Seneste nyt

Flyselskab dropper egne klimamål

Flyselskabet Air New Zealand har skrottet sit klimamål for 2030, der blandt andet sigtede efter at forny flyflåden og skære ned i udledningerne.

Det skriver BBC, der mener, at det er første gang, at et større flyselskab dropper sine egne klimamål.

Beslutningen skyldes, at omkostningerne i forbindelse med indkøb af bæredygtigt brændstof (SAF) er for høje, og at udbuddet af SAF er for lavt i det nuværende marked. Herudover oplyser Air New Zealand, at de skrinlagte planer skyldes udfordringer med at forny flåden inden for en acceptabel tidshorisont.

Ifølge BBC arbejder flyselskabet i stedet på et nyt kortsigtet klimamål, ligesom de stadigvæk er fast besluttet på at opnå en netto-nuludledning i 2050.

Københavns Lufthavn slår passagerrekord to dage i træk

113.000 mennesker passerede mandag den 22. juli gennem terminalerne i Københavns Lufthavn. Det er det højeste passagertal nogensinde målt i Danmark og hovedstadslufthavnen. Den tidligere rekord lød på 109.000 rejsende. Det skriver Politiken.

Den tidligere rekord stammer fra juni 2019, men den blev allerede slået i søndags, hvor 111.000 passagerer rejste til eller fra CPH. Dermed satte lufthavnen ny rekord for passagertal to dage i træk.

Luftfartsanalytiker Jacob Pedersen fortæller til Ritzau, at:

”Det er ferietrafik. Det er et spørgsmål om, hvad der er af spændende ruter. Der er flere i år, end der har været tidligere, og det gør, at danskerne rejser mere, end de har gjort før.”

Ifølge Jacob Pedersen er det særligt Norwegian og SAS, der har øget aktiviteten i Københavns Lufthavn og været med til at tiltrække flere passagerer.

Sådan påvirkede fredagens it-nedbrud luftfart

Fredag den 19. juli – midt i højsæsonen for de danske sommerferierejser – blev det meste af verden ramt af et it-nedbrud, der påvirkede både hospitaler, medier og lufthavne.

Det store nedbrud var forårsaget af en opdatering, som Microsoft-leverandøren CrowdStrike skulle lave. Det resulterede i, at Windows-computere over hele verden havde problemer i en længere periode fredag formiddag dansk tid.

Ifølge data fra www.flightradar24.com var der dog stor forskel på, hvor slemt lufttrafikken blev ramt af forsinkelser og aflysninger fra land til land.

Mens Københavns Lufthavn kun i mindre omfang blev berørt af nedbruddet, var der både store forsinkelser og flyaflysninger i hollandske Schiphol og flere spanske lufthavne.

Det var særligt udfordringer med check-in, som flere steder måtte foregå analogt, der skabte forsinkelser for de europæiske lufthavne.

På verdenskortet herunder fra Flightradar24.com fremgår det, at problemerne i flytrafikken fredag den 19. juli særligt påvirkede lufthavnene på det europæiske fastland omkring Tyskland, Holland og Spanien samt store dele af USA’s østkyst og Australien.

Globalt it-nedbrud skaber forsinkelser i luftfart

Store dele af verden er i øjeblikket ramt af et it-nedbrud, der blandt andet skaber problemer for diverse myndigheder, beredskaber og lufthavne i alt fra Danmark til Australien.

Det skriver blandt andre TV2 Nyhederne.

Det globale it-nedbrud påvirker i særdeles luftfarten midt i den travle sommerferie-sæson. Både Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn er ramt af problemer, der betyder, at nogle passagerer skal tjekkes ind manuelt. Der meldes herudover om forsinkede fly flere steder på det europæiske kontinent samt Australien, Japan og USA.

Ifølge TV2 har SAS også meldt om it-problemer, der blandt andet går ud over bookingsystemet. Derfor kan man i øjeblikket ikke booke billet online, og det forventes også, at it-problemerne kan skabe forsinkelser for flyene.

Det globale it-nedbrud skyldes ifølge danske og internationale medier en softwareopdatering hos Windows-computere.

Norwegian nedjusterer resultatforventningerne for 2024

Norwegian ændrer resultatforventningerne for 2024 og forventer nu et driftsoverskud (EBIT) for hele koncernen i 2024 på mellem 2,1 og 2,6 milliarder norske kroner inkluderet Widerøe.

I forbindelse med resultatfremlæggelsen 24. april for første kvartal fremlagde Norwegian resultatforventninger for koncernen med et driftsresultat (EBIT) på mellem 2,5 og 3,2 milliarder norske kroner for hele 2024. Resultatforventningerne ekskluderede resultater for Widerøe, som Norwegian overtog i januar 2024.

Justeringerne i resultatforventningerne er hovedsageligt et resultat af fire forhold, oplyser Norwegian i en pressemeddelelse.

For det første en svagere efterspørgsel i andet kvartal med en tilbagegang i både belægning og yield (indtægt per passagerkilometer) sammenlignet med sidste år.

For det andet en lønaftale med piloter, der blev højere end forventet, som følge af nye overenskomstaftaler, der blev indgået i dette kvartal.

For det tredje forsinkede flyleverancer fra Boeing, som har tvunget selskabet til at indleje ekstern kapacitet svarende til mellem et og to fly i sommersæsonen.

Sidst har den norske krone været svagere sammenlignet med den amerikanske dollar.

Selskabet anslår også, at enhedsomkostninger eksklusive brændstof for Norwegian vil stige med et lavt, encifret procenttal sammenlignet med 2023.

Norwegian havde 2,2 millioner passagerer i juni

I juni havde Norwegian 2.245.735 passagerer. Det er en stigning i Norwegians passagertal på 11 procent sammenlignet med juni sidste år.

”Jeg er glad for den tocifrede procentvækst i passagertallet for Norwegian sammenlignet med juni sidste år. Norwegian har haft en lille nedgang i indtægt per passagerkilometer og belægning, hvilket først og fremmest skyldes en væsentlig kapacitetsøgning på de længere flyvninger. Vi ser frem til at flyve et stigende antal kunder, når de skal på sommerferie i år,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

Kapaciteten (ASK) var 3.706 millioner sædekilometer, hvilket er 18 procent op fra samme periode sidste år. Faktisk passagertrafik (RPK) var 3.126 millioner sædekilometer, op 16 procent fra juni 2023. Belægningen forbedrede sig i forhold til april og maj, mens den var ned et procentpoint fra juni 2023. I juni blev 99,4 procent af de opsatte flyvninger gennemført. Punktligheden, målt på andel afgange inden for 15 minutter efter ordinær tid, var på 75,0 procent, ned 1,4 procentpoint fra juni sidste år. 96 procent af samtlige flyvninger ankom inden for 60 minutter efter opsat rutetid. Selskabet havde i gennemsnit 86 fly i drift i juni i år.

2,8 millioner rejsende var gennem Københavns Lufthavn i juni

2,8 millioner rejsende var gennem Københavns Lufthavn i juni på lufthavnens 293 ruter. Det er 12 procent flere i forhold til samme periode sidste år.

Allerede nu har der været 16 dage i lufthavnen med over 100.000 passagerer – sidste år var der kun tre dage.

“Sommeren er vores absolutte højsæson, og hver dag summer der af liv og rejselyst i hele lufthavnen. Der er naturligvis mange passagerer fra Danmark og Sydsverige, som skal afsted på ferie – men også mange turister, der kommer med fly for at besøge København og resten af Danmark,” siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

Hen over sommeren er der 293 ruter fra København til 163 forskellige destinationer. Indtil videre er der åbnet 34 nye ruter i år, og flere flyselskaber har øget antallet af afgange på allerede eksisterende ruter.

“Vi er i gang med en god og travl sommer i lufthavnen, og vi er meget tilfreds med, at både flyselskaber og passagerer vælger København til. Det understreger, at vi er en attraktiv og effektiv lufthavn med et stærkt rutenet, uanset om man vil rejse til europæiske destinationer eller længere ud i verden,” siger Peter Krogsgaard.

Spanien og Grækenland er topdestinationer

I løbet af sommeren er der 29 langdistanceruter fra København. I juni er der åbnet to nye ruter mellem København og USA. American Airlines er kommet til Københavns Lufthavn, og selskabet, der er et af verdens største flyselskaber, har nu daglige afgange til Philadelphia, mens SAS har åbnet sin nye daglige rute til Atlanta.  

Spanien topper listen over de mest populære varme lande. Flere end 220.000 passagerer rejste til og fra Spanien i juni – og ud af de 12 rejsemål, der er fra København til Spanien, er det Barcelona, Malaga og Palma de Mallorca , som de fleste vælger at rejse til.

“Spanien er et af de allerstørste rejsemål, som mange danskere og sydsvenskere vender tilbage til igen og igen. Alene i forhold til sidste år er antallet af rejsende steget med 14 procent, men det handler også om, at flere spaniere har fået øjnene op for Skandinavien og rejser på ferie her i Danmark,” siger Peter Krogsgaard.   

Grækenland er chartergæsternes favorit med øerne Kreta og Rhodos som de foretrukne rejsemål. Det samlede antal passagerer på både charter- og rutefly mellem København og en af de mange græske destinationer er steget med 20 procent i forhold til sidste år.

Kreta er det mest populære græske rejsemål. 32 procent af alle Grækenlands-rejsende tager til Kreta.

Her er top 10 over sommerens mest populære destinationer fra CPH

I løbet af juni, juli og august vil omkring ni millioner rejsende komme gennem lufthavnen. Det er en million flere passagerer sammenlignet med sidste sommer, hvor der var 7,9 millioner rejsende.

Malaga er den mest populære destination efterfulgt af Barcelona og Nice.

“Allerede nu har vi haft flere dage med over 100.000 passagerer, og der er fyldt med liv og glade rejsende i terminalerne. De mange butikker og spisesteder er klar med gode sommertilbud, og flere cafeer åbner allerede kl. 4, da der om sommeren er mange rejsende tidligt om morgenen,” siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

På de største rejsedage i løbet af juli kommer antallet af passagerer i nærheden af 110.000. Ifølge prognoserne bliver søndag den 21. juli sommerens mest travle dag med godt 113.000, hvilket vil være det højeste antal passagerer på en enkelt dag i lufthavnens historie.

Top 10 over sommerens mest populære europæiske soldestinationer:

  1. Malaga
  2. Barcelona
  3. Nice
  4. Palma de Mallorca
  5. Rom
  6. Milano
  7. Athen
  8. Bergamo
  9. Split
  10. Alicante

Billund Lufthavn har underskud på næsten fem millioner kroner

Selvom Billund Lufthavn havde rekordmange rejsende i 2023, viser regnskabet et underskud på næsten fem millioner kroner. Det skriver DR.

Årsagen er høje omkostninger ifølge direktør Jan Hessellund.

“Omkostningsniveauet qua inflationen har gjort, at vi faktisk ikke evner at lave et overskud,” siger Jan Hessellund.

Lufthavnen har hævet taksterne med 15 procent i april.

Den norske stat bliver ufrivilligt aktionær i SAS

Tidligere i år signalerede SAS-chefen Anko van der Werff, at Norge kunne få tilbage op til 25 procent af et milliardlån, som SAS optog i 2020. Hele tilbagebetalingen fra SAS til Norge skulle komme i form af kontanter, lød det fra SAS-chefen.

Men det kommer ikke til at ske. Det skriver Aftenposten.

I modsætning til mange andre kreditorer får Norge ikke kontanter, men i stedet aktier i SAS.

Lånet fra den norske stat var oprindeligt på 1,5 milliarder kroner, men med renter er det vokset til 1,7 milliarder kroner.

Af dette krav kan SAS kun give tilbage værdier for knap 120 millioner kroner i år.

 

Københavns Lufthavn oplever bedste forårsmåned i seks år

Med flere end 2,7 millioner passagerer blev maj Københavns Lufthavns travleste forårsmåned i seks år.

Det samlede passagertal for maj ender på 2.734.403, hvilket er 14 procent højere end samme periode sidste år. Væksten er bl.a. et resultat af, at SAS, Norwegian og Ryanair i maj oplevede passagerstigninger på mellem 18 og 27 procent i forhold til samme måned sidste år, skriver Københavns Lufthavn.

Den 12. maj var der 107.514 rejsende i terminalerne. Så mange passagerer har ikke været igennem lufthavnen på en enkelt majdag nogensinde. Det rekordstore passagertal skyldtes afslutningen på Kristi Himmelfartsferien, og at det var dagen, hvor mange tusinde Eurovision Song Contest-fans skulle hjem efter at have overværet finalen i Malmø.

Norwegian havde 2,1 millioner passagerer i maj

Passagertallet for Norwegian var i maj måned 12 procent højere end maj 2023. I maj havde Norwegian 2.138.484 passagerer. Widerøe havde 333.492 passagerer, og i alt havde koncernen 2.472.976 rejsende om bord.

Norwegian havde i gennemsnit 84 fly i drift i maj, og belægningen blev 82 procent.

”Jeg er tilfreds med passagertallene for maj. Gennemsnitslængden på flyvninger steg med syv procent. Dette er et resultat af en betydelig stigning i kapacitet til varmere himmelstrøg, hvor vi i maj havde omkring 650.000 passagerer. Vi har øget kapaciteten over store dele af rutenetværket i sæsonen og glæder os til at byde endnu flere passagerer velkommen i løbet af den travle sommersæson,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

I maj blev 99,5 procent af de opsatte flyvninger gennemført. Punktligheden, målt i andel afgange inden for 15 minutter efter ordinær tid, var på 86,1 procent.

Norwegian undgår strejke: Lander aftale med pilotforening om overenskomst

Efter to dages mægling er Norwegian og Norwegian Pilot Union (NPU) kommet frem til en aftale om en ny overenskomst. Det betyder, at en strejke kan undgås.

“Jeg er glad for, at vi har nået en aftale, og at vi vil undgå strejke. Først og fremmest vil nyheden være en lettelse for vores kunder, der skal rejse med os. Alle øjne er nu rettet mod den travle sommersæson, og vi ser frem til at byde vores kunder velkommen ombord,” sagde Geir Karlsen, administrerende direktør i Norwegian.

Aftalen dækker 690 piloter ansat i Norge.

Norwegian er nu i sommersæsonen og har lanceret 47 nye ruter i år. Kapaciteten er øget med 1,6 millioner sæder fra sidste år. I alt vil selskabet flyve cirka 500 flyvninger dagligt på 340 ruter til over 120 destinationer denne sommer.

Halvårsregnskab viser milliardunderskud i SAS

SAS tabte 2,8 mia. DKK i perioden fra november til april. Det viser SAS’ halvårsregnskab, som er blevet offentliggjort torsdag morgen.

SAS’ omsætning lyder på cirka 12,2 milliarder danske kroner. Det er lidt over 12 procent mere end samme periode i regnskabsåret før.

Jacob Pedersen, som er aktieanalysechef i Sydbank, kalder indtjeningen ‘meget svag,’ ifølge Ritzau.

“Det er hævet over enhver tvivl, at det, at SAS stadig er i konkursbeskyttelse, vejer meget tungt i resultaterne. Det er høj gæld, som giver høje renteudgifter. Det er omkostninger til advokater og rådgivere,” siger Jacob Pedersen.

Flyvninger fra CPH til USA overstiger niveauet fra før corona-krisen

Der er et stigende antal passagerer på de interkontinentale ruter mellem Københavns Lufthavn og USA. Antallet af passagerer på de direkte ruter mellem København og USA er 12 procent højere i første kvartal end året inden pandemien brød ud.

”Vi er meget tilfredse med, at både flyselskaber og passagerer vælger Københavns Lufthavn til, og særligt de lange ruter klarer sig flot. Faktisk er vi over niveauet for 2019 på ruter til og fra Nordamerika,” siger Christian Poulsen, direktør i Københavns Lufthavn.

Københavns Lufthavn oplever også fremgang i antallet af transferpassagerer, der ankommer til lufthavnen. I første kvartal var 1,1 million transferpassagerer forbi Københavns Lufthavn. Det er 15 procent flere end sidste år.

”Transferpassagerer er et væsentligt element af vores strategi om at være det største trafikknudepunkt i Nordeuropa, hvor flyselskaberne samler deres langdistancepassagerer fra Skandinavien og Nordeuropa i Københavns Lufthavn og flyver ud herfra. Vi forventer 5,5 millioner transferpassagerer i lufthavnen i år mod 4,8 millioner sidste år,” siger Christian Poulsen.

Københavns Lufthavne kommer ud af første kvartal med et overskud på 98 millioner kr.

Københavns Lufthavne har i dag offentliggjort kvartalsrapport, som viser et overskud før skat på 98 millioner kr. før skat.

Københavns Lufthavne kommer ud af første kvartal med et overskud på 98 millioner kr. før skat og en samlet omsætning på 1 milliard kr. Det er en klar forbedring i forhold til sidste år, hvor første kvartal gav et underskud på 59 millioner kr. før skat, og den samlede omsætning var på 839 millioner kr.

I årets første kvartal rejste knap 5,8 millioner passagerer gennem lufthavn, hvilket er 11 procent flere end samme kvartal sidste år. Resultaterne er dog ikke på niveau med 2019 – året før pandemien. Her havde lufthavnen 6,3 millioner passagerer i samme periode.

“Jeg er godt tilfreds med resultatet for de første tre måneder, som lever op til vores plan og prognose. Vi mærker en fortsat stigende rejselyst, og der er høj aktivitet i terminalerne med mange rejsende, men vi er endnu ikke på niveau med 2019, og vi kan godt mærke, at vi mangler ni procent af passagererne,” siger Christian Poulsen, direktør i Københavns Lufthavne.

Den aeronautiske omsætning fra flytrafikken landede på 608 millioner kr. i første kvartal, hvilket er en stigning på 39 procent i forhold til sidste år. Stigningen er primært drevet af de nye, højere takster og et stigende antal passagerer. Taksterne trådte i kraft den 1. januar 2024 og er den pris, som flyselskaberne betaler for at bruge lufthavnens baner, terminaler og services.

I årets første kvartal endte den ikke-aeronautiske omsætning på 428 millioner kr., hvilket er en stigning på syv procent i forhold til samme periode sidste år.

Norwegian havde 1,9 millioner passagerer i april

I april havde Norwegian 1.892.362 passagerer. Norwegians kapacitet steg med 18 procent sammenlignet med april sidste år, mens belægningen var på 80,3 procent.

I gennemsnit havde flyselskabet 81 fly i drift i april, op fra 73 i marts som følge af, at sommerprogrammet nu er i gang.

”April markerede starten på årets sommerprogram. Kapaciteten var tydelig opjusteret i april, og vi havde i gennemsnit 14 fly mere i drift sammenlignet med sidste år. Passagertallene viser en stigning på 13 procent flere passagerer sammenlignet med samme periode sidste år. Vi er glade for, at mange bestiller deres sommerferie nu. Vi anbefaler at booke så tidligt så muligt, hvis man allerede nu har besluttet at rejse til sommer,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

Kapaciteten (ASK) var 3.115 millioner sædekilometer, op 18 procent fra året før. Passagertrafikken (RPK) var 2.553 millioner sædekilometer, op 14 procent fra april 2023. Belægningen var 80,3 procent, ned tre procentpoint blandt andet på grund af påsken, som i år primært faldt i marts.

I april blev 98,8 procent af de planlagte flyvninger gennemført. I løbet af april havde ni ruter af i alt 47 nye ruter i sommerprogrammet sin første afgang. Nogle af nyhederne i april måned var Malaga fra Billund og Aarhus.

”Vi ser frem til at tilbyde vores kunder et sommerprogram med spændende, nye destinationer. Specielt ser vi frem til at fortsætte satsningen i Danmark, som er vores næststørste marked. Danskerne kan se frem til hele 17 nye ruter blandet andet til destinationer som Valencia, Toulouse, Bilbao og Milano,” siger Geir Karlsen.

Islandske Bluebird indstiller operationerne

Det islandske cargoselskab Bluebird Nordic har indstillet sine operationer. Det skriver Flight Global.

Bluebird har opgivet sit AOC og returnerer sine fly til leasingselskaberne.

FPU varslede konflikt mod Bluebird Nordic tilbage i 2021, da man mistænkte, at selskabet havde en base i Danmark. Bluebird valgte dengang at lukke basen i Danmark fremfor at forhandle.

Selskabet havde tidligere fyret alle sine fastansatte piloter på Island. Alle de fyrede piloter var medlemmer af den islandske fagforening FÍA, og ifølge FÍA ville selskabet fremover benytte piloter, der er ansat gennem et hollandsk rekrutteringsbureau, og som var ”self-employed contractors,” eller det som fagbevægelsen kalder falske selvstændige.

Norwegian-koncernen havde 1,8 millioner passagerer i marts

I marts havde Norwegian 1.544.289 passagerer, mens Widerøe havde 276.413 passagerer.

I alt havde koncernen 1.820.702 passagerer. Norwegians belægningsgrad steg til 85 procent, hvilket er en stigning på fire procentpoint sammenlignet med marts sidste år.

99,6 procent af alle planlagte flyvninger blev gennemført.

”Vi er meget glade for endnu en gang at kunne præsentere stærke trafiktal, som i denne måned fik ekstra momentum på grund af en tidlig påske. Den meget høje regularitet i marts, afspejler det store stykke arbejde, vores kollegaer gør hver dag for at skabe tillid blandt passagererne. Det er især vigtigt i højtider som påsken, hvor mange mennesker har planlagt ferierejser. Jeg er stolt af at kunne sige, at vi ikke aflyste en eneste international flyvning i påsken. Nu ser vi frem til den næste feriesæson og skyder forårssalget i gang i denne uge. Bookingtendensen for sommersæsonen begynder at se solid ud, men vi forventer naturligvis en lidt svagere april, da påsken lå tidligt i år,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

I marts havde Norwegian i gennemsnit 73 fly i drift, og punktligheden, målt på andelen af afgange, der kommer afsted inden for 15 minutter efter planlagt tid, var 86,7 procent, en stigning på seks procentpoint i forhold til marts 2023.

Bestyrelsesformand og to topchefer i Boeing træder tilbage

Boeings CEO Dave Calhoun annoncerede i dag sin beslutning om at træde tilbage som administrerende direktør ved udgangen af 2024.

“Det har været den største ære i mit liv at tjene Boeing,” siger Dave Calhoun i en pressemeddelelse.

“Verdens øjne er rettet mod os, og jeg ved, at vi vil komme igennem dette øjeblik som et bedre selskab. Vi vil forblive fokuseret på at fuldføre det arbejde, vi har gjort sammen, for at bringe vores virksomhed tilbage til stabilitet efter de ekstraordinære udfordringer i de sidste fem år, med sikkerhed og kvalitet i centrum for alt, hvad vi gør.”

Desuden har Boeings bestyrelsesformand Larry Kellner informeret bestyrelsen om, at han ikke agter at genopstille ved det kommende årlige aktionærmøde. Derudover vil Stan Deal, præsident og administrerende direktør for Boeing Commercial Airplanes, trække sig tilbage fra virksomheden

Aktier har tabt en fjerdedel af deres værdi

Ledelsesændringerne kommer efter uger med uro hos Boeing efter en hændelse, der involverede en Alaska Airlines-opereret MAX 9 med 171 passagerer ombord. Boeing-aktier har tabt cirka en fjerdedel af deres værdi siden hændelsen. Det skriver Reuters.

Januar-hændelsen var den seneste i en række sikkerhedskriser, der har rystet branchens tillid til flyproducenten og hindret dens evne til at øge produktionen. Dave Calhoun blev indsat som administrerende direktør efter de styrt, der i 2018 og 2019 kostede næsten 350 mennesker livet.

Norwegian-koncernen havde 1,5 millioner passagerer i februar

I februar havde Norwegian 1.281.212 passagerer, mens Widerøe havde 257.826 passagerer. Det betyder, at Norwegian-koncernen i alt havde 1.539.038 passagerer i vinterens sidste måned.

Norwegian øgede belægningsgraden til 86 procent i februar – en stigning på 2 procentpoint sammenlignet med samme periode sidste år.

”Vi er glade for endnu en gang at kunne offentliggøre stærke trafiktal, som viser, at vores kunder fortsat har tillid til og værdsætter Norwegian-produktet og vores kolleger. En belægningsgrad på 86 procent er tæt på det højeste, vi nogensinde har registreret for februar måned. Bookingtendensen er fortsat solid på tværs af alle markeder, og flere af de mest populære afgange i påsken er allerede ved at være udsolgte. Vi er taknemmelige for at se, at så mange vælger at flyve med os, og vi ser frem til at byde dem velkommen ombord,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

Kapaciteten (ASK) var på 1.951 millioner sædekilometer, som er 7 procent højere end samme periode sidste år. Den faktiske passagertrafik (RPK) var på 1.676 millioner sædekilometer.

Norwegian havde i februar i gennemsnit 68 fly i drift, og 99,4 procent af de planlagte flyvninger blev gennemført. Punktligheden, målt på andelen af afgange, der kommer afsted inden for 15 minutter efter planlagt tid, lå på 81 procent.

Danmark havde 16,5 millioner flypassagerer i 2023

Kilde: Danmarks Statistik

Selvom luftfarten ikke er helt tilbage på niveauet fra før pandemien, blev der alligevel registreret en høj vækst i antallet af afrejsende flypassagerer i 2023 i sammenligning med de foregående år. Det viser en optælling, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

Ifølge optællingen var der 16,5 millioner afrejsende flypassagerer i Danmark sidste år. Det er en stigning på 2,5 millioner passagerer sammenlignet med 2022, hvilket svarer til 18 procent flere passagerer.

Rekordåret er stadigvæk 2019, hvor der blev registreret 18,2 millioner afrejsende passagerer i Danmark. Der mangler altså fortsat 1,7 millioner passagerer for at slå rekorden.

Københavns Lufthavn stod for langt størstedelen af den samlede mængde afrejsende passagerer sidste år, da der var i alt 13,3 millioner passagerer. Det svarer til 73 procent af den samlede mængde passagerer i Danmark i 2023.

Norwegian lancerer nyt logo og visuel profil for første gang i 22 år

Norwegian har opdateret og moderniseret sin visuelle profil og sit logo. Det er første gang siden etableringen af selskabet i 2002.

Norwegian har haft det samme logo siden opstarten i 2002, men nu ændrer selskabet sin visuelle profil. Selskabet ønsker tydeligere at vise flyselskabets og brandets personlighed og særpræg.

”Vores nye visuelle identitet har en rigere farvepalette, et nyt typografisk udtryk og en ny billedstil samt et mere fleksibelt layoutsystem. Vi glæder os til at vise det frem, både internt og eksternt,” siger Camilla Aspen, kreativ direktør hos Norwegian.

”Udrulningen vil ikke ske fra den ene dag til den anden. Vi starter med de digitale kanaler og opdaterer derefter gradvist og struktureret i alle kommunikationsområder, på kontorer, i lufthavne og i selve flyene. Gammelt og nyt kan sagtens leve side om side i en periode. I begyndelsen af marts vil den nye visuelle profil og det nye logo for første gang være synligt i vores egne og eksterne medier.”

Den nye visuelle profil er udviklet af Norwegians marketingafdeling under ledelse af marketingchef Eirik Bryn sammen med det norske designbureau TRY Design. Fra Norwegian har projektet været ledet af kreativ direktør Camilla Aspen.

”Norwegians logo og brand er både meget velkendt og værdsat, og det er vi meget stolte af. Selv om vi nu fornyer os, lover vi, at vores kunder fortsat vil genkende os. Efter mere end 20 år er en modernisering på sin plads, og dette giver Norwegian et mere moderne, varmere og tydeligere udtryk, som vil følge os trygt ind i de næste 20 år,” siger Christoffer Sundby, Executive Vice President for marketing og kundeservice i Norwegian.

Heathrow får første overskud siden corona-krisen

London-lufthavnen Heathrow fik i 2023 et lille overskud. Det er første gang siden 2019. Overskuddet lyder på 38 millioner pund før skat (331 millioner DKK).

“2023 var et godt år for Heathrow fra en udfordrende start til en fantastisk afslutning. Vi leverede en markant forbedret service til vores kunder og formåede at opnå et lille overskud efter tre på hinanden følgende år med tab,” siger Thomas Woldbye, CEO i Heathrow.  

Passagertallet nåede i 2023 op på 79,2 millioner, som var det tredje højeste i Heathrows historie.

Lufthavnen satser på at nå op på 81,4 millioner passagerer i 2024.

DAT opretter cypriotisk rekrutteringsselskab

DAT søger i øjeblikket nye piloter til deres ATR- og Airbus-produktion, men piloterne vil ikke blive ansat i DAT. De vil i stedet for få en kontrakt som self-employed contractors med et cypriotisk rekrutteringsselskab.

Selskabet hedder Nordic Crew Supply og blev ifølge DATs direktør, Jesper Rungholm, oprettet sidste år.

Direktøren i Nordic Crew Supply er en tidligere DAT-ansat, Kristian Hvass. Han har været accountable manager i DAT, men er nu ikke længere ansat i DAT, men fuldtidsdirektør i NCS.

Nye strejker i Tyskland: Lufthansa forventer at kun 10-20 flyvninger kan gennemføres

Fagforeningen Verdi har annonceret, at groundpersonalet hos Deutsche Lufthansa AG, Lufthansa Technik, Lufthansa Cargo og vil indlede en 35-timers strejke.

Strejken vil begynde mandag aften (19. februar) kl. 20:00 CET og slutte onsdag morgen (21. februar) kl. 7:10 CET.

Lufthansa forventer, at kun omkring 10 til 20 procent af Lufthansa Airlines flyprogram kan gennemføres.

“Denne strejke ville være unødvendig, hvis Lufthansa ville give groundpersonalet de samme lønstigninger som andre medarbejdergrupper i koncernen. Der var dog ingen vilje til dette ved forhandlingsbordet. Derfor håber vi på forståelse fra passagererne, fordi de, ligesom medarbejderne, også ønsker en afslutning på personalemangel og bedre service,” siger Verdi-forhandler Marvin Reschinsky til FL360 Areo.

De strejkeramte lufthavne er lufthavnene i Frankfurt, München, Berlin, Hamburg og Düsseldorf.

Tre kabineansatte måtte på hospitalet efter voldsom turbulens

16 mennesker, herunder tre kabineansatte, kom til skade under en flyvning mellem Los Angeles og New York, da et United-fly under nedstigningen fløj ind i voldsom turbulens.

Flyet, en Boeing 777, var på vej fra LAX til Newark og landede sikkert i Newark, hvor det blev taget imod af sundhedspersonale. Det skriver Simple Flying.

Tre kabineansatte og to passagerer blev efterfølgende ført til et nærliggende hospital. Ifølge FAA havde de 16 personer mindre skader.

Doha er for første gang på listen over de 10 mest populære destinationer fra København

Doha i Qatar bliver en mere og mere populær destination for rejsende fra Københavns Lufthavn. I januar måned var Doha for første gang på top 10 over de mest populære destinationer fra Københavns Lufthavn.

I januar rejste knap 40.000 passagerer på ruten, hvilket er en stigning på 58 procent i forhold til sidste år.

Både Qatar Airways og Finnair flyver mellem København og Doha, og der er op til tre daglige afgange.

“Vi ser en massiv fremgang i antallet af rejsende til Mellemøsten. Det gælder i høj grad til Doha, men Abu Dhabi og Dubai, som Etihad Airways og Emirates flyver på, klarer sig også virkelig godt. Destinationerne i Mellemøsten byder på masser af sol og varme til vinterplagede skandinaver, men der er også en del, der rejser videre mod Asien, Afrika og Australien”, siger Peter Krogsgaard, der er kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

Seks ud af 10 passagerer er tilbage på ruterne mellem København og Asien i forhold til 2019

Københavns Lufthavn oplever markant fremgang for langdistanceruterne, selvom der stadig er et stykke vej til niveauet før corona-krisen.

Seks ud af 10 passagerer er vendt tilbage på de direkte ruter fra Københavns Lufthavn til asiatiske destinationer.

I januar var der 47 procent flere passagerer på ruterne til Asien sammenlignet med samme måned sidste år.

For ruterne til Thailand er antallet af passagerer allerede nu tilbage på niveauet fra før corona-krisen.

“Thailand er virkelig populært her i vintermånederne. Det gode klima, de mange eksotiske rejsemål og spændende oplevelser trækker i mange skandinaver. Faktisk er vi fuldstændigt tilbage på niveau med tiden før corona – og det er særligt Bangkok, som både SAS og Thai Airways flyver til, de fleste passagerer vælger”, siger Peter Krogsgaard, der er kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

CPH oplever stigning i passagertal

1,7 millioner passagerer var gennem Københavns Lufthavn i årets første måned. Det er syv procent flere end samme tid sidste år.

I januar var 1.712.967 rejsende gennem terminalerne, hvilket er godt 115.000 flere i forhold til samme måned sidste år.

“Vintermånederne er generelt ikke så travle i lufthavnen som sommermånederne, men det er tydeligt, at rejselysten fortsætter med at stige. Januar er gået godt, og der er stadig flere passagerer, som vælger at flyve fra Københavns Lufthavn. Det er en positiv udvikling, som vi er meget tilfredse med”, siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

London, Oslo og Stockholm er de tre mest populære destinationer i januar – 17 procent af alle passagerer rejser mellem København og en af de tre byer. Efter Storbritannien er Spanien det mest populære land at rejse til, og Malaga på den spanske solkyst er den absolutte favoritdestination.

Så mange passagerer forventer CPH i vinterferien

Vinterferien står for døren, og Københavns Lufthavn forventer omkring 1,1 million passagerer de to kommende uger.

“Der er fuldt tryk på rejseglæden, hvad enten det er ski- eller solferie. Vi forventer flere end 1 million rejsende i vinterferieperioden, hvilket er omkring 10 procent flere end sidste år. Det er det højeste antal rejsende i vinterferien siden corona. Vi glæder os til at tage mod de mange passagerer og sende dem godt afsted”, siger Lise Agerley Kürstein, Kommunikations- og Pressechef i Københavns Lufthavn.

I denne weekend skal 200.000 passagerer gennem lufthavnen. De mest populære skiferielande med fly fra København er Schweiz, Italien og Østrig. Spanien er det mest besøgte solrejsemål i Europa, mens Thailand er favoritten uden for Europa.

Ombygning i gang

Københavns Lufthavn vil i den kommende tid være under forandring. Terminalområdet mellem Gates B og C bliver udvidet, så der i fremtiden bliver mere plads til de rejsende men også flere butikker, spisesteder og en større bagageudlevering.

“Mens byggeriet er i gang, vil en del af shoppingcenteret være lukket af, men vi sørger for at byggeriet medfører så få gener for passagererne som muligt. Vi arbejder hele tiden på at gøre oplevelsen for de mange passagerer, der rejser gennem lufthavnen endnu bedre. Som en del af ombygningen er der åbnet et nyt indbydende område med spisesteder mellem gates B og C, hvor man kan få alt fra smørrebrød, sandwich og burgers til kaffe, kage og juice”, siger Lise Agerley Kürstein.

Dele af det nye terminalområde vil stå klar i 2026, mens det endelige byggeri er færdigt i 2028.

1,5 millioner passagerer rejste med SAS i januar

1,5 millioner passagerer rejste med SAS i løbet af januar, hvilket er en stigning på 1 procent sammenlignet med samme måned sidste år.

SAS’ kapacitet steg med 5 procent, og belægningsgraden for januar var 70 procent.

Geografisk udviklingJan24           vs.          Jan23
PassagerkilometerSædekilometer
Interkontinental16.2%13.4%
Europa/Intra-Skandinavien7.3%1.7%
Indenrigs-3.0%-6.9%

Kun 10-20 procent af Lufthansas afgange vil blive gennemført onsdag

Fagforeningen Verdi har opfordret groundpersonale hos Deutsche Lufthansa AG, Lufthansa Technik, Lufthansa Cargo og andre virksomheder til at gå på en 27-timers strejke onsdag og torsdag (7.-8. februar 2024).

“På grund af strejken antager vi i øjeblikket, at omkring 10 til 20 procent af Lufthansas flyprogram vil være muligt den 7. februar. Passagerer, der påvirkes af flyaflysninger som følge af Verdi-strejken, vil blive informeret via e-mail eller via Lufthansa-appen. Vi beklager ulejligheden for vores gæster,” skriver Lufthansa på sin hjemmeside.

Verdi kræver en lønstigning på 12,5% for 25.000 lønmodtagere eller mindst 500 euro mere pr. måned over en periode på tolv måneder, samt en engangsbetaling på 3.000 euro for at modvirke inflationen. Det skriver Reuters.

“Lufthansa har under pandemien reduceret personalet for meget. På trods af rekordoverskud nægter koncernen nu at investere tilstrækkeligt i personale og dermed sikre en smidig lufttrafik. Resultatet: daglige forsinkelser og flyaflysninger,” skriver Verdi på sin Facebook-side.

✈️ Wir rufen am Mittwoch, 7. Februar, unsere Kolleg*innen vom Bodenpersonal der Lufthansa dazu auf, ihre Arbeit…

Slået op af ver.diMandag den 5. februar 2024

“Arbejdsgivernes tilbud indebærer f.eks. i det første år en gennemsnitlig stigning på mindre end 2 procent. Medarbejdere uden for Lufthansa Technik skal modtage en lavere inflationsudligningsbonus. Dette er utilstrækkeligt og er designet til at opdele og sætte arbejdstagerne op imod hinanden. Trods opfordringer var arbejdsgiverne ikke villige til at forbedre deres tilbud. Dermed har Lufthansa fremprovokeret denne strejke og bærer ansvaret herfor.”

Norwegian havde 1,1 millioner passagerer i januar

I januar havde Norwegian Air Shuttle 1.138.621 passagerer, mens Widerøe havde 246.326. Det betyder, at Norwegian-koncernen i alt havde 1.384.947 passagerer.

Norwegian Air Shuttle øgede belægningsgraden til 83,1 procent i januar – en stigning på fem procentpoint sammenlignet med samme periode sidste år, mens passagertallet var en anelse højere end i 2023, hvor 1,131,474 rejste med Norwegian.

I januar havde Norwegian i gennemsnit 63 fly i drift, og 99 procent af de planlagte flyvninger blev gennemført. Punktligheden, målt på andelen af afgange, der kommer afsted inden for 15 minutter efter normal tid, lå på 76,7 procent og var stærkt påvirket af de mange vinterstorme i Norden.

“Det udfordrende vejr med mange vinterstorme har haft en betydelig indvirkning på driften i denne måned. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle mine kolleger, som arbejder utrætteligt for at sikre, at passagererne kommer afsted og ankommer til deres destinationer så effektivt som muligt,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

I december meddelte de norske konkurrencemyndigheder, at Norwegian havde fået tilladelse til at købe Widerøe, og transaktionen blev gennemført den 12. januar.

“Det er første gang, vi inkluderer Widerøes trafiktal, og samlet set havde Norwegian og Widerøe tæt på 1,4 millioner passagerer i årets første måned. For Norwegian er det meget positivt, at belægningsgraden steg med fem procentpoint sammenlignet med januar sidste år. Efterspørgslen på stranddestinationer ligger fortsat i den høje ende af vores forventninger, og mange af vores kunder vælger det varmere middelhavsvejr,” siger Geir Karlsen.

Der er igangsat flere projekter, der skal gøre det så smidigt som muligt at rejse med Widerøe og Norwegian. Herunder blandt andet ground handling, hvor Norwegian nu bruger Widerøe Ground Handling i flere lufthavne i Norge.

Ryanair har næstflest indenrigsflyvninger på det europæiske marked

Det irske lavprisselskab Ryanair er kun overgået af Turkish Airlines, når det kommer til indenrigsflyvninger på det europæiske marked.

I 2023 opererede Ryanair med 31 millioner sæder på indenrigsflyvninger, og siden 2019 er Ryanairs indenrigsflyvninger vokset med 38,2 procent. Det skriver Simple Flying.

Det er primært i Italien og Spanien, at Ryanair er dominerende på indenrigsmarkedet. I Italien har Ryanair en markedsandel på 45%. Særligt flyvninger til ø-destinationer som Sardinien og Sicilien er populære, fordi der ikke jernbane-alternativer.

Ryanairs kapacitet i Italien er siden 2019 vokset med 54,5 procent.

Analyse af luftfartsekspert John Grant:
For Ryanair kan vækst i nationale markeder være en fornuftig strategi, og lad os være ærlige, de gør generelt ikke meget forkert, og det er svært at se nogen udfordringer for den position, de opbygger. I Storbritannien er en forbedret jernbanekonkurrent en fjern drøm, og på samme måde er alternative rejsemåder i Italien udfordrende, mens Spanien og Portugal har en samling af øer, der skal serviceres. Dog vil bæredygtighed, grøn omstilling og en stigende lyst blandt nogle aktører til at beskatte luftfart endnu mere (som tilfældet er i Tyskland) sandsynligvis teste tålmodigheden hos Ryanair og sprogbrugen hos Michael O'Leary i de kommende år på trods af deres succes.

Læs hele analysen her

Alaska Airlines vil have kompensation fra Boeing på mindst 150 millioner dollars

Alaska Airlines vil presse Boeing til at forbedre sin kvalitetskontrol, efter at et panel blev blæst ud af flyskroget midt under en flyvning i januar. Samtidig vil Alaska Airlines forlange kompensation fra Boeing på 150 millioner dollars.

“Det, der skete, er ikke acceptabelt. Vi vil gøre dem ansvarlige. Og vi vil hæve barren for kvalitet på Boeing. Vi vil holde Boeing ansvarlig for at sikre, at vi får gode fly ud af den fabrik,” siger Ben Minicucci, CEO i Alaska Air Group til Anchorage Daily News.

Alaska Airlines forventer, at deres overskud dette kvartal vil blive påvirket med mindst 150 millioner dollars fra billetter, der måtte refunderes, omkostninger ved at ombooke passagerer til andre flyselskaber og ekstra overarbejdsbetaling, da flyselskabets ansatte skulle håndtere over 3.000 aflyste flyvninger.

Sunclass øger antallet af flyvninger fra Bornholm

Hvis bornholmerne kigger mod himlen i foråret og efteråret 2024, er der god chance for at få øje på en Airbus A321 fra Sunclass Airlines.

Spies, der ejer Sunclass, har nemlig annonceret, at de øger antallet af charterrejser til og fra Bornholm til syv forskellige destinationer i Middelhavsområdet i 2024.

I alt skal charterselskabet flyve 11 gange fra klippeøen til særligt det græske ørige. Ruterne tæller blandt andet Rhodos, Skiathos, Kos og Kreta, ligesom der flyves til spanske Mallorca og Gran Canaria samt Cypern.

Kommunikationschef i Sunclass Sofie Folden Lund fortæller til Fagbladet Luftfart, at charterselskabet er tæt knyttet til Bornholm, og at destinationen er noget helt særligt for både ansatte og gæster:

”Vores bornholmske gæster er meget engagerede og kommer gerne med input til nye rejsemål. Hvis vi har mulighed for det, forsøger vi altid at efterleve ønskerne. Der er en særlig lokal feeling på netop de her ture, og der er mange bornholmere, der ser Spies og Sunclass som et bornholmer-bureau. Derfor er det altid særligt at flyve fra Bornholm for både de ansatte og gæsterne.”

Alle 11 afgange ligger i ydersæsonerne fra den 11. april til 21. oktober. Det skyldes blandt andet, at Sunclass ikke har en fast ugentlig afgang fra Bornholm, og at de enkelte afgange skal passes ind i højsæsonens rutenetværk:

”Det er et stort puslespil for planlægningen, men vi prioriterer at få Bornholm på programmet. Ruterne ligger enten i opstarten eller afslutningen af rejsemålenes højsæson, hvor vi har mulighed for at tage et fly ud af et rul. Ruterne sælger rigtig godt og giver stor værdi for bornholmerne. Ydersæsonerne passer også rigtig til bornholmerne, fordi rigtig mange gerne vil være hjemme på Bornholm i højsommeren,” siger Sofie Folden Lund.

De 11 charterflyvninger med Sunclass har en kapacitet på i alt 2.300 passagerer. I 2023 havde Bornholms Lufthavn ifølge Trafikstyrelsen ca. 200.000 passagerer i alt. Størstedelen af den øvrige trafik kommer fra DATs helårlige indenrigsruter smat Norwegians rute mellem klippeøen og hovedstaden i sommerperioden.

Strejker påvirker 1100 afgange i Tyskland

Strejker blandt transportarbejdere vil påvirke mere end 1.100 fly i dag i nogle af Tysklands største lufthavne, herunder lufthavnen i Frankfurt.

Fagforeningen Verdi har opfordret til strejker blandt sikkerhedspersonalet i lufthavne i hele Tyskland i et forsøg på at øge presset på regeringen i lønforhandlinger. Det skriver Reuters.

Næsten 200.000 passagerer vil blive påvirket af flyaflysningerne eller forsinkelserne, oplyste den tyske lufthavnsforening ADV onsdag.

Finnair aflyser 550 afgange

Finnair vil i dag og i morgen aflyse cirka 550 flyvninger på grund af en politisk strejke, som vil påvirke både Helsinki Lufthavn og Finnairs operationer.

Finnair oplyser, at strejken vil forstyrre Finnairs operationer i Helsinki Lufthavn væsentligt og påvirke næsten alle deres kritiske funktioner.

Strejken og arbejdsnedlæggelserne involverer flere fagforeninger og forbund, herunder SAK, STTK, JHL og Akava. De ansattes fagforeninger er imod den finske regerings reformer af arbejdslivet og beskæringer i social sikring. Mere end 300.000 mennesker forventes at være en del af strejken.

“Det virker urimeligt, at en politisk strejke, som intet har at gøre med Finnair, skaber problemer for så mange af vores kunder,” siger en talsperson fra Finnair til den finske nyhedskanal Yle.

Luftfart, offentlig transport, butikker, dagplejer, byggepladser og en lang række andre arbejdspladser vil være påvirket af strejken.

“De første nedskæringer, der påvirker de arbejdsløse, er allerede trådt i kraft, og regeringen forbereder allerede yderligere tiltag. Mindre jobtryghed, ubetalt sygeorlov og begrænsninger i retten til at strejke er lige rundt om hjørnet. Angrebet på medarbejderrettigheder vil muliggøre en massiv stigning i social ulighed i Finland,” siger Jarkko Eloranta, formanden for SAK, fagforeningernes hovedorganisation.

Alle Finnairs afgange mellem København og Helsinki i dag og i morgen er aflyst.

Norwegian: Her er top 10 over vinterferiens mest populære destinationer

Spanien løber med førstepladsen blandt mest bookede destinationer i vinterferien 2024 hos flyselskabet Norwegian.

Fire ud af fem af de mest populære destinationer hos flyselskabet Norwegian går til Spanien i vinterferien. Kun London kan konkurrere med de spanske ruter.

“Spanien er fortsat et yndet rejsemål, som mange vender tilbage til år efter år, og derfor tilbyder vi rigtig mange afgange til spanske destinationer. Men vi ser også, at storbyerne i Europa tiltrækker rejsende, som gerne vil kombinere byliv med kultur og natteliv,” siger Magnus Thome Maursund, kommerciel direktør i Norwegian.

Skolernes vinterferie ligger i uge 7 (12.-18. februar) og uge 8 (19.-25. februar).

De ti mest bookede destinationer fra København i uge 8:

  • Malaga
  • London
  • Barcelona
  • Las Palmas/Gran Canaria
  • Alicante
  • Stockholm
  • Berlin
  • Rom
  • Nice
  • Tenerife

SAS-direktør kritiserer EU-Kommissionen for at være for forsigtige

SAS’ direktør Anko van der Werff har kritiseret EU-Kommissionen for at følge en “forsigtig” tilgang til konsolidering i branchen på et tidspunkt, hvor EU med en række initiativer til den grønne omstilling er med til at øge omkostningerne for flyselskaberne. Det skriver Reuters.

Anko van der Werff har ifølge Reuters peget på, at EU’s konkurrencemyndigheders granskning af Lufthansas bud på en minoritetsandel i ITA og IAG’s bud på at købe Air Europa viser dets forsigtige tilgang.

“Jeg er bekymret, fordi hvis man gør flyvning dyrere, men ikke tillader os at drive en forretning, så er det et problem. Jeg er bange for, at EU-Kommissionen ikke er i stand til at træffe egne beslutninger. De ønsker, at flyvning skal være dyrere, men de synes at være forsigtige med konsolidering, og det er ikke en god opskrift,” sagde Anko van der Werff på Airline Economics-konferencen i Dublin mandag.

United får tilladelse til at genoptage brugen af Boeing 737 Max 9

Det amerikanske flyselskab United kan fra på søndag igen flyve med flytypen Boeing 737 Max 9.

Selskabet har fået godkendelse af de amerikanske luftfartsmyndigheder, efter at selskabet har foretaget de nødvendige inspektioner af fly af denne flytype i deres flåde.

Selskaber har 79 fly af denne type. De har været grounded efter en episode, hvor et fly af samme type fra Alaska Airlines mistede en nødudgangsdør under en flyvning.

Verdens travleste lufthavn er næsten tilbage til samme niveau som før corona-krisen

Ca. 105 millioner passagerer rejste sidste år gennem Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport. Det er det højeste antal passagerer siden corona-krisens start og en stigning på 11,7 procent sammenlignet med 2022.

Lufthavnen i Atlante havde sit højeste antal passagerer nogensinde i 2019 med 110 millioner passagerer og er altså tæt på at være tilbage på samme niveau som før corona-krisen.

Lufthavnen er ifølge Simple Flying populær, fordi 80 procent af den amerikanske befolkning bor inden for en radius på to timers flyvning. Samtidig skal lufthavnen ikke på samme konkurrere med nærliggende lufthavne som for eksempel i New York, hvor JFK, LaGuardia og Newark konkurrerer om de samme passagerer.

SAS vil fra den 17. juni begynde at flyve til Atlanta fra København.

Flyveleder måtte advare pilot: Dit næsehjul er faldet af

Et Boeing 757-fly fra Delta Air Lines mistede lørdag et næsehjul, mens det gjorde sig klar til at lette.

Hændelsen fandt sted omkring kl. 11:15 lokal tid ved Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport i Georgia, mens Delta Flight 982 var på vej til start mod Bogotá, Colombia.

I en optagelse fra kontroltårnet kan kan man høre en flyveleder advare piloten om situationen og sige:

“Et af dine næsehjul er lige faldet af; det rullede lige af landingsbanen bag dig.”

Hjulet landede på en skrænt ved siden af landingsbanen.

Ingen ombord kom noget til ved hændelsen, og passagererne blev senere på dagen sat på et andet fly.

Norwegian frigiver billetter til vintersæsonen 2024/25

Norwegian lancerer nu vinterprogrammet for 2024/25 med i alt 159 ruter til 71 destinationer.

Ruterne fordeler sig således på de nordiske lande:

  • Norge: 92
  • Sverige: 33
  • Danmark: 34
  • Finland: 10

”Vi fortsætter med at flyve til populære destinationer, hvor danskerne kan tø lidt op, mens vinteren udfolder sig derhjemme. Derfor flyver vi med høj kapacitet til blandt andet Gran Canaria, Tenerife, Alicante, Malaga og Barcelona i vinterprogrammet. London, Rom, Krakow og Amsterdam er fortsat storbyfavoritter, og vi har høj frekvens og konkurrencedygtige priser på flyvninger til disse byer,” siger Magnus Thome Maursund, kommerciel direktør i Norwegian.

Norwegian har et sommer- og et vinterprogram, som skifter to gange om året, henholdsvis 24. oktober og 24. marts. Sommerprogrammet indeholder til sammenligning cirka 330 ruter til omkring 120 destinationer.

Spies: Vintervejret får flere til at bestille rejser

Spies oplevede i sidste uge en stigning i antallet af bookinger på 85 procent sammenlignet med samme uge sidste år.

”Vi ved, at vejret spiller ind på bookingtallene, og derfor bad jeg mine kollegaer nærmere på, hvor mange danskere der har booket rejser i de her meget kolde uger, som vi lige har været igennem. Og her så vi nærmest en lodret kurve, og det betyder også, at salget af vinterferier er i absolut slutspurten. Derfor anbefaler vi, at man ikke venter for længe med at booke, hvis man vil kunne vælge lidt frit mellem rejsemål og hoteller,” siger Sofie Folden, kommunikationschef for Spies.

93 procent af alle Spies’ charterrejser frem mod de store vinterferieuger syv og otte er nu solgt. Det mest populære rejsemål er De Kanariske Øer.

Norwegian bliver medejer af Norsk e-Fuel

Norwegian er nu aktionær i Norsk e-Fuel. Virksomheden vil etablere, hvad der kunne være verdens første storskalaproduktionsanlæg for elektrobrændstof.

Norwegian har investeret omkring 12 millioner norske kroner i Norsk e-Fuel, der vil producere e-brændstof, som er et fossilfrit flybrændstof, der kan anvendes i fly.

Partnerskabet vil give Norwegian tidlig adgang til fossilfrie flybrændstoffer, og Norwegian planlægger at investere yderligere 45-50 millioner norske kroner i projektet.

Det vil sikre Norwegian mere end 7.000 ton brændstof årligt fra den første fabrik, og mængderne kan stige til 29.000 ton årligt, hvis de næste to planlagte fabrikker bliver operationelle.

“Aftalen markerer starten på et banebrydende partnerskab, der vil fremskynde overgangen til fossilfri brændstof i luftfarten og give os adgang til et produkt, der vil være tilgængeligt i begrænsede mængder. Øget produktion af denne type brændstof er afgørende i de kommende år, hvis vi skal lykkes med overgangen til mere bæredygtig luftfart,” siger Geir Karlsen, direktør for Norwegian.

Partnerskabet er et skridt mod Norwegians mål om at reducere emissionen med 45 procent inden 2030.

Nye EU-krav på vej til flybrændstoffer

Partnerskabsaftalen med Norsk e-Fuel sikrer Norwegian en ejerandel i virksomheden og langvarig adgang til fossilfrit flybrændstof.

“Vi har ambitiøse planer om at øge produktionen af e-brændstof så hurtigt som muligt for at levere fossilfri brændstof til luftfartsindustrien,” siger Karl Hauptmeier, direktør for Norsk e-Fuel.

“Engagementsniveauet fra Norwegian og vores nye partnere er ikke kun et tegn på tillid til vores mission, vores forretningskoncept og vores team. Det viser også forståelsen for den afgørende rolle, som e-brændstoffer spiller i at forme en fremtid for luftfarten, der er fri for fossile brændstoffer både i Norge og i hele Europa.”

7.000 ton fossilfrit brændstof svarer til Norwegians samlede forbrug for at transportere 430.000 passagerer mellem Bodø og Oslo. Til sammenligning rejser cirka 550.000 passagerer mellem Oslo og Bodø hvert år.

Flyselskaber i Norge er allerede forpligtet til at købe og anvende fossilfrie flybrændstoffer i dag, og EU besluttede sidste efterår, at et lignende krav vil blive indført fra 2025. Inden 2030 vil kravene til blandingsforholdet af fossilfri flybrændstof i Europa være 6 procent, og det vil gradvist stige til 70 procent i 2050.

SAS tilføjer endnu en rute til deres USA-program

Som en del af SAS’ sommerprogram for 2024 vil det nu blive muligt at flyve direkte fra Københavns Lufthavn til Atlanta, Georgia.

Den 17. juni starter SAS en ny direkte rute til Atlanta fra Københavns Lufthavn med daglige afgange.

I sommerperioden vil ruten blive opereret med en Airbus 330-300 med plads til 266 passagerer, mens den i vinterhalvåret vil blive opereret med en Airbus 350 fem gange ugentligt.

“Ruten til Atlanta betyder, at der bliver endnu bedre forbindelser mellem Danmark og Nordamerika, og det giver Københavns Lufthavn en endnu bedre position som et vigtigt trafikknudepunkt. Vi er meget tilfredse med at flere flyselskaber vælger København til, og at de eksisterende selskaber udvider rutenetværket,” siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

Oversigt over flyselskaber og ruter fra København til Nordamerika i det kommende sommertrafikprogram
 
SAS: 
Atlanta, Boston, New York-JFK, New York-Newark, Chicago, Washington DC, Los Angeles, San Francisco, Miami (til 7. april) og Toronto.
 
Air Canada: 
Toronto og Montreal
 
American Airlines: 
Philadelphia
 
Delta Airlines: 
New York-JFK

Flere afgange til USA på vej

Med næsten 94 millioner passagerer i 2022 er Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport verdens travleste lufthavn.

“Gennem en aftale med Delta Air Lines kan passagerer fortsætte deres rejse til andre destinationer betjent af Delta fra Atlanta. Denne udvikling betyder et udvidet tilbud for SAS’ passagerer, der kan se frem til at nå adskillige nye og spændende destinationer i det sydlige USA, Caribien og Latinamerika, alle bekvemt tilgængelige fra Atlanta,” siger Anko van der Werff, SAS administrerende direktør.

Atlanta-ruten er SAS’ niende destination i USA. Denne sommer vil SAS øge frekvensen på flere af deres ruter til USA.

Ruten København-New York (JFK) kommer til at have op til to daglige flyvninger, som supplerer de eksisterende daglige flyvninger til New York-Newark Airport fra København, Oslo og Stockholm. SAS flyver også dagligt fra København til Boston, en øgning fra de tidligere seks flyvninger om ugen. Derudover vil der blive tilføjet en fjerde ugentlig flyvning fra København til Toronto.

Se top 10 over mest populære destinationer fra CPH

London er den mest populære rute fra CPH. På ruterne mellem København og lufthavnene i den britiske hovedstad var der i 2023 flere end 1,8 millioner passagerer, hvilket gør London til den mest populære destination fra København.

Storbritannien var også 2023s mest populære land at rejse til. Der var knap 2,6 millioner rejsende på ruterne til Storbritannien sidste år.

Top 10-destinationer fra CPH i 2023

1. London (1.822.894 passagerer) 
2. Oslo (1.355.213 passagerer)
3. Stockholm (1.187.479  passagerer)
4. Amsterdam (1.124.306 passagerer)
5. Paris (980.773 passagerer)
6. Aalborg (792.198 passagerer)
7. Istanbul (621.191 passagerer)
8. Frankfurt (548.125 passagerer)
9. Wien (538.844 passagerer)
10. Helsinki (601.605 passagerer)

I alt gik 26,8 millioner rejsende gennem Københavns Lufthavn i 2023. Det er 21 procent flere end året før. 

Næsten 2,9 millioner rejsende – eller omkring 10 procent af alle passagerer – fløj på ruter uden for Europa. Fra København er der direkte ruter til 30 forskellige langdistancedestinationer i både Afrika, Asien og Nordamerika.

Særligt ruterne til Nordamerika klarer sig godt, og antallet af passagerer til USA er tilbage på niveauet for 2019.

CPH-direktør: Værste scenarie ved grønt brændstof er forskellige standarder

Den nye topchef for Københavns Lufthavn, Christian Poulsen, varsler om en omfattende ombygning for at imødekomme de kommende fly, der drives af el eller grønne brændstoffer.

I et interview med Berlingske påpeger Christian Poulsen, at dette vil være en betydelig udfordring, og at det er vigtigt at etablere fælles standarder for at håndtere forskellige typer brændstoffer.

“Det værste scenarium for os er, hvis der ikke kommer fælles standarder. Skal fem procent af flyene have en type brændstof og andre fem procent noget andet, bliver det et problem for os,” siger Christian Poulsen.

Dette kræver en historisk investering og omstrukturering af lufthavnens infrastruktur. Målet er at gøre Københavns Lufthavn klar til at betjene mere miljøvenlige flytyper og gå foran i Danmarks grønne luftfartsambitioner.

“Det er en kæmpeudfordring, som ikke har været en del af en lufthavns bekymringer indtil nu. Men vi er nødt til meget snart at tænke på, at vores infrastruktur skal se helt anderledes ud, hvis blot få procent af de nye fly kommer til København,” siger Christian Poulsen til Berlingske.

1,3 millioner fløj med Norwegian i december

Norwegian havde i alt 1.308.441 passagerer i december 2023. Norwegian havde i gennemsnit 65 fly i drift, og 99,5 procent af de planlagte flyvninger blev gennemført.

Punktligheden, målt som andelen af afgange, der kommer afsted inden for 15 minutter efter planlagt tid, var 70,4 procent og blev kraftigt påvirket af stormen Pia.

“I dagene op til juleaften blev driften påvirket af vinterstormen Pia, men takket være hårdt arbejde og god planlægning fra kolleger i hele selskabet fik vi på kort tid sat flere ekstra fly ind, så vi kunne flyve kunderne hjem i tide til julen,” siger Geir Karlsen.

93 procent af alle flyvninger landede til tiden eller inden for en time efter planlagt ankomst.

I 2023 fløj 20,6 millioner passagerer med Norwegian, hvilket svarer til en stigning i det samlede passagertal på 16 procent. Kapaciteten steg med 18 procent, mens belægningsprocenten steg med 2 procentpoint til 84,7 procent.

Det tog 18 minutter at evakuere Japan Airlines-fly

Det tog 18 minutter at få alle passagerer og besætningsmedlemmer ud af den brændende Airbus A350 fra Japan Airlines, der forulykkede under landingen i Tokyos Haneda-lufthavn 2. januar. Det skriver CNN, der citerer den japanske public service tv-station NHK. Flyet var kollideret med en Dash-8 fra den japanske kystvagt.

Ifølge talspersoner fra Japan Airlines var piloterne på A350 ikke klar over, at der var udbrudt brand efter kollisionen, men kabinepersonalet bemærkede det, da røg begyndte at fylde kabinen.

Besætningsmedlemmer opfordrede passagererne til at forblive rolige, mens chefen for besætningen rapporterede branden til piloterne og bad om tilladelse til at åbne nødudgangene.

Flyet havde otte nødudgange, og evakueringen begyndte fra de to forreste udgange, der var sikre fra branden, og en af de bagerste udgange.

Ifølge NHK forlod kaptajnen flyet som den sidste person klokken 18:05 – 18 minutter efter landing. Der var 379 personer ombord på flyet.

Regeringen indgår aftale om ny flyafgift

Danmark får en ny flyafgift, der bliver indfaset fra 2025 og frem til 2030. Aftalen indebærer en differentieret afgift, der afhænger af længden på en flyrejse. Indtægterne fra afgiften skal finansiere en forhøjet ældrecheck og en investering i den grønne omstilling af branchen.

Det præsenterede skatteminister Jeppe Bruus (S), transportminister Thomas Danielsen (V) og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i dag.

Aftalen er indgået mellem regeringen og Enhedslisten og SF.

Flyafgiften, der nu bliver til virkelighed, har mødt stor kritik fra luftfartsbranchen, da halvdelelen af indtægterne fra afgiften skal finansiere en forhøjet ældrecheck og dermed ikke cirkulere tilbage til branchen og den grønne omstilling.

FPUs formand Thilde Waast er en af dem, der har kritiseret den nye passagerafgift. Det kan du læse mere om her.

Du kan se de nye afgifter for flyrejser herunder.

Overblik over kommende flyafgifter. Kilde: TV2.

Christian Poulsen er udnævnt som CEO for Københavns Lufthavne A/S

Bestyrelsen for Københavns Lufthavne A/S har udnævnt lufthavnens konstituerede CEO, Christian Poulsen, som administrerende direktør (CEO) fra 1. januar 2024.

Christian Poulsen har været konstitueret CEO siden 30. september 2023, hvor Thomas Woldbye forlod selskabet for at blive CEO for Heathrow Airport i London.

“Jeg er meget stolt og ydmyg over at få muligheden for at indtræde som CEO for Københavns Lufthavne. Jeg ser frem til at bruge min indsigt og erfaring fra mine år i lufthavnen til at fortsætte ambitionen med at udvikle og løfte lufthavnen til et nyt niveau til gavn for passagerer, samarbejdspartnere og dansk infrastruktur. Jeg vil bidrage til at sikre, at CPH forbliver en attraktiv og konkurrencedygtig lufthavn i mange år fremover,” siger Christian Poulsen.

Christian Poulsen har i mere end 14 år haft forskellige ledende stillinger i Københavns Lufthavn, herunder stillingen som driftsdirektør (COO) i de seneste fire år.

“Efter en grundig rekrutteringsproces, løftet af et internationalt search firma, har vi valgt Christian Poulsen som CEO for Københavns Lufthavne. Christian Poulsen har de kvaliteter, der er vigtige for stillingen: Han besidder en enestående kombination af at have et indgående kendskab til lufthavnen og dens mange stakeholders, og derudover er han en yderst kompetent leder, der kan sikre, at lufthavnen fortsætter sin positive udvikling og bevarer momentum,” siger bestyrelsesformand Lars Nørby Johansen.

Udviklingsplaner i Københavns Lufthavn godkendt af Folketinget

Københavns Lufthavn får mulighed for at kunne udvikle lufthavnen til fremtidens behov. Folketinget har netop vedtaget det lovforslag, der gør det muligt for lufthavnen at udnytte de eksisterende arealer på en bedre måde.

Den nye lov, som netop er vedtaget af Folketinget, giver mulighed for, at lufthavnens fysiske rammer løbende kan blive tilpasset fremtidens krav til en moderne lufthavn. Det betyder blandt andet, at den såkaldte tværbane (12/30) kan blive forskudt mod Øresund, så der bliver plads til nye og tidssvarende standpladser til fremtidens mere støjsvage og brændstofeffektive fly i forlængelse af de eksisterende terminaler.

“Vi kan ikke tage for givet, at København har en så stor international tilgængelighed som vi rent faktisk har. Vi tænker måske ikke over det, men det danner i stort omfang baggrund for, at vi kan tiltrække udenlandsk arbejdskraft, og at udenlandske turister vælger Danmark i stedet for en anden destination. Men det er også vigtigt, at vi kan følge med den teknologiske udvikling. Med nye flytyper på vej skal vi kunne sikre tidssvarende forhold, så potentialerne i de nye teknologier kan slå igennem her i lufthavnen,” siger fungerende CEO i Københavns Lufthavn Christian Poulsen.   

Kan ikke gå i gang med det samme

Den vedtagne lov giver ikke mulighed for, at lufthavnen kan sætte byggeri i gang med det samme. Kommende byggerier vil nemlig kræve udarbejdelse af lokalplan og miljøvurdering.

Christian Poulsen mener, at lufthavnens udviklingsplaner godt kan gennemføres så generne for naboerne bliver reduceret.

“Som et stort knudepunkt for luftfart kan vi ikke undgå at skabe visse gener for vores naboer. Jeg kan godt forstå, at man kan blive bekymret for, om udviklingsplanerne vil skabe mere støj og forurening. Men realiteten er, at udviklingsplanerne faktisk vil gøre det muligt at mindske de lokale miljøpåvirkninger i fremtiden. Flyene bliver hele tiden mere støjsvage, og med overgangen til grønne brændstoffer forventer vi en betydelig nedgang i partikeludledningen. Men det kræver altså, at vi kan tage imod de mest moderne flytyper også i fremtiden. Vi vil selvfølgelig fortsætte dialogen om udviklingsplanerne med naboerne og kommunerne i lokalområdet “. 

Norwegian udvider flynetværket i Danmark med 17 nye ruter

Norwegian lancerer 17 nye ruter fra Danmark og letter for første gang fra Aarhus Lufthavn. Dette skridt er en del af selskabets sommerprogram for 2024, der omfatter i alt 40 nye ruter til europæiske destinationer.

Blandt de 17 nye ruter fra Danmark introduceres tre sommerfavoritter fra både Billund og Aarhus Lufthavn, hvorfra rejsende kan booke direkte flyvninger til Alicante, Malaga og Mallorca. Billund får også en direkte rute til Stockholm. Derudover åbnes en ny rute fra Aalborg til Nice, hvilket gør det til den eneste direkte forbindelse til Sydfrankrig fra Vestdanmark.

I København præsenteres ni nye destinationer til både ferie- og forretningsrejsende. Udvalget inkluderer et mix af etablerede og nye storbyfavoritter som Milano, Valencia, Basel og Bilbao samt kystbyer som Tivat i Montenegro, Bari i Italien og Zadar i Kroatien. En hidtil userviceret direkte rute til sydfranske Toulouse tilføjes også.

Næste sommer flyver Norwegian i alt 332 ruter til 123 destinationer i Europa.”

Følgende er en liste over de nye ruter fra danske lufthavne:

Aalborg:

  • Nice (NCE): To ugentlige afgange fra d. 3. juni

Aarhus:

  • Malaga (AGP): En ugentlig afgang fra d. 6. april
  • Alicante (ALC): To ugentlige afgange fra d. 31. marts
  • Mallorca/Palma (PMI): To ugentlige afgange fra d. 3. maj

Billund:

  • Malaga (AGP): Tre ugentlige afgange fra d. 1. april
  • Alicante (ALC): En ugentlig afgang fra d. 20. juni
  • Mallorca/Palma (PMI): To ugentlige afgange fra 1. maj
  • Stockholm (ARN): To ugentlige afgange fra 19. juni

København:

  • Milano/Bergamo (BGY): Fire ugentlige afgange fra 31. marts
  • Basel (BSL): To ugentlige afgange fra d. 3. juni
  • Bilbao (BIO): To ugentlige afgange fra d. 2. juni
  • Bari (BRI): To ugentlige afgange fra d. 22. juni
  • Tivat (TIV): To ugentlige afgange fra d. 23. juni
  • Toulouse (TLS): To ugentlige afgange fra d. 3. juni
  • Valencia (VLC): To ugentlige afgange fra d. 5. april
  • Wroclaw (WRO): Tre ugentlige afgange fra d. 1. april
  • Zadar (ZAD): To ugentlige afgange fra d. 23. juni

Lufthansa begynder rekruttering til nyt kortdistanceflyselskab

Et nyt kortdistanceluftfartsselskab inden for Lufthansa Airlines-systemet vil begynde at operere flyvninger fra sommeren 2024.

City Airlines blev etableret sidste år, og i denne måned begynder selskabet at rekrutte piloter og kabineansatte. Som noget nyt er engelsktalende piloter velkomne til at ansøge.

Selskabet har allerede modtaget sit luftfartsselskabscertifikat fra de tyske føderale luftfartsmyndigheder og vil få flyvninger fra både München og Frankfurt.

Lufthansa opretter City Airlines, blandt andet fordi det vil kunne feede passagerer til deres langdistanceruter. Ifølge Lufthansa kræver langdistanceruter i gennemsnit passagerer fra op til 60 forbindelsesflyvninger for at fylde flyene.

SAS har kostet den danske stat 1,5 mio. kr. om dagen de sidste 15 år

Den danske stats bidrag til SAS over de seneste 15 år kommer til at løbe op i nærheden af 8,5 milliarder kroner. Det skriver Berlingske, som har fået adgang til tal fra Finansministeriet.

Det svarer til, at der hvert år er brugt mere end 550 millioner danske skattekroner på at holde SAS flyvende eller omkring halvanden million kroner hver dag.

Københavns Lufthavn runder 20 millioner rejsende i år

Årets ni første måneder er 20,3 millioner passagerer rejst igennem CPH – en vækst på 24 procent i forhold til sidste år. I næste uge begynder efterårsferien, og fredag 3. oktober forventes op mod 100.000 rejsende i Danmarks største lufthavn.

September måned bød på 2.533.764 rejsende igennem Københavns Lufthavn.

Når det gælder top-10 destinationer indtager London førstepladsen. I september rejste 158.000 passagerer til og fra lufthavnene i Heathrow, Gatwick og Stansted.

”Luftbroen til London er tæt på helt genoprettet med 19 daglige afgange i september. På samme tid i 2019 var der 22,” siger kommerciel direktør i Københavns Lufthavn Peter Krogsgaard.

Ved udgangen af oktober begynder flyselskabernes vinterprogram, der byder på 123 destinationer med rutefly og omkring 25 med charterfly.

Blandt de nye ruter i vinterprogrammer er destinationer som Agadir i Marokko med SAS og Funchal på Madeira med Norwegian og skirejser til for eksempel svenske Sälen og Åre med SAS og Salzburg i Østrig med Norwegian.

Norwegian indsætter ekstra flyvning fra Tel Aviv

Norwegian indsætter en ekstra flyvning fra Tel Aviv til Oslo med foreløbig afgang onsdag aften for at flyve norske og andre nordiske statsborgere ud af Israel. Det sker på vegne af det norske Udenrigsministerium. Målet er at hjælpe passagerer, som er strandet i Israel.

Air France-KLM bliver del af ny SAS-ejerkreds

SAS kunne i går, tirsdag, præsentere den kommende ejerkreds af selskabet. Ejerne vil bestå af den danske stat (25,8 %), KLM-Air France (19,9 %), Castelake (32 %) og Lind Invest (8,6 %). De resterende 13,6 % vil formentlig blive delt mellem visse kreditorer.

“Den aftalte investering er en vigtig milepæl i vores SAS FORWARD-plan, og den viser, at vores nye investorer tror på SAS og vores potentiale til at forblive på forkant med flyindustrien i de kommende år,” siger SAS’ direktør Anko van der Werff.

Alle nuværende SAS-aktier vil blive værdiløse i 2024. SAS-aktien er dykket med næsten 84 procent i dag, onsdag, og er nu ca. 0,034 kr. værd.

Forlader Star Alliance

Den nye konstellation betyder også, at SAS vil forlade Star Alliance og i stedet blive en del af SkyTeam Alliance, som KLM-Air France er medstiftere af. SAS vil forsøge at stable et kommercielt samarbejde på benene med KLM-Air France og skriver i en pressemeddelelse, at det ville kunne betyde bedre flyforbindelser for skandinaviske kunder.

“Dette er en vigtig dag for SAS og for Air France-KLM. Vi er glade for at være en del af det vindende tilbudskonsortium udvalgt af SAS’ bestyrelse,” siger Benjamin Smith, CEO for Air France-KLM.

“Air France-KLM ser frem til at etablere stærke kommercielle bånd med SAS. Med sin veletablerede position i Skandinavien og stærke brand tilbyder SAS et enormt potentiale til Air France-KLM. Dette samarbejde vil give Air France-KLM mulighed for at styrke sin position i Norden og forbedre forbindelsen for skandinaviske og europæiske rejsende. Vi ser frem til at blive en del af dette nye kapitel i SAS’ historie og takker SAS’ bestyrelse for deres tillid.”

Københavns Lufthavn skaber omkring 60.000 jobs

Aktiviteten omkring Københavns Lufthavn skaber samlet omkring 60.000 jobs, heraf 19.300 i selve lufthavnen. Det viser en ny analyse fra Københavns Lufthavn, Center for Regional- & Turismeforskning og VisitDenmark.

2019 er valgt som primært målepunkt – det sidste år før COVID-19 pandemien ramte og sendte luftfarten i frit fald.

”Lufthavnen og alle virksomhederne er godt på vej tilbage efter den globale krise, så forventningen er, at vi om 1-2 år er tilbage på samme aktivitetsniveau som før COVID-19. Derfor er mest retvisende at bruge 2019,” siger Thomas Thessen, cheføkonom i Københavns Lufthavn.

Aktiviteten i Københavns Lufthavn skabte i 2019 beskæftigelse for omkring 60.000 mennesker, heraf 19.300 i de flere end 800 virksomheder på lufthavnens område. De 60.000 svarer til 2 pct. af alle beskæftigede i Danmark.

”Københavns Lufthavn er ramme om et stort økonomisk økosystem, der skaber masser af arbejdspladser og aktivitet i samfundet,” siger Thomas Thessen.

Af de 19.300 beskæftigede på lufthavnens område arbejdede 2.600 i selve virksomheden Københavns Lufthavne A/S, mens 600 arbejdede i Naviair og 3.000 hos groundhandler-virksomheder.

4.700 arbejdede hos flyselskaberne, mens de resterende 8.400 (43 procent) primært var beskæftiget i butikker og spisesteder i terminalerne, bygge- og anlægsvirksomheder i lufthavnen og hos myndighederne som f.eks. Politi og Told.

”Overordnet bidrog al aktiviteten i Københavns Lufthavn med 38 mia. kr. i bruttoværditilvækst og 17 milliarder kroner i skatte- og afgiftsprovenu i det sidste år, før COVID-19 pandemien ramte.” fortæller Thomas Thessen.

Udover de mange jobs i og omkring lufthavnen skabes der yderligere beskæftigelse igennem de flere millioner udenlandske turister, som flyver til Danmark via Københavns Lufthavn. Lufthavnens betydning for dansk turisme er beregnet i samarbejde med VisitDenmark, der er ansvarlig for den officielle opgørelse over dansk turismes samfundsøkonomiske betydning.

2,3 millioner passagerer fløj med Norwegian i juli

Norwegian havde 2.308.417 passagerer i juli, hvilket er 5 procent mere end samme måned sidste år. Belægningen var på 92,4 procent.

”Juli var en enestående måned for os i Norwegian med det højeste antal passagerer i år og mere end 100.000 flere end samme måned sidste år. Vores kollegaer i luften og på jorden har arbejdet hårdt for, at vores passagerer er kommet trygt og godt frem til deres rejsemål til trods for enkelte udfordringer i lufthavnene i Europa, ”siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

I juli havde Norwegian i gennemsnit 79 fly i drift, og 99,5 procent af flyvningerne blev gennemført. Punktligheden, målt som andel af afgange inden for 15 minutter efter den ordinære rutetid, var i juli 73,2 procent. 95,3 procent af alle flyvninger landede til tiden eller inden for én time senere.

Ifølge Norwegian er bookingtallene fremadrettet er lovende. Mange kunder i juli bookede deres rejse kort før afgang, og den tendens vil fortsætte i august, lyder det fra Norwegian.

”Det ustabile vejr i Norden har helt klart påvirket rejsemønstrene denne sommer, og vi har registreret et jævnt salg af flybilletter igennem hele juli. Jeg er meget glad for, at så mange rejsende vælger at flyve med os denne sommer både indenrigs, i Norden og i Europa. Jeg vil takke alle kollegaer, som har bidraget til at passe godt på passagererne i årets mest travle sæson. At vi har fløjet med egne fly og egen besætning har bidraget til solid drift denne sommer,” siger Geir Karlsen.

Tidligere chef for Flyvevåbnet bliver ny direktør i Naviair

Senest den 1. november 2023 tiltræder Anders Rex som ny administrerende direktør i Naviair.

Anders Rex kommer fra Forsvaret, hvor han har rang af generalmajor og bl.a. har været chef for Flyvevåbnet og nu er forsvarsattaché i Washington, USA.

“Jeg er først og fremmest glad for og stolt over den tillid bestyrelsen har vist mig med denne udnævnelse. Jeg glæder mig til samarbejdet med de mange dygtige medarbejdere og fagligheder i Naviair. Sammen står vi over for en stor opgave med at sikre og udvikle den samfundskritiske infrastruktur, som Naviair har ansvaret for at drive. For mig at se ligger der i stillingen den helt rette kombination af ledelse og luftfart,” siger Anders Rex.

Anders Rex er 53 år, uddannet F-16-pilot og har over 15 års strategisk ledelseserfaring fra Flyvevåbnet og senest som chef for Udviklings- og Planlægningsstaben i Forsvarskommandoen.

“Vi er meget glade for at have ansat Anders Rex. Anders har stærke ledelsesmæssige kompetencer, som kan skabe ro og tillid i og omkring Naviair,” siger bestyrelsesformand for Naviair, Flemming Jensen.

“Samtidig er han en stærk profil, som kan udvikle virksomheden i forhold til de store spændende opgaver, der ligger foran Naviair, herunder opbygningen af en ny kontrolcentral i Grønland. Vi glæder os til at byde velkommen til Anders og ser frem til samarbejdet.”

Thomas Woldbye stopper som direktør i Københavns Lufthavn

Efter 12 år som administrerende direktør i Københavns Lufthavne stopper administrerende direktør Thomas Woldbye. Han skal i stedet være administrerende direktør i Heathrow Lufthavn i London.

”Der er aldrig et godt tidspunkt at stoppe, men vi er igennem de værste følger af Corona. Lufthavnen er i en god position til fuld genetablering med robuste planer for fremtiden,” siger Thomas Woldbye.

“Jeg er stolt af, hvor meget vi har opnået og over den lufthavn, jeg overlader til mine efterfølgere. Det har været nogle fantastiske år med både op- og nedture, men altid med fokus på kunderne, fremtiden, kvalitet og lufthavnens rolle i samfundet sammen med de mange mennesker, som får det hele til at ske. Gennem mine år i Københavns Lufthavne har jeg haft fornøjelsen af at arbejde sammen med mange utroligt kompetente og dedikerede kollegaer. Jeg er trist over at skulle sige farvel til alle mine kollegaer, men jeg har fuld tillid til, at de vil fortsætte deres målrettede arbejde med at sikre en lys og spændende fremtid for Københavns Lufthavne A/S,” siger Thomas Woldbye, der fortsætter som administrerende direktør i Københavns Lufthavne indtil den 30. september 2023.

Bestyrelsen for Københavns Lufthavne A/S igangsætter nu processen med at udfinde lufthavnens næste administrerende direktør.

Flyvelederaftale: Flyveledere får fastholdelsesvederlag og betaling for ekstravagter

Nye detaljer er kommet frem om den aftale, som Naviair og flyvelederforeningen DATCA indgik tidligere denne måned. Det skriver DR, der har fået aktindsigt i aftalen.

Der er blandt andet lavet en fastholdelsesaftale med medarbejdere, der er fyldt 60 eller som fylder 60 år, så flyvelederne forlænger deres pensionsalder. Hvis man indgår en 1-årig aftale, honoreres man med én månedsløn (faste løndele ekskl. pension). Hvis man indgår en 2-årig aftale, honoreres man med tre månedslønninger (faste løndele ekskl. pension).

Derudover er betaling for ekstravagter også en del af aftalen. Hvis man tager en ekstravagt, honoreres man med mellem 1,1 procent og 1,6 procent af slutlønnen, alt efter om det er en hverdagsvagt, weekendvagt eller nattevagt.

Ifølge Jacob Pedersen, der er luftfartsanalytiker i Sydbank, er det en dyr aftale, men alternativet ville have dyrere.

“I forhold til hvad det koster, når flyene ikke afgår til tiden, er det altså et meget beskedent beløb. I den forstand er det en god forretning for at undgå forsinkelser, da det er væsentligt dyrere at have forsinkelserne end at betale sig for ikke at have dem,” siger Jacob Pedersen til DR.

Københavns Lufthavn lancerer ny platform, der skal forbedre operationer og effektivitet

Københavns Lufthavn har lanceret en ny platform, AIRHART, der skal forbedre lufthavnens drift og effektivitet.

Over 4.000 medarbejdere vil dagligt bruge AIRHART som en central kilde til lufthavnsdriften. Tidligere skulle medarbejderne betjene mange separate systemer.

AIRHART vil dække alle processer i lufthavnen og forudsige handlinger i realtid for at minimere forstyrrelser og øge effektiviteten. Platformen giver lufthavnen bedre mulighed for at forudsige og håndtere forsinkelser og uforudsete begivenheder.

“Det er en betydelig fordel at have alle data og informationer samlet i ét system, som vi og vores mange partnere i lufthavnen har fælles adgang til,” siger Christian Poulsen, driftsdirektør i Københavns Lufthavn.

“Med AIRHART kan vi fortsætte vores bestræbelser på at fastholde vores position som en af de mest digitaliserede lufthavne, der opererer på den mest effektive måde. Vi har netop implementeret den første fase af AIRHART i Københavns Lufthavn. Det har været meget succesfuldt, og vi ser frem til at bruge denne platform til at håndtere sommertrafikken.”

Platformen er udviklet af Smarter Airports, som er skabt af Københavns Lufthavn og Netcompany, og forbinder over 100 forskellige systemer i realtid. AIRHART vil kunne erstatte lufthavnens nuværende digitale system, AODB, og introducere et samlet lufthavnsstyringssystem.

Norwegian: Syv nye destinationer åbner denne uge

Foto: Norwegian

I denne uge kan passagerer fra København og Aalborg gå ombord på Norwegians fly til syv nye destinationer i selskabets rutenetværk. De nye ruter fra København går til Bologna, Porto, Bordeaux, Manchester, Palermo og Napoli. Samlet set øges kapaciteten med cirka 450.000 sæder i Københavns Lufthavn i sommersæsonen 2023. Fra Aalborg åbner en ny rute til Barcelona.

”Vi er glade for at kunne byde passagererne velkommen om bord på vores fly til de nye, spændende destinationer. Efterspørgslen fra de danske rejsende har været meget tilfredsstillende, og det er tydeligt at se, at mange danskere har set frem til at rejse sydpå til sommer. Med 67 danske sommerruter glæder vi os til at tage imod en masse ferierejsende og give dem en god tur i vores nye, moderne fly,” siger Magnus Maursund, kommerciel direktør i Norwegian.

Nye ruter fra Københavns Lufthavn (CPH) i sommerprogrammet 2023

Start 22 juni:

København – Bologna (BLQ) to gange ugentligt (torsdag og søndag)
København – Porto (OPO) to gange ugentligt (fredag og søndag)

Start 23 juni:
København – Bordeaux (BOD) to gange ugentligt (mandag og fredag) – kun i højsæsonen
København – Manchester (MAN) tre gange ugentligt (mandag, fredag og søndag)
København – Palermo (PMO) to gange ugentligt (mandag og fredag)

Start 24 juni:
København – Napoli (NAP) to gange ugentligt (onsdag og lørdag)

Ny rute fra Aalborg
Fra 24. juni flyver Norwegian til Barcelona (BCN) to gange ugentligt (onsdag og lørdag)

Flyvelederne og Naviair har indgået aftale

Foto: PR/Michael Kidmose

I går aftes indgik flyveledernes fagforening DATCA og Naviair en midlertidig aftale, der skal sikre sommertrafikken i de danske lufthavne. Det skriver parterne i en fælles pressemeddelelse gennem Naviair.

Ifølge pressemeddelelsen skal den midlertidige aftale understøtte en normalisering af flytrafikken i de danske lufthavne, hvilket hurtigt vil betyde markant færre forsinkelser.

Gennem det meste af foråret har særligt Københavns Lufthavn lidt under manglen på flyveledere. Det har betydet massive forsinkelser for passagererne, store regninger til selskaberne og uforudsigelige arbejdsdage for medarbejderne i luftfart.

Formanden for DATCA, Esben Blum, udtaler i pressemeddelelsen:

”Flyvelederne ønsker at komme ud af den uholdbare situation, Naviair har bragt sig i, og derfor indgår vi nu en aftale. Vi ser fortsat en risiko for, at denne aftale ikke i tilstrækkelig grad sikrer fastholdelse, men det må tiden vise. Flyvelederne giver nu Naviair en hjælpende hånd ved en ekstraordinær fleksibilitet i en periode fremover, så Naviair kan bruge tiden på at komme i balance på lang sigt.”

Aftalens indhold er ikke nærmere beskrevet i den offentliggjorte pressemeddelelse.

Du kan læse mere om baggrunden for manglen på flyveledere her.

Tidligere SAS-direktør og pilot bliver bestyrelsesformand i Naviair

DSBs administrerende direktør, tidligere pilot og koncerndriftsdirektør i SAS, Flemming Jensen bliver ny formand for Naviairs bestyrelse.

Flemming Jensen er uddannet jagerpilot (F-104 Starfighter og F-16) og har været pilot og koncerndriftsdirektør (COO) i SAS. I 2015 skiftede han til DSB, hvor han fortsætter som administrerende direktør.

“Jeg er glad for udnævnelsen. Naviair har nogle af verdens dygtigste flyveledere og er i dag blandt de bedste leverandører af luftfartstjeneste i Europa. Jeg ser frem til at være med til at fastholde og udbygge den position sammen med medarbejderne og ledelsen,” siger Flemming Jensen.

Flemming Jensen afløser Anne Birgitte Lundholt, der stopper som formand efter mere end 12 år på posten.

“Flemming Jensen har alle de kompetencer, der er brug for i Naviair både lige nu og på længere sigt. Han kender luftfartsbranchen, og så har han mange års erfaring med drift. Han har været med til løfte DSB’s image og har skabt en velfungerende organisation, hvor der er stabilitet og tillid. Jeg ser frem til samarbejdet med den nye bestyrelsesformand,” siger transportminister Thomas Danielsen.

Den nye formand skal sammen med den øvrige bestyrelse ansætte en ny adm. direktør til erstatning for den forrige, som fratrådte sin stilling pr. 1. april 2023.

EU-domstol underkender godkendelse af statsstøtte til SAS

EU-Kommissionens godkendelse af den danske og svenske stats støttepakke på syv milliarder kroner til SAS er blevet underkendt af en EU-domstol. Det skriver Børsen og det svenske nyhedsbureau TT.

Kendelsen kommer, efter at Ryanair klagede over godkendelsen af statslige støtteordninger til konkurrenter. Afgørelsen kan ankes.

Til TV2 siger luftfartsanalytiker Jacob Pedersen, at det er svært at sige, hvor alvorligt underkendelsen kan blive for SAS.

“I absolut værste fald kan man forestille sig, at SAS skal til at betale de her penge tilbage. Og det er der ikke penge til i SAS’s kasse. Men det, man angriber, er, at der ikke har ligget en plan for, hvordan den danske stats engagement i SAS skal ned igen efter støtten,” siger Jacob Pedersen.

Den danske og svenske stat kom under corona-krisen SAS til undsætning med kapitalindskud, der skete i form af køb af aktier og obligationer fra SAS.

1,7 millioner rejste med Norwegian i april

Norwegian havde 1,7 millioner passagerer og en belægningsgrad på 83 procent i april.

“Vi er tilfredse med trafiktallene i denne måned. April er den første måned i vores sommerprogram, hvor vi udbyder flere ruter og hyppigere afgange til vores mange rejsemål i Norden og Europa. Vi er specielt glade for, at de gode takter i bookingerne fortsætter, som vi går mod sommeren,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

Norwegian havde 19 procent flere passagerer i april end i samme måned sidste år. I april havde Norwegian i gennemsnit 71 fly i drift, og 99,2 procent af de planlagte flyvninger blev gennemført.

Punktligheden, målt som antallet af afgange, der afvikles indenfor 15 minutter af ordinær tid, var i april på 83,4 procent. 95,6 procent af alle flyvninger ankom alligevel til planlagt tid eller indenfor én time.

Norwegian ser en øgning i bestillingerne i de lange weekender i maj. De mest populære rejsemål er Spanien, Italien og Frankrig. For at imødekomme efterspørgslen har Norwegian indsat ekstra afgange til Barcelona, Palma og Malaga.

OHS og TotalEnergies afbryder samarbejde om helikopterdrift før tid

Foto: PR/OHS

Offshore Helicopter Services (OHS) og det franske energiselskab TotalEnergies stopper samarbejdet om helikopterdrift i utide. OHS har siden 1. januar 2021 fløjet energiselskabets medarbejdere til og fra olie- og gasfelterne i Nordsøen, og det samarbejde var tænkt til at vare indtil 2026.

Det afbrudte samarbejde efterlader godt 20 helikopterpiloter OHS i stor uvished. Piloterne ved endnu ikke, hvad TotalEnergies har i sinde efter 4. maj, hvor samarbejdet stopper. Energiselskabet har i en skriftlig kommentar til JydskeVestkysten meddelt, at de agter at indføre et nyt ”helikopter-setup” fra denne dato.

Hvad dette setup indebærer af operatører og opgaver, og om piloterne bliver afskediget eller ej, er endnu uvist. Flyvebranchens Personale Union (FPU) organiserer piloterne i OHS, og de kritiserer nu OHS og TotalEnergies for at overse medarbejderne i sagen:

”Vi er meget overraskede over, at et samarbejde som dette bliver afbrudt så pludseligt med så store konsekvenser for medarbejderne. Vi er selvfølgelig bekymrede for, om det vil betyde opsigelser af helikopterpiloterne, og vi og vores tillidsrepræsentanter i OHS er derfor i fuld gang med at få afklaring på situationen. Forhåbentlig kan vi finde en god og hurtig afklaring om piloternes arbejde og den videre helikopterdrift i Esbjerg Lufthavn,” siger Kasper Svendsen, forbundssekretær i FPU.

Hverken OHS eller TotalEnergies har oplyst, hvorfor samarbejdet afbrydes utidigt.

Stort flertal i FPU stemmer ja til nye overenskomster

Der kommer ikke storkonflikt i Danmark.

Forligsinstitutionen har netop offentliggjort resultatet af den landsdækkende afstemning om overenskomstfornyelserne for 600.000 privatansatte.

Overenskomsterne blev vedtaget med stor opbakning, da hele 79 procent af fagforeningsmedlemmerne stemte ja. Stemmeprocent for den samlede fagbevægelse endte på 59,3 procent, hvilket er den højeste tilslutning siden 1973.

Dermed er den potentielle storkonflikt, der ville have resulteret i omfattende arbejdsnedlæggelser i det meste af samfundet, afblæst.

I alt er mere end 500 overenskomster vedtaget med dagens afstemning. Ud af disse har FPU fem overenskomster. Det drejer sig om piloterne og de kabineansatte i CityJet, SUNAIR og West Atlantic. Disse medlemmer har altså i dag fået ny overenskomst med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2023 og to år frem.

Hos FPU kom stemmeprocenten helt op på 69,6 procent, hvoraf 78,4 procent stemte ja.

Norwegian havde 60 procent flere passagerer i marts sammenlignet med sidste år

Norwegian havde 1,5 millioner passagerer og en belægningsgrad på 81 procent i marts. Antallet af passagerer i marts er 60 procent flere end samme periode sidste år.

I marts havde Norwegian i gennemsnit 67 fly i drift, og 99,2 procent af planlagte flyvninger blev gennemført. Punktligheden, målt som antallet af afgange, der afvikles inden for 15 minutter af ordinær tid, var i marts på 81 procent.

“Vi går ind i sommeren med positive udsigter. Vores bookingtal er betydeligt højere nu end på denne tid sidste år. Det betyder fortsat høj efterspørgsel efter flyrejser, specielt til vores mange attraktive rejsemål til varmere himmelstrøg, og vi forventer endnu en travl rejsesommer. Vi er glade for, at et stigende antal rejsende vælger Norwegian som sit foretrukne flyselskab,” siger Geir Karlsen, direktør i Norwegian.

Norwegian tilbyder ca. 300 ruter til 114 destinationer i årets sommerprogram.

Bel Air afviser overenskomstkrav fra FPU

Piloterne i helikopterselskabet Bel Air får ikke en dansk overenskomst foreløbigt. Det står klart, efter at selskabet har afvist at indlede forhandlinger med Flyvebranchens Personale Union (FPU), der i sidste uge anmodede ledelsen i Bel Air om at gå i dialog om en kollektiv aftale.

Henvendelsen fra FPU kom, da Bel Air igen er tilbage i dansk luftrum. Helikopterselskabet skal fremover flyve medarbejdere fra energiselskabet TotalEnergies frem og tilbage fra olie- og gasfelterne i Nordsøen til Esbjerg Lufthavn. FPU mente, at selskabets tilbagevenden til det danske luftrum kræver en dansk overenskomst, men det ønske er blevet afvist af Bel Air.

”Det er dybt foruroligende, at Bel Air blankt afviser at forhandle om en overenskomst uden overhovedet at gå i dialog med os. Der er medarbejdere hos Bel Air, der nu flyver fra en dansk base, som bliver efterladt uden sikkerhedsnet af en ledelse, der ser til med åbne øjne,” siger Kasper Svendsen, forbundssekretær i FPU.

Det er ikke første gang, at helikopterselskabet afviser en dansk overenskomst for helikopterpiloterne. FPU forsøgte også at forhandle en overenskomst for piloterne i 2017. I det langtrukne forhandlingsforløb dengang blev to piloter, der ønskede en overenskomst med FPU, fyret af Bel Air.

Forbundssekretær i FPU Kasper Svendsen.

DAT vender tilbage til Midtjyllands Lufthavn

Foto: TV Midtvest

Der vil igen lande og lette kommercielle fly i Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det har bestyrelsesformand Ulrik Wilbek netop annonceret på et pressemøde i Midtjyllands Lufthavn. Det bliver det danske luftfartsselskab DAT, der fra 17. april vil flyve ruten fra Karup til København. Der er tale om en 1-årig aftale mellem DAT og Midtjyllands Lufthavn med fire daglige afgange.

I følge Ulrik Wilbek har DAT allokeret et fly med 48 pladser til udelukkende at tage sig af ruten til København.

“Med tiden kan der være mulighed for andre ruter og charterflyvninger, men der er vi slet ikke lige nu. Nu skal vi bevise, at det er et behov for den her rute og den her lufthavn. Vi tror på, at der er en fremtid for både rute og lufthavn, ” siger Ulrik Wilbek på pressemødet.

Midtjyllands Lufthavn har en ambition om en gennemsnitlig belægning på 30 passagerer pr. fly.

DAT varetog samme rute indtil 10. december 2022, hvor selskabet valgte at indstille ruten, da den ikke var økonomisk rentabel.

SAS taber 600 millioner i februar

SAS har tabt 600 millioner kroner i februar måneder. Det skriver TV2.

SAS er forpligtet til at oplyse visse nøgletal på grund af den igangværende rekonstruktion af selskabet i USA – den såkaldte Chapter 11-proces. SAS har derfor offentliggjort tallene i en månedsopgørelse på sin hjemmeside.

Ifølge Sydbanks luftfartsanalytiker Jacob Pedersen viser tallene, at SAS halter langt bag efter sine konkurrenter.

“Tallene viser med al tydelighed, at SAS har brug for flere passagerer. Uden det er SAS et bundløst hul, som taber masser af penge. Tallene i dag viser, at SAS er blandt de svageste i den her branche. Selskabet har hårdt brug for at blive bedre til at tjene penge,” siger han til TV 2.

Regeringen afsætter penge til Midtjyllands Lufthavn

Regeringen har afsat 4,2 millioner kroner om året de kommende to år til Midtjyllands Lufthavn. Det skriver TV Midtvest.

“Det glæder mig enormt meget. Her i perioden hvor den har været lukket, er det gået op for mange, hvor vigtig lufthavnen er, så det er virkelig en god nyhed, at der nu kan komme fly i luften igen,” siger transportminister Thomas Danielsen (V) til TV Midtvest.

Der har ikke fløjet rutefly fra lufthavnen ved Karup siden 9. december 2022.

Fredag kl. 13.30 har formanden for lufthavnen, Ulrik Wilbek (V), indkaldt til pressemøde. Her vil bestyrelsen orientere om fremtidige planer for lufthavnen.

 

Spies fremlægger bedste årsregnskab i fire år

Spies har med deres årsregnskab for 2021/22 fremlagt det bedste resultat siden 2018. Selskabet har et overskud på driften på mere end 48 millioner kroner og en nettoomsætning på knap 1,8 milliarder. Regnskabet dækker perioden fra 1. oktober 2021 til 30. september 2022.

”Det er meget tilfredsstillende, at den stigende tendens i danskernes rejselyst, som vi har set siden genåbningen af verden, nu slår så tydeligt igennem i vores salgstal og omsætning. Og at vi kan vende et driftsunderskud på 48 millioner til et overskud på 48 millioner på bare ét år – ja, det sender i den grad et signal om, at vi er stærkt tilbage efter pandemien,” siger administrerende direktør Jan Vendelbo.

Spies peger på ophobet rejselyst og opsparet feriebudget som nogle af forklaringerne på det positive regnskab.

Selskabet forventer en sommer med en 10 procent øgning i antallet af rejser sammenlignet med 2022 og oplyser, at rejsemål som Thailand og Gran Canaria til vinteren 2023/24 sælger godt.

Tyske lufthavnsansatte strejker fredag

I dag vil lufthavnsansatte i lufthavnene i Düsseldorf, Köln, Stuttgart og Karlsruhe strejke. Det sker, fordi der er stor uenighed om lønnen i den offentlige sektor. Det skriver TV2/Ritzau.

I nogle af lufthavnene vil strejken vare frem til tidligt lørdag morgen. Omkring 89.000 passagerer vil blive påvirket af strejken.

Begge SAS’ morgenfly til henholdsvis Stuttgart og Düsseldorf var her til morgen aflyst ifølge Flightradar24.

Norwegian fastholder kapacitet i Danmark den kommende vinter

Norwegian lægger i dag sit ruteprogram for den kommende vinter frem. Med basisprogrammet fastholder Norwegian sin kapacitet i Danmark i forhold til den foregående vinter. Rejsende fra Danmark vil i den kommende vinter i første omgang kunne vælge mellem 32 direkte ruter til destinationer i Europa.

I alt er 144 ruter til 65 destinationer på ruteprogrammet for næste vinterhalvår.

“Næste vinter har vi 144 ruter i og mellem de nordiske lande og til destinationer i Europa,” siger Magnus Thome Maursund, kommerciel direktør i Norwegian.

Yderligere tilføjelser til vinterprogrammet vil blive annonceret på et senere tidspunkt.

Al flytrafik i Grækenland aflyst i 24 timer pga. strejke

Ikke ét fly kommer til at lande eller lette fra de græske lufthavne i dag. Det står klart, efter at en sammenslutning af flere græske fagforeninger har påbegyndt en landsdækkende strejke hele torsdag den 16. marts. Det skriver blandt andet Aviationpros og Reuters.

Den store strejke rammer hele den græske infrastruktur med aflysninger af alle fly, toge og skibe. Strejken er en direkte konsekvens af den tragiske togulykke, der i februar kostede 57 mennesker livet. De græske fagforeninger har kritiseret myndighederne i stærke vendinger og kræver nu en tilbundsgående undersøgelse af ulykken.

Fra Københavns Lufthavn er afgang A3751 til Athen klokken 12:05 blandt andet aflyst.

Strejken er planlagt til at udløbe ved midnat.

FPU og lokalforeninger i Cityjet har forhandlet nye overenskomster på plads

I weekenden har FPU og de lokale pilot- og kabineforeninger i Cityjet forhandlet nye overenskomstaftaler på plads, der gælder de næste to år.

”Vi har tilbragt weekenden med forhandlinger i Dansk Industri sammen med vores to medlemsgrupper i Cityjet. Det var svære forhandlinger, og vi står tilbage med lidt blandede følelser, men vi glæder os især over de resultater, som kabinen har fået,” siger Kasper Svendsen, forbundssekretær i FPU, der deltog i forhandlingerne hen over weekenden.

Begge overenskomster løber til 1. marts 2025 og vil i den nærmeste fremtid blive sendt til afstemning blandt medlemmerne af henholdsvis Cityjets kabineforening og pilotforening.

Læs mere her

Nyt fra FPU: Kurser i jobsøgning skal hjælpe nyuddannede piloter på vej

Nyuddannede piloter skal være bedre klædt på til at finde job og møde den virkelighed, der kommer efter tiden på pilotskolen. Derfor holder FPU nu jobsøgningskursuser med fokus på at skrive den gode ansøgning, danne netværk og lære, hvilken branche der venter dem.

”Jeg ved, at selskaber, der ikke har overenskomst, udnytter nyuddannede piloter, der helt forståeligt er villige til at acceptere meget for at få lov til at få flyvetimer. Jeg startede selv min karriere hos Ryanair uden at vide meget om fagforeninger og mine rettigheder, men der lærte jeg, hvor vigtigt det er at være organiseret. Vi skal som fagforening kæmpe for, at de unge, nyuddannede piloter hjælpes på vej til en ordentlig løn og ordnede vilkår,” siger FPUs forbundssekretær Kasper Svendsen, der står i spidsen for kurserne.

Kurserne sætter bl.a. fokus på:
– at skrive den gode ansøgning
– de påkrævede tests og personlige interviews under jobsøgningen
– at danne et netværk
– hvilken branche der venter nyuddannede efter tiden på pilotskolen
– hvilke rettigheder en overenskomst giver

Næste kursus afholdes 16. maj. Læs mere om kurset her.

Københavns Lufthavn fordobler omsætning

Ved udgangen af 2022 var otte ud af 10 passagerer tilbage i Københavns Lufthavn, og lufthavnen fordoblede sin omsætning i forhold til 2021. Det viser det nye årsregnskab fra lufthavnen.

Omsætningen landede på 3,5 milliard kroner. Det er en stigning på 101 procent i forhold til 2021, men stadig et fald på 19 procent sammenlignet med 2019.

”Lufthavnen kom tilbage på sporet i 2022, men vi er fortsat udfordret af global usikkerhed og den ekstra gæld på mere end 2 milliarder kroner, der blev oparbejdet som konsekvens af pandemien. Derfor er det afgørende, at lufthavnens rammevilkår falder på plads i 2023,” siger administrerende direktør Thomas Woldbye.

I de første to år af pandemien akkumulerede lufthavnen et underskud før skat på lige knap 1,5 milliard kroner. Det resulterede i et negativt cash flow og øgede gælden fra 8,4 til 10,5 milliarder kroner.

22,1 millioner passagerer gik igennem lufthavnens terminaler i 2022, og lufthavnen havde et rutenetværk med 317 ruter til 161 destinationer.

”I det lys må årsregnskabet med et overskud på 257 millioner kroner før skat betegnes som tilfredsstillende efter omstændighederne, men ikke på et niveau, der kan løse vores fremtidige udfordringer,” siger Thomas Woldbye.

I 2023 forventes en vækst i omsætningen på over 10 procent, og passagertallet forventes at stige til over 25 millioner passagerer.

 

SAS ansætter ny COO med baggrund hos TUI og British Airways

SAS har nu fundet afløseren til Simon Pauck Hansen, der forlod SAS i januar. SAS’ nye Chief Operating Officer er James Mahoney, der tiltræder i sin nye stilling 1. maj

“Jeg er meget glad for at byde Jason Mahoney velkommen til SAS. Jason er en anerkendt og erfaren professionel inden for luftfart. Han vil være en værdifuld tilføjelse til SAS’ topledelse,” siger Anko van der Werff, administrerende direktør for SAS.

Jason Mahoney kommer til SAS fra en stilling hos British Airways, hvor han har arbejdet ad to omgange i sammenlagt 25 år senest som Chief Technical Officer. Han har desuden været Director of Engineering and Maintenance hos TUI i fem år.

”Jeg er både stolt og spændt over at komme til SAS. Det er et flyselskab med en lang historie og et stærkt brand, og jeg ser et stort potentiale givet selskabets førende position i Skandinavien og den omfattende transformationsproces, SAS er i gang med i øjeblikket,” siger Jason Mahoney.

1,2 millioner passagerer rejste med Norwegian i februar

Norwegian havde 1,2 millioner passagerer og en belægningsgrad på 84 procent i februar. Det er en øgning på 83 procent i forhold til sidste år.

I februar havde Norwegian i gennemsnit 64 fly i drift, og 99,4 procent af de opsatte flyvninger blev gennemført. Punktligheden, der er et mål for andelen af afgange, der sker inden for 15 minutter af planlagt tid, var i februar på 85,4 procent.

“Vi er tilfredse med trafiktallene for denne måned, ikke mindst med belægningsgraden på 84 procent. Det viser, at Norwegian er attraktiv for rejsende gennem hele året – også i løbet af de roligere vintermåneder. En høj belægningsgrad gør også, at vores flyvninger bliver mere brændstofeffektive, hvilket vi er optaget af fra et bæredygtighedsperspektiv,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

Radarproblemer i Oslo og Stavanger: Fly omdirigeres

Radarsystemet, som kontrollerer luftrummet til Oslo Lufthavn Gardermoen og Stavanger Lufthavn (Sola), fungerer ikke som det skal. Det er det såkaldte NATCON NATC-system, som er nede.

Det betød, at alle fly tidligere på dagen blev omdirigeret, mens der nu er reduceret service. Fejlen opstod omkring kl. 10 mandag formiddag.

“Fejlen er fundet. Vi kører nu med nedsat kapacitet i de berørte lufthavne, indtil vi er sikre på, at systemet er helt oppe at køre,” siger pressevagt i Avinor, Ylva Celius Trulsen til den norske avis VG.

Fly, som var i luften, da fejlen skete, blev styret via et reservesystem.

Stavanger Lufthavn oplyser til NRK, at de nu har omkring 50 procent kapacitet til at styre luftrummet. Det gælder indtil kl. 14.

 

Nyt fra FPUs podcast: Jagerpilot må bruge alt, hvad han har lært i simulator, da fly styrter

Foto: Christian Pedersen

I det seneste afsnit af FPUs podcast, Lyden af Luftfart, fortæller den tidligere jagerpilot Christian Pedersen, hvordan en elektrisk fejl på hans F104 Starfighter betyder, at han må udløse sit katapultsæde og lade sit fly styrte.

I podcasten fortæller, han hvor det som pilot er pludselig at skulle bruge alt, hvad han har lært i simulatoren, for at overleve i virkeligheden.

”Rigtig mange piloter træner på nogle ting, de aldrig kommer ud for, og som de i virkeligheden ikke ved, om de kan forholde sig til, som de skal, når der kommer stres på. Det var en af de ting, jeg kunne tage med fra den oplevelse. Jeg var trykket helt derud, hvor der kun var én vej ud, og selvom der var max stress på, kunne jeg tage de beslutninger, der skulle tages,” siger Christian Pedersen.

Hele podcasten kan høres på Spotify eller der, hvor du normalt lytter til podcast

Nyt transportforlig får betydning for fem medlemsgrupper hos FPU

I dag præsenterede 3F Transport og Dansk Industri den nye fællesoverenskomst for transportsektoren. Den nye overenskomst får betydning for fem medlemsgrupper i FPU. Det drejer sig om piloter og kabineansatte i CityJet, SUN-AIR og West Air.

Transportforliget danner nemlig rammen for FPUs forhandlinger på vegne af medlemmerne i de tre selskaber.

“FPU dykker nu ned i forligets detaljer, så vi kan gå i gang med forhandlingerne hos Dansk Industri for de berørte afdelinger. Vi er klar til at forhandle hurtigst muligt sammen med de lokale afdelinger, der er omfattet af 1. marts-princippet. Sådan kan vi sammen sikre de rette lønstigninger og arbejdsforhold for vores medlemmer,” skriver FPU i en opdatering på Facebook.

SAS taber 1,8 milliarder i første kvartal: “Virkelig svage tal”

SAS har tabt ca. 1,8 mia. kroner i årets første kvartal, der løber fra november til februar. I denne periode havde SAS 4,5 millioner passagerer sammenlignet med 3 millioner passagerer i samme periode året før. Denne periode var dog stærkt præget af corona-restriktioner.

På grund af vores normale sæsonudsving er vintersæsonen langsommere og med relativt lavere passagertal. Økonomisk usikkerhed med stigende renter og inflation vil sandsynligvis påvirke rejsebranchen fremover, men den generelle underliggende efterspørgsel på rejser er stadig sund og vil fortsætte,” skriver SAS’ topchef, Anko van der Werff, i en kommentar til regnskabet.

Til Ritzau/Berlingske udtaler aktieanalytiker Jacob Pedersen, at SAS har præsenteret “virkelig svage tal.”

“Man tænker jo, at SAS tjener flere penge, når deres passagertal stiger med næsten 50 procent, men det gør selskabet altså ikke,” siger Jacob Pedersen.

SAS vil i sommersæsonen have cirka 5.000 ugentlige flyvninger til omkring 100 destinationer.

“Vi forbereder os fortsat på en travl sommersæson i 2023. Vi forbereder lanceringen af ​​vores 20 nye ruter i sommersæsonen og fortsætter processen med betydelige rekrutteringer og genansættelser for at imødekomme den forventede stigning i fremtidig efterspørgsel,” skriver Anko van der Werff.

CPH og Billunds hjemmesider er nede: Hackergruppe tager ansvar

Det er i øjeblikket ikke muligt at besøge hjemmesiderne for Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn. En hackergruppe, der tidligere har stået bag angreb i Sverige, har taget ansvaret. Det skriver TV2/Ritzau.

Københavns Lufthavn oplyser på sin Twitter-profil, at de oplever uregelmæssigheder med deres hjemmeside, men at flytrafikken ikke er påvirket.

Hackergruppen, Anonymous Sudan, har ifølge TV2/Ritzau i går tirsdag skrevet på beskedtjenesten Telegram, at de planlagde at angribe hjemmesiderne til en række danske lufthavne på grund af koranafbrændinger.

Det er ikke første gang i denne måned, at luftfarten er udsat for hackerangreb. Den 14. februar var SAS’ hjemmeside nede i flere timer efter at være blevet udsat for et cyberangreb.

Underskud i dansk del af TUI: Ledelse kalder resultat ‘utilfredsstillende’

Den danske del af rejseselskabet TUI fik i regnskabsåret 2021/2022 et underskud på 32,3 millioner kroner. Selskabet havde forventet et underskud på omkring 11 millioner kroner. Det skriver Ritzau.

Selskabet skriver, at underskuddet især skyldes, at de rejsende i høj grad har bestilt deres ferier i sidste øjeblik. Desuden har corona-krisen og krigen i Ukraine også spillet ind. Selskabets ledelse betegner årets resultat som “stærkt utilfredsstillende.”

Til gengæld har TUI haft den højeste omsætning i seks år. Omsætningen endte på 1,2 milliarder kroner. Det er næsten fire gange så meget som året før.

I indeværende regnskabsår, der løber fra efteråret 2022 og et år frem, forventer TUI et overskud på 10-20 millioner kroner.

3.000 flere fik arbejde i Københavns Lufthavn i 2022

Københavns Lufthavn har i løbet af 2022 ansat hele 3.000 ekstra i og omkring lufthavnen. De nyansatte omfatter særligt security, rengøring, handlere, butiksansatte og mekanikere samt flyvende personale som følge af det stigende passagertal.

”Det er en glædelig nyhed, at vi er blevet så mange flere med havnekort. Det giver liv i terminalerne, og det kan vi godt mærke. Nu forventer vi, at det her tal bliver ved med at stige i løbet af året, til vi rammer det tidligere passagertal fra før corona og deraf også den tilsvarende vækst og medarbejderstab,” siger Søren Clausen, Head of Public Affairs i Københavns Lufthavn, til Fagbladet Luftfart.

Ved udgangen af 2022 havde 16.500 medarbejdere et ID-kort i lufthavnen.

SAS hives i retten: Skylder passagererne millioner efter sidste sommers pilotstrejke

Flere firmaer, der hjælper passagerer med at få kompensation ved aflysninger og forsinkelser, hiver nu SAS i retten. Det sker, fordi selskabet ikke har udbetalt kompensation til nogle af passagerer, der blev ramt af sommerens pilotstrejke. Det skriver DR.

Firmaet Flypenge er i gang med at forberede 600 sager til domstolene og vurderer, at SAS bør betale et millionbeløb i kompensation. Et andet firma, Flyhjælp, har anlagt 30 sager og har flere på vej.

Ifølge begge firmaer har passagererne oplevet, at SAS afviser kompensation og refusion for køb af nye billetter, når de rejsende selv har købt nye billetter for at komme hjem efter at være strandet på grund af pilotstrejken.

Firmaet Flypenge fortæller, at EU-domstolen tidligere har afgjort, at flyselskaber skal udbetale kompensation ved en lovlig varslet overenskomstkonflikt. Denne afgørelse kom også på baggrund af en en pilotstrejke i SAS.

SAS har ikke ønsket at lade sig interviewe til DR, men beklager, at tingene ender i retten og anbefaler, at utilfredse kunder henvender sig direkte til SAS.

Norwegian leverer underskud for fjerde kvartal

Norwegian har netop fremlagt resultatet for fjerde kvartal samt et foreløbigt årsresultat. Resultatet før skat for fjerde kvartal i 2022 blev på minus 80 millioner norske kroner (ca. 54 millioner DKK).

For hele året leverede Norwegian et driftsresultat (EBIT) på 1,5 milliarder norske kroner (ca. 1 mia. DKK).

Norwegians direktør Geir Karlsen fortæller til det norske medie E24, at han ikke er helt tilfreds med resultatet for fjerde kvartal.

“Vi havde håbet, vi ville komme ud med et overskud. Det lykkedes ikke helt, men næsten. Vi er derfor nogenlunde tilfredse. Samlet set er vi ikke glade for 2022. Det var en hård start med omikron-varianten, men nu ser vi frem til 2023,” siger Geir Karlsen.

Selskab gik ud af 2022 med en kontantbeholdning på 7,8 milliarder norske kroner (ca. 5,3 mia. DKK).

Ved årsskiftet bestod Norwegians flåde af 70 fly. Norwegian forventer at have en flåde på 81 fly i sommersæsonen 2023.

Lufthansa aflyser alle fly fra Frankfurt og München

Foto: PR/Lufthansa

Lufthansa aflyser alle sine afgange fra lufthavnene i München og Frankfurt. Mere end 1300 Lufthansa-fly vil blive aflyst i dag.

Aflysningerne kommer, fordi den tyske fagforening har igangsat en strejke for at kæmpe for bedre løn til bl.a. bagageportører og ansatte i security i de tyske lufthavne.

Lufthansa beklager den konsekvens, som strejken har for passagererne.

“Vi er ikke part i overenskomstforhandlingerne og har ingen indflydelse på det – ikke desto mindre er vores gæster og vi massivt berørt. De mere end 1.300 flyaflysninger for Lufthansa Groups flyselskaber viser endnu en gang, hvor sårbart og skrøbeligt luftfartssystemet er, når der er strejker,” siger Michael Niggemann, Chief Officer Human Resources & Infrastructure Lufthansa Group.

Lufthansa forventer, at trafikken vil være stort set normaliseret fra lørdag den 18. februar.

Tyske luftfartsansatte strejker: Frygter nyt kaos i luftfart til sommer

Den tyske fagforening Verdi har i dag igangsat en strejke i syv tyske lufthavne. Fagforeningens medlemmer inden for luftfartssikkerhed, groundhandling og offentlige tjenester strejker. 

Der vil være aflysninger i følgende lufthavne: Frankfurt, München, Stuttgart, Hamborg, Dortmund, Hannover og Bremen

Verdi oplyser, at de kæmper for bedre løn til deres medlemmer. Foreningen mener, at det kaos, som opstod i lufthavne over hele Europa sidste sommer på grund af personalemangel, kan gentage sig denne sommer.

“Selskaberne øgede ikke deres personale nok efter corona-krisen. For de kolleger, der blev, betød det, at de blev konfronteret med vrede passagerer på daglig basis og ugers overarbejde. For mange af dem var lønnen lige over mindstelønnen. Disse scenarier kan gentages til sommer, fordi der stadig ikke er nok kolleger. Mange er migreret til sektorer, hvor lønnen er bedre. Kun med en god løn vil disse mennesker vende tilbage til deres gamle job,” skriver Verdi i en opdatering på sin Facebook-side.

Ifølge Verdi har arbejdsgiverne tilbudt en lønstigning på 4,1 % fra 1. oktober 2023 med en løbetid på 27 måneder, mens Verdi kræver 10,5 procent mere i løn til de luftfartsansatte.

Parterne mødes til en tredje forhandlingsrunde den 7. marts 2023.

Globalt IT-nedbrud i Lufthansa: Massive forsinkelser

En IT-fejl i Lufthansa-gruppen har forårsaget store forsinkelser og aflysninger for flyselskabet over hele verden. Det skriver Reuters. Lufthansa-gruppen tæller også flyselskaberne SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines og Eurowing.

Lufthansa arbejder på at finde årsagen til fejlen.

Ifølge Reuters har passagererne i nogle tilfælde skulle bruge papir og kuglepen for at boarde, mens flyselskaberne ikke har kunnet tjekke passagerernes bagage ind digitalt.

Fagforening annoncerer kæmpe strejke om to dage i tyske lufthavne

Den tyske fagforening Verdi har annonceret, at bagageportører og ansatte i sikkerhedskontrollen i lufthavne i hele Tyskland strejker fredag d. 17. februar. Det betyder, at lufthavnene i bl.a. Frankfurt, München og Hamborg vil blive lammet. Det skriver Deutsche Welle.

Strejken vil vare én dag, og Verdi advarer, at den vil føre til mange aflysninger og forsinkelser.

“Arbejderne lægger i fællesskab pres på deres respektive arbejdsgivere, fordi forhandlingerne hidtil ikke har givet resultater,” siger Christine  Behle, næstformand i Verdi, i en erklæring.

Hun peger blandt andet på, at bagageportørerne “har brug for en attraktiv lønstigning” for at imødegå den “katastrofale mangel på arbejdskraft,” der er opstået efter pandemien. Hun siger også, at arbejdsgiverne har nægtet at give ansatte i sikkerhedskontrollen den stigning i bonusser, som de har ret til som en del af deres kollektive overenskomst.

 

SAS udsat for cyberangreb

SAS’ hjemmeside har i flere timer i dag, tirsdag, været nede. Det skyldes, at flyselskabet har været udsat for et cyberangreb. Det skriver BT.

“Vi var under et cyberangreb tidligere i dag, men nu er hjemmesiden oppe at køre igen,” siger Anna Sandell, pressechef i SAS, til BT.

Pressechefen oplyser også, at de ikke ved, hvem der står bag angrebet. I skrivende stund (19.22, red.) er SAS’ hjemmeside igen oppe at køre.

United-fly dykkede 1400 fod kort efter takeoff

En Boeing 777-200 fra United Airlines dykkede fra 2.200 fod (670 meter) til 775 fod (236 meter), kort efter at det var lettet. Flyet var på vej fra Maui, Hawaii mod San Francisco og lettede i kraftigt uvejr. Det skriver The Air Current.

Episoden fandt sted 18. december 2022, men er først kommet frem i lyset nu. En lignende episode fandt sted, da en Boeing 787 fra Qatar Airways på vej mod København dykkede ca. 1000 fod på 24 sekunder, kort efter at det lettede.

Det lykkedes piloterne at få kontrol over flyet, og det landede sikkert i San Francisco. Piloterne, der til sammen havde 25.000 flyvetimer, udfyldte herefter en intern sikkerhedsrapport, og de rapporterede hændelsen til den amerikanske luftfartsmyndighed FAA, der har et program, hvor piloter frivilligt kan rapportere sikkerhedshændelser. United oplyser til The Air Current, at der ikke var nogen fejl på flyet, og at piloterne efterfølgende har modtaget ekstra træning.

Episoden er en af en række mere alvorlige hændelser i amerikansk luftfart de seneste måneder. Både fly i JFK-lufthavnen i New York og i lufthavnen i Austin, Texas har været tæt på at kollidere.

Spies: Har aldrig før omsat for så mange penge i vinterferien

Spies kan melde udsolgt for rejser i vinterferien, og charterselskabet har aldrig før omsat for så mange penge for vinterferien isoleret set. Det skriver TV2.

“Vi tolker det som om, at nu er vi ude af coronaen. Men vi lever også i en virkelighed med inflation og en masse andre dårlige nyheder hele tiden. Så det er blevet vigtigere for danskerne at forkæle sig selv,” siger Jan Vendelboe, administrerende direktør i Spies til TV2.

Spies kunne allerede i januar melde, at de oplevede stigninger på 103 procent i rejsesalget sammenlignet med samme periode inden coronapandemien.

Ifølge Spies går efterspørgslen primært på de kanariske øer.  Derudover er Thailand, Maldiverne og Kap Verde også populære destinationer.

Voldsomt vejr: SAS-fly måtte nødlande og Norwegian-fly ramt af lyn

Nordnorge har været ramt af et voldsomt uvejr, som også har påvirket flytrafikken.

Et SAS-fly måtte foretage en kontrolleret nødlanding i Tromsø Lufthavn søndag aften på grund af hård vind og is i luften. Flyet havde inden da afbrudt et landingsforsøg. Flyet landede sikkert kl. 21.37. Det skriver NRK.

Søndag eftermiddag blev tre andre fly ramt af lyn, da de skulle lande i Tromsø. Det drejede sig om to fly fra Widerøe og et Norwegian-fly fra Oslo.

Uvejret har været skyld i, at mindst 28 fly er blevet forsinket, og at 14 er blevet aflyst, skriver NRK.

Danskerne bruger lige så mange penge på rejser nu som før corona-krisen

Inflationen har tilsyneladende ikke stoppet danskerne fra at tage på ferie. Tal fra Danske Bank viser, at danskerne har købt rejser for 13 procent mere i januar i år, end de gjorde i samme periode i 2019. Når man indregner inflationen, betyder det, at vi bruger cirka det samme beløb på rejser, som vi gjorde i 2019, inden corona-krisen ramte. Det skriver TV2.

“Rejser er noget, vi danskere prioriterer rigtig højt. Mange er villige til at tage nogle billigere varer ned fra hylderne i supermarkederne for at få råd til at tage ud og rejse,” siger chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm.

På sin Twitter-profil forklarer Louise Aggerstrøm, at det bl.a. er de let faldende energipriser, der gør, at danskerne tør booke ferie.

Incident på Qatar Airways-fly mod København: Dykkede til 800 fod over havet

Et Qatar Airways-fly på vej fra Doha mod København faldt 1000 fod, kort efter at det lettede. Flyet faldt fra 1800 fod til 850 fod på 24 sekunder. Det skriver The Aviation Herald.

Styrmanden fløj flyet manuelt, men mistede situationsbevidstheden. Herefter overtog kaptajnen styringen og genoprettede kontrollen 850 fod (ca. 250 meter) over vandet.

Flyet, en Boeing 787-8, landede efterfølgende sikkert i København.

Episoden fandt sted 10. januar 2023, men blev ifølge Aviation Herald ikke rapporteret til myndighederne med det samme. Qatar Airways oplyser, at de er klar over episoden, og at de har igangsat en intern undersøgelse og rapporteret episoden til myndighederne.

Firma undersøger om dansk museumshelikopter kan bruges i Ukraine-krig

En sovjetisk Mil Mi-24P kamphelikopter i Danmark er blevet genstand for interesse fra et tjekkisk firma, der køber ubrugt krigsmateriel. Firmaet klargør indkøbt krigsmateriel og sender det til fronten i Ukraine. Den sovjetiske helikopter er en del af museet Panzermuseum Easts i Slagelse, der har den største private samling af krigsmateriel fra Warszava-pagten i Skandinavien. Det skriver sn.dk.

Det tjekkiske firma har sendt fire ingeniører til Danmark for at kigge nærmere på helikopteren, der er fra 1989.

“Jeg købte den i Holland for tre år siden, og den er demilitariseret efter tyske regler, så den kan ikke bare sendes i krig. Den skal gøres klar igen, før den overhovedet kan bruges til noget, men det er en type helikopter, som rent faktisk bliver brugt i krigen mellem Ukraine og Rusland. Det er en type, som de ukrainske piloter er vant til at flyve,” siger Allan Pedersen, indehaver af Panzermuseum East.

Læs hele historien her

Pilotelever i FPU kan komme til gratis kursus i at søge pilotjob

Pilotelever og nyuddannede piloter, som er medlemmer af FPU, kan komme til gratis kursus i jobansøgning hos FPU.

På kurset vil FPUs forbundssekretær, Kasper Svendsen, undervise i at skrive ansøgninger, CV og gå til jobinterview. På kurset vil også en jobkonsulent fra Min A-kasse deltage.

”Når man er 1 ud af 4.000 ansøgere, har man brug for at skrive et CV og en ansøgning, der brænder igennem. Det vil FPU gerne hjælpe med. Jeg har samlet gode erfaringer fra branchen, og jeg kender forskellene på den gode ansøgning til eksempelvis et dansk og et britisk luftfartsselskab. Vi skal dykke ned i de bedste erfaringer og stadig formå at skrive unikke ansøgninger. Alt sammen for at man kan lande sit drømmejob i cockpittet,” siger Kasper Svendsen.

Kurset finder sted 9. februar fra kl. 13-18 i FPUs lokaler på Søndermarksvej 16, 2500 Valby.

Læs mere om kurset og tilmeld dig her

Norwegian leaser yderligere seks Boeing 737 Max 8

Foto: Norwegian

Norwegian har underskrevet en hensigtsaftale med leasingselskabet Air Lease Corporation (ALC) om at lease yderligere seks Boeing 737 Max 8. Norwegian har tidligere lavet en aftale om at lease tre fly af samme type fra ALC, hvoraf et er blevet leveret.

Norwegian forventer, at de nye fly vil blive leveret, inden sommersæsonen går i gang.

“Tilføjelsen af disse moderne og brændstofeffektive fly passer godt med vores flådestrategi. Det vil også være med til at modvirke forsinkelser fra Boeing for andre fly, der skulle leveres til Norwegian i foråret,” siger Geir Karlsen, administrerende direktør i Norwegian.

Sunclass indgår aftale om at købe grønt brændstof med norsk firma

Foto: Sunclass

Sunclass Airlines har indgået et partnerskab med det norske selskab Nordic Electrofuel, der vil producere syntetisk flybrændstof (e-fuel). Sunclass Airlines vil aftage brændstoffet, der skal produceres ved brug af vedvarende energi, vand og CO2, så snart det er på markedet i 2025.

”Som nordisk flyselskab har Sunclass Airlines stor interesse i at reducere sin klimabelastning ved at reducere brugen af fossile brændstoffer. Vi er derfor glade for at have underskrevet en hensigtserklæring med Nordic Electrofuel,” siger Valdemar Warburg, administrerende direktør i Sunclass Airlines, i en pressemeddelelse.

Sunclass vil reducere CO2-udledningen med 25 procent per passagerkilometer inden 2030 ved at udskifte flyflåden til mere CO2-besparende Neo-modeller samt investere i mere bæredygtigt flybrændstof.

Nordic Electrofuel forbereder byggeriet af et industrielt anlæg, der skal producere e-fuel. Det skal opføres sydvest for Oslo og vil kunne producere 10 millioner liter syntetisk brændstof om året.

Nordic Electrofuel sigter mod at producere kommercielt tilgængeligt e-brændstof inden 2025.

Norwegian: 78 procent flere passagerer i januar i år end sidste år

Norwegian havde mere end 1,1 millioner passagerer i januar måned. Det er en stigning på 78 procent i forhold til samme måned i 2022.

Selskabet havde i gennemsnit 62 fly i drift og en belægningsgrad på 78 procent.

“Folk rejser traditionelt mindre i januar, og bruger i stedet tiden til at bestille fremtidige flyrejser. Alligevel har vi haft mange fulde fly specielt på ruterne til varmere himmelstrøg. Ved vores nytårsudsalg solgte vi over en million sæder, hvilket vi er godt tilfredse med. Vi kan se, at den positive bookingtrend fortsætter, også efter udsalget. Mange planlægger nu rejser i skolernes ferier og i de lange weekender i maj,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian, i en pressemeddelelse.

Boeing har leveret den sidste 747

Boeing leverede tirsdag sin sidste Boeing 747 til det amerikanske cargoselskab Atlas Air. Det skete ved en ceremoni i Everett, Washington, hvor Boeing har en af sine fabrikker.

Ved ceremonien deltog blandt andet Lufthansas direktør, Carsten Spohr, skuespiller og pilot John Travolta og John Dietrich, direktør i Atlas Air. Desuden deltog familierne til grundlæggeren af Boeing, Bill Boeing, og ingeniøren Joe Sutter, der stod i spidsen for udviklingen af 747’eren.

Boeing annoncerede i juli 2020, at selskabet ville stoppe produktionen af jumbojetten. Der er i øjeblikket 44 Boeing 747, der er i brug som passagerfly, mens der er 314 i brug som cargofly. Det skriver CNN.

Læs mere om Boeing 747 her.

407 ansatte i det norske flyselskab Flyr mister arbejdet efter konkurs

Foto: WikiCommons/NewYard25

Det norske flyselskab Flyr har onsdag morgen begæret sig selv konkurs. Alle selskabets flyvninger er indstillet, og billetsalget er standset. Det oplyser Flyr på sin hjemmeside.

407 ansatte mister dermed deres arbejde.

Flyr blev grundlagt af Erik Braathen i 2020 og havde sine første flyvninger i juni 2021.

“Vi gjorde det, vi kunne, og af og til er det ikke godt nok,” siger Erik Braathen til NRK. 

“Det er vanskeligt at starte en ny virksomhed. Det er en hård branche. Vi fik vel lidt for mange ting mod os undervejs. Både delta og omikron for dem, som husker, at vi var gennem en pandemi. Og så var der det finansielle, som til slut ikke rækte. Vi prøvede at hente mere kapital, og da sagde markedet nej tak.”

Flyr har en gæld på 2,4 mia. norske kroner.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev