Norsk selskab vinder udbud om at drive akutlægehelikopter i Danmark

Norsk Luftambulanse har efter en længere udbudsproces vundet retten til at drive akutlægehelikopter i Danmark. Fire nye helikoptere er på vej.

Norsk Luftambulanse har vundet en 10-årig kontrakt på at drive akutlægehelikopter i Danmark. Det oplyser Danske Regioner i dag.

Kvalitet og driftssikkerhed vægtede tungest i udvælgelsen, da Danske Regioner skulle vælge, hvem der fremover skulle stå for driften af de danske akutlægehelikoptere.

”Vi har haft fokus på driftssikkerhed, kvalitet og fortsat udvikling, og nu får vi et mere robust helikopterberedskab i en periode på mindst ti år til samme pris som nu. Det kan vi kun være tilfredse med,” siger Stephanie Lose, der er næstformand i Danske Regioner.

Prisen for den nye kontrakt er 131 mio. kr. årligt, hvilket er på niveau med den nuværende kontrakt.

Fire nye helikoptere på vej

Afgørelsen af udbuddet betyder, at Danmark fra november 2024 får fire nye akutlægehelikoptere, der skal flyve med patienter, samt en reservehelikopter til de tidspunkter, hvor der gennemføres service på en af de fire faste helikoptere.

”Den nye aftale giver os rigtig gode muligheder for at videreudvikle på vores flyvende beredskab. Samlet set får vi altså en endnu bedre løsning, end vi har i dag, og det glæder vi os naturligvis over,” siger Dorthe Crüger, formand for styregruppen for Den landsdækkende Akutlægehelikopterordning.

Den 10-årige kontrakt med Norsk Luftambulanse indeholder muligheden for forlængelse i op til fire år mere.

Stand still-periode til 16. januar

Norsk Luftambulanse, der i forvejen driver de danske akutlægehelikoptere, vandt udbuddet over to andre selskaber: franske SAF Helicopteres og konsortiet Scandinavian Air Ambulance and KN Helicopters.

Fire selskaber var prækvalificeret til at byde på den nye kontrakt, men kun tre selskaber afgav et endeligt tilbud. Det fjerde selskab, italienske Elifriulia, valgte ikke at afgive et endeligt tilbud.

Udbudsprocessen har været præget af flere udskydelser, og de to selskaber, der ikke vandt kontrakten, har indtil 16. januar i år mulighed for at klage over afgørelsen i en såkaldt stand still-periode. Hvis ikke de gør indsigelser, vil kontrakten kunne underskrives den følgende dag.

Vished for de ansatte på akutlægehelikopteren

De piloter og HCM-reddere, der er ansat i Norsk Luftambulanse, er dækket af en overenskomst, som selskabet har tegnet med Flyvebranchens Personale Union (FPU).

”Vi har hæftet os ved, at regionerne i udbudsmaterialet har lagt vægt på, at der skulle være ordentlige arbejdsvilkår, uanset hvem der vandt udbuddet. Processen har trukket ud ad flere omgange, så jeg er glad for, at der er kommet en afgørelse. Vores medlemmer får nu forhåbentlig meget snart endelig vished om, hvem deres fremtidige arbejdsgiver bliver. Det betyder meget for trygheden,” siger Thilde Waast, formand for FPU.

Norsk Luftambulanse ejes af Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og en stor del af stiftelsens overskud går til forskning og investering i den præhospitale behandling.

”Igennem alle årene har vi haft et godt samarbejde med Norsk Luftambulanse. Vi kender dem og ved, at der er styr på tingene, så vi er tilfredse med afgørelsen på vores medlemmers vegne,” siger Thilde Waast.  

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev