Seneste nyt

Københavns Lufthavn skaber omkring 60.000 jobs

Aktiviteten omkring Københavns Lufthavn skaber samlet omkring 60.000 jobs, heraf 19.300 i selve lufthavnen. Det viser en ny analyse fra Københavns Lufthavn, Center for Regional- & Turismeforskning og VisitDenmark.

2019 er valgt som primært målepunkt – det sidste år før COVID-19 pandemien ramte og sendte luftfarten i frit fald.

”Lufthavnen og alle virksomhederne er godt på vej tilbage efter den globale krise, så forventningen er, at vi om 1-2 år er tilbage på samme aktivitetsniveau som før COVID-19. Derfor er mest retvisende at bruge 2019,” siger Thomas Thessen, cheføkonom i Københavns Lufthavn.

Aktiviteten i Københavns Lufthavn skabte i 2019 beskæftigelse for omkring 60.000 mennesker, heraf 19.300 i de flere end 800 virksomheder på lufthavnens område. De 60.000 svarer til 2 pct. af alle beskæftigede i Danmark.

”Københavns Lufthavn er ramme om et stort økonomisk økosystem, der skaber masser af arbejdspladser og aktivitet i samfundet,” siger Thomas Thessen.

Af de 19.300 beskæftigede på lufthavnens område arbejdede 2.600 i selve virksomheden Københavns Lufthavne A/S, mens 600 arbejdede i Naviair og 3.000 hos groundhandler-virksomheder.

4.700 arbejdede hos flyselskaberne, mens de resterende 8.400 (43 procent) primært var beskæftiget i butikker og spisesteder i terminalerne, bygge- og anlægsvirksomheder i lufthavnen og hos myndighederne som f.eks. Politi og Told.

”Overordnet bidrog al aktiviteten i Københavns Lufthavn med 38 mia. kr. i bruttoværditilvækst og 17 milliarder kroner i skatte- og afgiftsprovenu i det sidste år, før COVID-19 pandemien ramte.” fortæller Thomas Thessen.

Udover de mange jobs i og omkring lufthavnen skabes der yderligere beskæftigelse igennem de flere millioner udenlandske turister, som flyver til Danmark via Københavns Lufthavn. Lufthavnens betydning for dansk turisme er beregnet i samarbejde med VisitDenmark, der er ansvarlig for den officielle opgørelse over dansk turismes samfundsøkonomiske betydning.

2,3 millioner passagerer fløj med Norwegian i juli

Norwegian havde 2.308.417 passagerer i juli, hvilket er 5 procent mere end samme måned sidste år. Belægningen var på 92,4 procent.

”Juli var en enestående måned for os i Norwegian med det højeste antal passagerer i år og mere end 100.000 flere end samme måned sidste år. Vores kollegaer i luften og på jorden har arbejdet hårdt for, at vores passagerer er kommet trygt og godt frem til deres rejsemål til trods for enkelte udfordringer i lufthavnene i Europa, ”siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

I juli havde Norwegian i gennemsnit 79 fly i drift, og 99,5 procent af flyvningerne blev gennemført. Punktligheden, målt som andel af afgange inden for 15 minutter efter den ordinære rutetid, var i juli 73,2 procent. 95,3 procent af alle flyvninger landede til tiden eller inden for én time senere.

Ifølge Norwegian er bookingtallene fremadrettet er lovende. Mange kunder i juli bookede deres rejse kort før afgang, og den tendens vil fortsætte i august, lyder det fra Norwegian.

”Det ustabile vejr i Norden har helt klart påvirket rejsemønstrene denne sommer, og vi har registreret et jævnt salg af flybilletter igennem hele juli. Jeg er meget glad for, at så mange rejsende vælger at flyve med os denne sommer både indenrigs, i Norden og i Europa. Jeg vil takke alle kollegaer, som har bidraget til at passe godt på passagererne i årets mest travle sæson. At vi har fløjet med egne fly og egen besætning har bidraget til solid drift denne sommer,” siger Geir Karlsen.

Tidligere chef for Flyvevåbnet bliver ny direktør i Naviair

Senest den 1. november 2023 tiltræder Anders Rex som ny administrerende direktør i Naviair.

Anders Rex kommer fra Forsvaret, hvor han har rang af generalmajor og bl.a. har været chef for Flyvevåbnet og nu er forsvarsattaché i Washington, USA.

“Jeg er først og fremmest glad for og stolt over den tillid bestyrelsen har vist mig med denne udnævnelse. Jeg glæder mig til samarbejdet med de mange dygtige medarbejdere og fagligheder i Naviair. Sammen står vi over for en stor opgave med at sikre og udvikle den samfundskritiske infrastruktur, som Naviair har ansvaret for at drive. For mig at se ligger der i stillingen den helt rette kombination af ledelse og luftfart,” siger Anders Rex.

Anders Rex er 53 år, uddannet F-16-pilot og har over 15 års strategisk ledelseserfaring fra Flyvevåbnet og senest som chef for Udviklings- og Planlægningsstaben i Forsvarskommandoen.

“Vi er meget glade for at have ansat Anders Rex. Anders har stærke ledelsesmæssige kompetencer, som kan skabe ro og tillid i og omkring Naviair,” siger bestyrelsesformand for Naviair, Flemming Jensen.

“Samtidig er han en stærk profil, som kan udvikle virksomheden i forhold til de store spændende opgaver, der ligger foran Naviair, herunder opbygningen af en ny kontrolcentral i Grønland. Vi glæder os til at byde velkommen til Anders og ser frem til samarbejdet.”

Thomas Woldbye stopper som direktør i Københavns Lufthavn

Efter 12 år som administrerende direktør i Københavns Lufthavne stopper administrerende direktør Thomas Woldbye. Han skal i stedet være administrerende direktør i Heathrow Lufthavn i London.

”Der er aldrig et godt tidspunkt at stoppe, men vi er igennem de værste følger af Corona. Lufthavnen er i en god position til fuld genetablering med robuste planer for fremtiden,” siger Thomas Woldbye.

“Jeg er stolt af, hvor meget vi har opnået og over den lufthavn, jeg overlader til mine efterfølgere. Det har været nogle fantastiske år med både op- og nedture, men altid med fokus på kunderne, fremtiden, kvalitet og lufthavnens rolle i samfundet sammen med de mange mennesker, som får det hele til at ske. Gennem mine år i Københavns Lufthavne har jeg haft fornøjelsen af at arbejde sammen med mange utroligt kompetente og dedikerede kollegaer. Jeg er trist over at skulle sige farvel til alle mine kollegaer, men jeg har fuld tillid til, at de vil fortsætte deres målrettede arbejde med at sikre en lys og spændende fremtid for Københavns Lufthavne A/S,” siger Thomas Woldbye, der fortsætter som administrerende direktør i Københavns Lufthavne indtil den 30. september 2023.

Bestyrelsen for Københavns Lufthavne A/S igangsætter nu processen med at udfinde lufthavnens næste administrerende direktør.

Flyvelederaftale: Flyveledere får fastholdelsesvederlag og betaling for ekstravagter

Nye detaljer er kommet frem om den aftale, som Naviair og flyvelederforeningen DATCA indgik tidligere denne måned. Det skriver DR, der har fået aktindsigt i aftalen.

Der er blandt andet lavet en fastholdelsesaftale med medarbejdere, der er fyldt 60 eller som fylder 60 år, så flyvelederne forlænger deres pensionsalder. Hvis man indgår en 1-årig aftale, honoreres man med én månedsløn (faste løndele ekskl. pension). Hvis man indgår en 2-årig aftale, honoreres man med tre månedslønninger (faste løndele ekskl. pension).

Derudover er betaling for ekstravagter også en del af aftalen. Hvis man tager en ekstravagt, honoreres man med mellem 1,1 procent og 1,6 procent af slutlønnen, alt efter om det er en hverdagsvagt, weekendvagt eller nattevagt.

Ifølge Jacob Pedersen, der er luftfartsanalytiker i Sydbank, er det en dyr aftale, men alternativet ville have dyrere.

“I forhold til hvad det koster, når flyene ikke afgår til tiden, er det altså et meget beskedent beløb. I den forstand er det en god forretning for at undgå forsinkelser, da det er væsentligt dyrere at have forsinkelserne end at betale sig for ikke at have dem,” siger Jacob Pedersen til DR.

Københavns Lufthavn lancerer ny platform, der skal forbedre operationer og effektivitet

Københavns Lufthavn har lanceret en ny platform, AIRHART, der skal forbedre lufthavnens drift og effektivitet.

Over 4.000 medarbejdere vil dagligt bruge AIRHART som en central kilde til lufthavnsdriften. Tidligere skulle medarbejderne betjene mange separate systemer.

AIRHART vil dække alle processer i lufthavnen og forudsige handlinger i realtid for at minimere forstyrrelser og øge effektiviteten. Platformen giver lufthavnen bedre mulighed for at forudsige og håndtere forsinkelser og uforudsete begivenheder.

“Det er en betydelig fordel at have alle data og informationer samlet i ét system, som vi og vores mange partnere i lufthavnen har fælles adgang til,” siger Christian Poulsen, driftsdirektør i Københavns Lufthavn.

“Med AIRHART kan vi fortsætte vores bestræbelser på at fastholde vores position som en af de mest digitaliserede lufthavne, der opererer på den mest effektive måde. Vi har netop implementeret den første fase af AIRHART i Københavns Lufthavn. Det har været meget succesfuldt, og vi ser frem til at bruge denne platform til at håndtere sommertrafikken.”

Platformen er udviklet af Smarter Airports, som er skabt af Københavns Lufthavn og Netcompany, og forbinder over 100 forskellige systemer i realtid. AIRHART vil kunne erstatte lufthavnens nuværende digitale system, AODB, og introducere et samlet lufthavnsstyringssystem.

Norwegian: Syv nye destinationer åbner denne uge

Foto: Norwegian

I denne uge kan passagerer fra København og Aalborg gå ombord på Norwegians fly til syv nye destinationer i selskabets rutenetværk. De nye ruter fra København går til Bologna, Porto, Bordeaux, Manchester, Palermo og Napoli. Samlet set øges kapaciteten med cirka 450.000 sæder i Københavns Lufthavn i sommersæsonen 2023. Fra Aalborg åbner en ny rute til Barcelona.

”Vi er glade for at kunne byde passagererne velkommen om bord på vores fly til de nye, spændende destinationer. Efterspørgslen fra de danske rejsende har været meget tilfredsstillende, og det er tydeligt at se, at mange danskere har set frem til at rejse sydpå til sommer. Med 67 danske sommerruter glæder vi os til at tage imod en masse ferierejsende og give dem en god tur i vores nye, moderne fly,” siger Magnus Maursund, kommerciel direktør i Norwegian.

Nye ruter fra Københavns Lufthavn (CPH) i sommerprogrammet 2023

Start 22 juni:

København – Bologna (BLQ) to gange ugentligt (torsdag og søndag)
København – Porto (OPO) to gange ugentligt (fredag og søndag)

Start 23 juni:
København – Bordeaux (BOD) to gange ugentligt (mandag og fredag) – kun i højsæsonen
København – Manchester (MAN) tre gange ugentligt (mandag, fredag og søndag)
København – Palermo (PMO) to gange ugentligt (mandag og fredag)

Start 24 juni:
København – Napoli (NAP) to gange ugentligt (onsdag og lørdag)

Ny rute fra Aalborg
Fra 24. juni flyver Norwegian til Barcelona (BCN) to gange ugentligt (onsdag og lørdag)

Flyvelederne og Naviair har indgået aftale

Foto: PR/Michael Kidmose

I går aftes indgik flyveledernes fagforening DATCA og Naviair en midlertidig aftale, der skal sikre sommertrafikken i de danske lufthavne. Det skriver parterne i en fælles pressemeddelelse gennem Naviair.

Ifølge pressemeddelelsen skal den midlertidige aftale understøtte en normalisering af flytrafikken i de danske lufthavne, hvilket hurtigt vil betyde markant færre forsinkelser.

Gennem det meste af foråret har særligt Københavns Lufthavn lidt under manglen på flyveledere. Det har betydet massive forsinkelser for passagererne, store regninger til selskaberne og uforudsigelige arbejdsdage for medarbejderne i luftfart.

Formanden for DATCA, Esben Blum, udtaler i pressemeddelelsen:

”Flyvelederne ønsker at komme ud af den uholdbare situation, Naviair har bragt sig i, og derfor indgår vi nu en aftale. Vi ser fortsat en risiko for, at denne aftale ikke i tilstrækkelig grad sikrer fastholdelse, men det må tiden vise. Flyvelederne giver nu Naviair en hjælpende hånd ved en ekstraordinær fleksibilitet i en periode fremover, så Naviair kan bruge tiden på at komme i balance på lang sigt.”

Aftalens indhold er ikke nærmere beskrevet i den offentliggjorte pressemeddelelse.

Du kan læse mere om baggrunden for manglen på flyveledere her.

Tidligere SAS-direktør og pilot bliver bestyrelsesformand i Naviair

DSBs administrerende direktør, tidligere pilot og koncerndriftsdirektør i SAS, Flemming Jensen bliver ny formand for Naviairs bestyrelse.

Flemming Jensen er uddannet jagerpilot (F-104 Starfighter og F-16) og har været pilot og koncerndriftsdirektør (COO) i SAS. I 2015 skiftede han til DSB, hvor han fortsætter som administrerende direktør.

“Jeg er glad for udnævnelsen. Naviair har nogle af verdens dygtigste flyveledere og er i dag blandt de bedste leverandører af luftfartstjeneste i Europa. Jeg ser frem til at være med til at fastholde og udbygge den position sammen med medarbejderne og ledelsen,” siger Flemming Jensen.

Flemming Jensen afløser Anne Birgitte Lundholt, der stopper som formand efter mere end 12 år på posten.

“Flemming Jensen har alle de kompetencer, der er brug for i Naviair både lige nu og på længere sigt. Han kender luftfartsbranchen, og så har han mange års erfaring med drift. Han har været med til løfte DSB’s image og har skabt en velfungerende organisation, hvor der er stabilitet og tillid. Jeg ser frem til samarbejdet med den nye bestyrelsesformand,” siger transportminister Thomas Danielsen.

Den nye formand skal sammen med den øvrige bestyrelse ansætte en ny adm. direktør til erstatning for den forrige, som fratrådte sin stilling pr. 1. april 2023.

EU-domstol underkender godkendelse af statsstøtte til SAS

EU-Kommissionens godkendelse af den danske og svenske stats støttepakke på syv milliarder kroner til SAS er blevet underkendt af en EU-domstol. Det skriver Børsen og det svenske nyhedsbureau TT.

Kendelsen kommer, efter at Ryanair klagede over godkendelsen af statslige støtteordninger til konkurrenter. Afgørelsen kan ankes.

Til TV2 siger luftfartsanalytiker Jacob Pedersen, at det er svært at sige, hvor alvorligt underkendelsen kan blive for SAS.

“I absolut værste fald kan man forestille sig, at SAS skal til at betale de her penge tilbage. Og det er der ikke penge til i SAS’s kasse. Men det, man angriber, er, at der ikke har ligget en plan for, hvordan den danske stats engagement i SAS skal ned igen efter støtten,” siger Jacob Pedersen.

Den danske og svenske stat kom under corona-krisen SAS til undsætning med kapitalindskud, der skete i form af køb af aktier og obligationer fra SAS.

1,7 millioner rejste med Norwegian i april

Norwegian havde 1,7 millioner passagerer og en belægningsgrad på 83 procent i april.

“Vi er tilfredse med trafiktallene i denne måned. April er den første måned i vores sommerprogram, hvor vi udbyder flere ruter og hyppigere afgange til vores mange rejsemål i Norden og Europa. Vi er specielt glade for, at de gode takter i bookingerne fortsætter, som vi går mod sommeren,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

Norwegian havde 19 procent flere passagerer i april end i samme måned sidste år. I april havde Norwegian i gennemsnit 71 fly i drift, og 99,2 procent af de planlagte flyvninger blev gennemført.

Punktligheden, målt som antallet af afgange, der afvikles indenfor 15 minutter af ordinær tid, var i april på 83,4 procent. 95,6 procent af alle flyvninger ankom alligevel til planlagt tid eller indenfor én time.

Norwegian ser en øgning i bestillingerne i de lange weekender i maj. De mest populære rejsemål er Spanien, Italien og Frankrig. For at imødekomme efterspørgslen har Norwegian indsat ekstra afgange til Barcelona, Palma og Malaga.

OHS og TotalEnergies afbryder samarbejde om helikopterdrift før tid

Foto: PR/OHS

Offshore Helicopter Services (OHS) og det franske energiselskab TotalEnergies stopper samarbejdet om helikopterdrift i utide. OHS har siden 1. januar 2021 fløjet energiselskabets medarbejdere til og fra olie- og gasfelterne i Nordsøen, og det samarbejde var tænkt til at vare indtil 2026.

Det afbrudte samarbejde efterlader godt 20 helikopterpiloter OHS i stor uvished. Piloterne ved endnu ikke, hvad TotalEnergies har i sinde efter 4. maj, hvor samarbejdet stopper. Energiselskabet har i en skriftlig kommentar til JydskeVestkysten meddelt, at de agter at indføre et nyt ”helikopter-setup” fra denne dato.

Hvad dette setup indebærer af operatører og opgaver, og om piloterne bliver afskediget eller ej, er endnu uvist. Flyvebranchens Personale Union (FPU) organiserer piloterne i OHS, og de kritiserer nu OHS og TotalEnergies for at overse medarbejderne i sagen:

”Vi er meget overraskede over, at et samarbejde som dette bliver afbrudt så pludseligt med så store konsekvenser for medarbejderne. Vi er selvfølgelig bekymrede for, om det vil betyde opsigelser af helikopterpiloterne, og vi og vores tillidsrepræsentanter i OHS er derfor i fuld gang med at få afklaring på situationen. Forhåbentlig kan vi finde en god og hurtig afklaring om piloternes arbejde og den videre helikopterdrift i Esbjerg Lufthavn,” siger Kasper Svendsen, forbundssekretær i FPU.

Hverken OHS eller TotalEnergies har oplyst, hvorfor samarbejdet afbrydes utidigt.

Stort flertal i FPU stemmer ja til nye overenskomster

Der kommer ikke storkonflikt i Danmark.

Forligsinstitutionen har netop offentliggjort resultatet af den landsdækkende afstemning om overenskomstfornyelserne for 600.000 privatansatte.

Overenskomsterne blev vedtaget med stor opbakning, da hele 79 procent af fagforeningsmedlemmerne stemte ja. Stemmeprocent for den samlede fagbevægelse endte på 59,3 procent, hvilket er den højeste tilslutning siden 1973.

Dermed er den potentielle storkonflikt, der ville have resulteret i omfattende arbejdsnedlæggelser i det meste af samfundet, afblæst.

I alt er mere end 500 overenskomster vedtaget med dagens afstemning. Ud af disse har FPU fem overenskomster. Det drejer sig om piloterne og de kabineansatte i CityJet, SUNAIR og West Atlantic. Disse medlemmer har altså i dag fået ny overenskomst med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2023 og to år frem.

Hos FPU kom stemmeprocenten helt op på 69,6 procent, hvoraf 78,4 procent stemte ja.

Norwegian havde 60 procent flere passagerer i marts sammenlignet med sidste år

Norwegian havde 1,5 millioner passagerer og en belægningsgrad på 81 procent i marts. Antallet af passagerer i marts er 60 procent flere end samme periode sidste år.

I marts havde Norwegian i gennemsnit 67 fly i drift, og 99,2 procent af planlagte flyvninger blev gennemført. Punktligheden, målt som antallet af afgange, der afvikles inden for 15 minutter af ordinær tid, var i marts på 81 procent.

“Vi går ind i sommeren med positive udsigter. Vores bookingtal er betydeligt højere nu end på denne tid sidste år. Det betyder fortsat høj efterspørgsel efter flyrejser, specielt til vores mange attraktive rejsemål til varmere himmelstrøg, og vi forventer endnu en travl rejsesommer. Vi er glade for, at et stigende antal rejsende vælger Norwegian som sit foretrukne flyselskab,” siger Geir Karlsen, direktør i Norwegian.

Norwegian tilbyder ca. 300 ruter til 114 destinationer i årets sommerprogram.

Bel Air afviser overenskomstkrav fra FPU

Piloterne i helikopterselskabet Bel Air får ikke en dansk overenskomst foreløbigt. Det står klart, efter at selskabet har afvist at indlede forhandlinger med Flyvebranchens Personale Union (FPU), der i sidste uge anmodede ledelsen i Bel Air om at gå i dialog om en kollektiv aftale.

Henvendelsen fra FPU kom, da Bel Air igen er tilbage i dansk luftrum. Helikopterselskabet skal fremover flyve medarbejdere fra energiselskabet TotalEnergies frem og tilbage fra olie- og gasfelterne i Nordsøen til Esbjerg Lufthavn. FPU mente, at selskabets tilbagevenden til det danske luftrum kræver en dansk overenskomst, men det ønske er blevet afvist af Bel Air.

”Det er dybt foruroligende, at Bel Air blankt afviser at forhandle om en overenskomst uden overhovedet at gå i dialog med os. Der er medarbejdere hos Bel Air, der nu flyver fra en dansk base, som bliver efterladt uden sikkerhedsnet af en ledelse, der ser til med åbne øjne,” siger Kasper Svendsen, forbundssekretær i FPU.

Det er ikke første gang, at helikopterselskabet afviser en dansk overenskomst for helikopterpiloterne. FPU forsøgte også at forhandle en overenskomst for piloterne i 2017. I det langtrukne forhandlingsforløb dengang blev to piloter, der ønskede en overenskomst med FPU, fyret af Bel Air.

Forbundssekretær i FPU Kasper Svendsen.

DAT vender tilbage til Midtjyllands Lufthavn

Foto: TV Midtvest

Der vil igen lande og lette kommercielle fly i Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det har bestyrelsesformand Ulrik Wilbek netop annonceret på et pressemøde i Midtjyllands Lufthavn. Det bliver det danske luftfartsselskab DAT, der fra 17. april vil flyve ruten fra Karup til København. Der er tale om en 1-årig aftale mellem DAT og Midtjyllands Lufthavn med fire daglige afgange.

I følge Ulrik Wilbek har DAT allokeret et fly med 48 pladser til udelukkende at tage sig af ruten til København.

“Med tiden kan der være mulighed for andre ruter og charterflyvninger, men der er vi slet ikke lige nu. Nu skal vi bevise, at det er et behov for den her rute og den her lufthavn. Vi tror på, at der er en fremtid for både rute og lufthavn, ” siger Ulrik Wilbek på pressemødet.

Midtjyllands Lufthavn har en ambition om en gennemsnitlig belægning på 30 passagerer pr. fly.

DAT varetog samme rute indtil 10. december 2022, hvor selskabet valgte at indstille ruten, da den ikke var økonomisk rentabel.

SAS taber 600 millioner i februar

SAS har tabt 600 millioner kroner i februar måneder. Det skriver TV2.

SAS er forpligtet til at oplyse visse nøgletal på grund af den igangværende rekonstruktion af selskabet i USA – den såkaldte Chapter 11-proces. SAS har derfor offentliggjort tallene i en månedsopgørelse på sin hjemmeside.

Ifølge Sydbanks luftfartsanalytiker Jacob Pedersen viser tallene, at SAS halter langt bag efter sine konkurrenter.

“Tallene viser med al tydelighed, at SAS har brug for flere passagerer. Uden det er SAS et bundløst hul, som taber masser af penge. Tallene i dag viser, at SAS er blandt de svageste i den her branche. Selskabet har hårdt brug for at blive bedre til at tjene penge,” siger han til TV 2.

Regeringen afsætter penge til Midtjyllands Lufthavn

Regeringen har afsat 4,2 millioner kroner om året de kommende to år til Midtjyllands Lufthavn. Det skriver TV Midtvest.

“Det glæder mig enormt meget. Her i perioden hvor den har været lukket, er det gået op for mange, hvor vigtig lufthavnen er, så det er virkelig en god nyhed, at der nu kan komme fly i luften igen,” siger transportminister Thomas Danielsen (V) til TV Midtvest.

Der har ikke fløjet rutefly fra lufthavnen ved Karup siden 9. december 2022.

Fredag kl. 13.30 har formanden for lufthavnen, Ulrik Wilbek (V), indkaldt til pressemøde. Her vil bestyrelsen orientere om fremtidige planer for lufthavnen.

 

Spies fremlægger bedste årsregnskab i fire år

Spies har med deres årsregnskab for 2021/22 fremlagt det bedste resultat siden 2018. Selskabet har et overskud på driften på mere end 48 millioner kroner og en nettoomsætning på knap 1,8 milliarder. Regnskabet dækker perioden fra 1. oktober 2021 til 30. september 2022.

”Det er meget tilfredsstillende, at den stigende tendens i danskernes rejselyst, som vi har set siden genåbningen af verden, nu slår så tydeligt igennem i vores salgstal og omsætning. Og at vi kan vende et driftsunderskud på 48 millioner til et overskud på 48 millioner på bare ét år – ja, det sender i den grad et signal om, at vi er stærkt tilbage efter pandemien,” siger administrerende direktør Jan Vendelbo.

Spies peger på ophobet rejselyst og opsparet feriebudget som nogle af forklaringerne på det positive regnskab.

Selskabet forventer en sommer med en 10 procent øgning i antallet af rejser sammenlignet med 2022 og oplyser, at rejsemål som Thailand og Gran Canaria til vinteren 2023/24 sælger godt.

Tyske lufthavnsansatte strejker fredag

I dag vil lufthavnsansatte i lufthavnene i Düsseldorf, Köln, Stuttgart og Karlsruhe strejke. Det sker, fordi der er stor uenighed om lønnen i den offentlige sektor. Det skriver TV2/Ritzau.

I nogle af lufthavnene vil strejken vare frem til tidligt lørdag morgen. Omkring 89.000 passagerer vil blive påvirket af strejken.

Begge SAS’ morgenfly til henholdsvis Stuttgart og Düsseldorf var her til morgen aflyst ifølge Flightradar24.

Norwegian fastholder kapacitet i Danmark den kommende vinter

Norwegian lægger i dag sit ruteprogram for den kommende vinter frem. Med basisprogrammet fastholder Norwegian sin kapacitet i Danmark i forhold til den foregående vinter. Rejsende fra Danmark vil i den kommende vinter i første omgang kunne vælge mellem 32 direkte ruter til destinationer i Europa.

I alt er 144 ruter til 65 destinationer på ruteprogrammet for næste vinterhalvår.

“Næste vinter har vi 144 ruter i og mellem de nordiske lande og til destinationer i Europa,” siger Magnus Thome Maursund, kommerciel direktør i Norwegian.

Yderligere tilføjelser til vinterprogrammet vil blive annonceret på et senere tidspunkt.

Al flytrafik i Grækenland aflyst i 24 timer pga. strejke

Ikke ét fly kommer til at lande eller lette fra de græske lufthavne i dag. Det står klart, efter at en sammenslutning af flere græske fagforeninger har påbegyndt en landsdækkende strejke hele torsdag den 16. marts. Det skriver blandt andet Aviationpros og Reuters.

Den store strejke rammer hele den græske infrastruktur med aflysninger af alle fly, toge og skibe. Strejken er en direkte konsekvens af den tragiske togulykke, der i februar kostede 57 mennesker livet. De græske fagforeninger har kritiseret myndighederne i stærke vendinger og kræver nu en tilbundsgående undersøgelse af ulykken.

Fra Københavns Lufthavn er afgang A3751 til Athen klokken 12:05 blandt andet aflyst.

Strejken er planlagt til at udløbe ved midnat.

FPU og lokalforeninger i Cityjet har forhandlet nye overenskomster på plads

I weekenden har FPU og de lokale pilot- og kabineforeninger i Cityjet forhandlet nye overenskomstaftaler på plads, der gælder de næste to år.

”Vi har tilbragt weekenden med forhandlinger i Dansk Industri sammen med vores to medlemsgrupper i Cityjet. Det var svære forhandlinger, og vi står tilbage med lidt blandede følelser, men vi glæder os især over de resultater, som kabinen har fået,” siger Kasper Svendsen, forbundssekretær i FPU, der deltog i forhandlingerne hen over weekenden.

Begge overenskomster løber til 1. marts 2025 og vil i den nærmeste fremtid blive sendt til afstemning blandt medlemmerne af henholdsvis Cityjets kabineforening og pilotforening.

Læs mere her

Nyt fra FPU: Kurser i jobsøgning skal hjælpe nyuddannede piloter på vej

Nyuddannede piloter skal være bedre klædt på til at finde job og møde den virkelighed, der kommer efter tiden på pilotskolen. Derfor holder FPU nu jobsøgningskursuser med fokus på at skrive den gode ansøgning, danne netværk og lære, hvilken branche der venter dem.

”Jeg ved, at selskaber, der ikke har overenskomst, udnytter nyuddannede piloter, der helt forståeligt er villige til at acceptere meget for at få lov til at få flyvetimer. Jeg startede selv min karriere hos Ryanair uden at vide meget om fagforeninger og mine rettigheder, men der lærte jeg, hvor vigtigt det er at være organiseret. Vi skal som fagforening kæmpe for, at de unge, nyuddannede piloter hjælpes på vej til en ordentlig løn og ordnede vilkår,” siger FPUs forbundssekretær Kasper Svendsen, der står i spidsen for kurserne.

Kurserne sætter bl.a. fokus på:
– at skrive den gode ansøgning
– de påkrævede tests og personlige interviews under jobsøgningen
– at danne et netværk
– hvilken branche der venter nyuddannede efter tiden på pilotskolen
– hvilke rettigheder en overenskomst giver

Næste kursus afholdes 16. maj. Læs mere om kurset her.

Københavns Lufthavn fordobler omsætning

Ved udgangen af 2022 var otte ud af 10 passagerer tilbage i Københavns Lufthavn, og lufthavnen fordoblede sin omsætning i forhold til 2021. Det viser det nye årsregnskab fra lufthavnen.

Omsætningen landede på 3,5 milliard kroner. Det er en stigning på 101 procent i forhold til 2021, men stadig et fald på 19 procent sammenlignet med 2019.

”Lufthavnen kom tilbage på sporet i 2022, men vi er fortsat udfordret af global usikkerhed og den ekstra gæld på mere end 2 milliarder kroner, der blev oparbejdet som konsekvens af pandemien. Derfor er det afgørende, at lufthavnens rammevilkår falder på plads i 2023,” siger administrerende direktør Thomas Woldbye.

I de første to år af pandemien akkumulerede lufthavnen et underskud før skat på lige knap 1,5 milliard kroner. Det resulterede i et negativt cash flow og øgede gælden fra 8,4 til 10,5 milliarder kroner.

22,1 millioner passagerer gik igennem lufthavnens terminaler i 2022, og lufthavnen havde et rutenetværk med 317 ruter til 161 destinationer.

”I det lys må årsregnskabet med et overskud på 257 millioner kroner før skat betegnes som tilfredsstillende efter omstændighederne, men ikke på et niveau, der kan løse vores fremtidige udfordringer,” siger Thomas Woldbye.

I 2023 forventes en vækst i omsætningen på over 10 procent, og passagertallet forventes at stige til over 25 millioner passagerer.

 

SAS ansætter ny COO med baggrund hos TUI og British Airways

SAS har nu fundet afløseren til Simon Pauck Hansen, der forlod SAS i januar. SAS’ nye Chief Operating Officer er James Mahoney, der tiltræder i sin nye stilling 1. maj

“Jeg er meget glad for at byde Jason Mahoney velkommen til SAS. Jason er en anerkendt og erfaren professionel inden for luftfart. Han vil være en værdifuld tilføjelse til SAS’ topledelse,” siger Anko van der Werff, administrerende direktør for SAS.

Jason Mahoney kommer til SAS fra en stilling hos British Airways, hvor han har arbejdet ad to omgange i sammenlagt 25 år senest som Chief Technical Officer. Han har desuden været Director of Engineering and Maintenance hos TUI i fem år.

”Jeg er både stolt og spændt over at komme til SAS. Det er et flyselskab med en lang historie og et stærkt brand, og jeg ser et stort potentiale givet selskabets førende position i Skandinavien og den omfattende transformationsproces, SAS er i gang med i øjeblikket,” siger Jason Mahoney.

1,2 millioner passagerer rejste med Norwegian i februar

Norwegian havde 1,2 millioner passagerer og en belægningsgrad på 84 procent i februar. Det er en øgning på 83 procent i forhold til sidste år.

I februar havde Norwegian i gennemsnit 64 fly i drift, og 99,4 procent af de opsatte flyvninger blev gennemført. Punktligheden, der er et mål for andelen af afgange, der sker inden for 15 minutter af planlagt tid, var i februar på 85,4 procent.

“Vi er tilfredse med trafiktallene for denne måned, ikke mindst med belægningsgraden på 84 procent. Det viser, at Norwegian er attraktiv for rejsende gennem hele året – også i løbet af de roligere vintermåneder. En høj belægningsgrad gør også, at vores flyvninger bliver mere brændstofeffektive, hvilket vi er optaget af fra et bæredygtighedsperspektiv,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

Radarproblemer i Oslo og Stavanger: Fly omdirigeres

Radarsystemet, som kontrollerer luftrummet til Oslo Lufthavn Gardermoen og Stavanger Lufthavn (Sola), fungerer ikke som det skal. Det er det såkaldte NATCON NATC-system, som er nede.

Det betød, at alle fly tidligere på dagen blev omdirigeret, mens der nu er reduceret service. Fejlen opstod omkring kl. 10 mandag formiddag.

“Fejlen er fundet. Vi kører nu med nedsat kapacitet i de berørte lufthavne, indtil vi er sikre på, at systemet er helt oppe at køre,” siger pressevagt i Avinor, Ylva Celius Trulsen til den norske avis VG.

Fly, som var i luften, da fejlen skete, blev styret via et reservesystem.

Stavanger Lufthavn oplyser til NRK, at de nu har omkring 50 procent kapacitet til at styre luftrummet. Det gælder indtil kl. 14.

 

Nyt fra FPUs podcast: Jagerpilot må bruge alt, hvad han har lært i simulator, da fly styrter

Foto: Christian Pedersen

I det seneste afsnit af FPUs podcast, Lyden af Luftfart, fortæller den tidligere jagerpilot Christian Pedersen, hvordan en elektrisk fejl på hans F104 Starfighter betyder, at han må udløse sit katapultsæde og lade sit fly styrte.

I podcasten fortæller, han hvor det som pilot er pludselig at skulle bruge alt, hvad han har lært i simulatoren, for at overleve i virkeligheden.

”Rigtig mange piloter træner på nogle ting, de aldrig kommer ud for, og som de i virkeligheden ikke ved, om de kan forholde sig til, som de skal, når der kommer stres på. Det var en af de ting, jeg kunne tage med fra den oplevelse. Jeg var trykket helt derud, hvor der kun var én vej ud, og selvom der var max stress på, kunne jeg tage de beslutninger, der skulle tages,” siger Christian Pedersen.

Hele podcasten kan høres på Spotify eller der, hvor du normalt lytter til podcast

Nyt transportforlig får betydning for fem medlemsgrupper hos FPU

I dag præsenterede 3F Transport og Dansk Industri den nye fællesoverenskomst for transportsektoren. Den nye overenskomst får betydning for fem medlemsgrupper i FPU. Det drejer sig om piloter og kabineansatte i CityJet, SUN-AIR og West Air.

Transportforliget danner nemlig rammen for FPUs forhandlinger på vegne af medlemmerne i de tre selskaber.

“FPU dykker nu ned i forligets detaljer, så vi kan gå i gang med forhandlingerne hos Dansk Industri for de berørte afdelinger. Vi er klar til at forhandle hurtigst muligt sammen med de lokale afdelinger, der er omfattet af 1. marts-princippet. Sådan kan vi sammen sikre de rette lønstigninger og arbejdsforhold for vores medlemmer,” skriver FPU i en opdatering på Facebook.

SAS taber 1,8 milliarder i første kvartal: “Virkelig svage tal”

SAS har tabt ca. 1,8 mia. kroner i årets første kvartal, der løber fra november til februar. I denne periode havde SAS 4,5 millioner passagerer sammenlignet med 3 millioner passagerer i samme periode året før. Denne periode var dog stærkt præget af corona-restriktioner.

På grund af vores normale sæsonudsving er vintersæsonen langsommere og med relativt lavere passagertal. Økonomisk usikkerhed med stigende renter og inflation vil sandsynligvis påvirke rejsebranchen fremover, men den generelle underliggende efterspørgsel på rejser er stadig sund og vil fortsætte,” skriver SAS’ topchef, Anko van der Werff, i en kommentar til regnskabet.

Til Ritzau/Berlingske udtaler aktieanalytiker Jacob Pedersen, at SAS har præsenteret “virkelig svage tal.”

“Man tænker jo, at SAS tjener flere penge, når deres passagertal stiger med næsten 50 procent, men det gør selskabet altså ikke,” siger Jacob Pedersen.

SAS vil i sommersæsonen have cirka 5.000 ugentlige flyvninger til omkring 100 destinationer.

“Vi forbereder os fortsat på en travl sommersæson i 2023. Vi forbereder lanceringen af ​​vores 20 nye ruter i sommersæsonen og fortsætter processen med betydelige rekrutteringer og genansættelser for at imødekomme den forventede stigning i fremtidig efterspørgsel,” skriver Anko van der Werff.

CPH og Billunds hjemmesider er nede: Hackergruppe tager ansvar

Det er i øjeblikket ikke muligt at besøge hjemmesiderne for Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn. En hackergruppe, der tidligere har stået bag angreb i Sverige, har taget ansvaret. Det skriver TV2/Ritzau.

Københavns Lufthavn oplyser på sin Twitter-profil, at de oplever uregelmæssigheder med deres hjemmeside, men at flytrafikken ikke er påvirket.

Hackergruppen, Anonymous Sudan, har ifølge TV2/Ritzau i går tirsdag skrevet på beskedtjenesten Telegram, at de planlagde at angribe hjemmesiderne til en række danske lufthavne på grund af koranafbrændinger.

Det er ikke første gang i denne måned, at luftfarten er udsat for hackerangreb. Den 14. februar var SAS’ hjemmeside nede i flere timer efter at være blevet udsat for et cyberangreb.

Underskud i dansk del af TUI: Ledelse kalder resultat ‘utilfredsstillende’

Den danske del af rejseselskabet TUI fik i regnskabsåret 2021/2022 et underskud på 32,3 millioner kroner. Selskabet havde forventet et underskud på omkring 11 millioner kroner. Det skriver Ritzau.

Selskabet skriver, at underskuddet især skyldes, at de rejsende i høj grad har bestilt deres ferier i sidste øjeblik. Desuden har corona-krisen og krigen i Ukraine også spillet ind. Selskabets ledelse betegner årets resultat som “stærkt utilfredsstillende.”

Til gengæld har TUI haft den højeste omsætning i seks år. Omsætningen endte på 1,2 milliarder kroner. Det er næsten fire gange så meget som året før.

I indeværende regnskabsår, der løber fra efteråret 2022 og et år frem, forventer TUI et overskud på 10-20 millioner kroner.

3.000 flere fik arbejde i Københavns Lufthavn i 2022

Københavns Lufthavn har i løbet af 2022 ansat hele 3.000 ekstra i og omkring lufthavnen. De nyansatte omfatter særligt security, rengøring, handlere, butiksansatte og mekanikere samt flyvende personale som følge af det stigende passagertal.

”Det er en glædelig nyhed, at vi er blevet så mange flere med havnekort. Det giver liv i terminalerne, og det kan vi godt mærke. Nu forventer vi, at det her tal bliver ved med at stige i løbet af året, til vi rammer det tidligere passagertal fra før corona og deraf også den tilsvarende vækst og medarbejderstab,” siger Søren Clausen, Head of Public Affairs i Københavns Lufthavn, til Fagbladet Luftfart.

Ved udgangen af 2022 havde 16.500 medarbejdere et ID-kort i lufthavnen.

SAS hives i retten: Skylder passagererne millioner efter sidste sommers pilotstrejke

Flere firmaer, der hjælper passagerer med at få kompensation ved aflysninger og forsinkelser, hiver nu SAS i retten. Det sker, fordi selskabet ikke har udbetalt kompensation til nogle af passagerer, der blev ramt af sommerens pilotstrejke. Det skriver DR.

Firmaet Flypenge er i gang med at forberede 600 sager til domstolene og vurderer, at SAS bør betale et millionbeløb i kompensation. Et andet firma, Flyhjælp, har anlagt 30 sager og har flere på vej.

Ifølge begge firmaer har passagererne oplevet, at SAS afviser kompensation og refusion for køb af nye billetter, når de rejsende selv har købt nye billetter for at komme hjem efter at være strandet på grund af pilotstrejken.

Firmaet Flypenge fortæller, at EU-domstolen tidligere har afgjort, at flyselskaber skal udbetale kompensation ved en lovlig varslet overenskomstkonflikt. Denne afgørelse kom også på baggrund af en en pilotstrejke i SAS.

SAS har ikke ønsket at lade sig interviewe til DR, men beklager, at tingene ender i retten og anbefaler, at utilfredse kunder henvender sig direkte til SAS.

Norwegian leverer underskud for fjerde kvartal

Norwegian har netop fremlagt resultatet for fjerde kvartal samt et foreløbigt årsresultat. Resultatet før skat for fjerde kvartal i 2022 blev på minus 80 millioner norske kroner (ca. 54 millioner DKK).

For hele året leverede Norwegian et driftsresultat (EBIT) på 1,5 milliarder norske kroner (ca. 1 mia. DKK).

Norwegians direktør Geir Karlsen fortæller til det norske medie E24, at han ikke er helt tilfreds med resultatet for fjerde kvartal.

“Vi havde håbet, vi ville komme ud med et overskud. Det lykkedes ikke helt, men næsten. Vi er derfor nogenlunde tilfredse. Samlet set er vi ikke glade for 2022. Det var en hård start med omikron-varianten, men nu ser vi frem til 2023,” siger Geir Karlsen.

Selskab gik ud af 2022 med en kontantbeholdning på 7,8 milliarder norske kroner (ca. 5,3 mia. DKK).

Ved årsskiftet bestod Norwegians flåde af 70 fly. Norwegian forventer at have en flåde på 81 fly i sommersæsonen 2023.

Lufthansa aflyser alle fly fra Frankfurt og München

Foto: PR/Lufthansa

Lufthansa aflyser alle sine afgange fra lufthavnene i München og Frankfurt. Mere end 1300 Lufthansa-fly vil blive aflyst i dag.

Aflysningerne kommer, fordi den tyske fagforening har igangsat en strejke for at kæmpe for bedre løn til bl.a. bagageportører og ansatte i security i de tyske lufthavne.

Lufthansa beklager den konsekvens, som strejken har for passagererne.

“Vi er ikke part i overenskomstforhandlingerne og har ingen indflydelse på det – ikke desto mindre er vores gæster og vi massivt berørt. De mere end 1.300 flyaflysninger for Lufthansa Groups flyselskaber viser endnu en gang, hvor sårbart og skrøbeligt luftfartssystemet er, når der er strejker,” siger Michael Niggemann, Chief Officer Human Resources & Infrastructure Lufthansa Group.

Lufthansa forventer, at trafikken vil være stort set normaliseret fra lørdag den 18. februar.

Tyske luftfartsansatte strejker: Frygter nyt kaos i luftfart til sommer

Den tyske fagforening Verdi har i dag igangsat en strejke i syv tyske lufthavne. Fagforeningens medlemmer inden for luftfartssikkerhed, groundhandling og offentlige tjenester strejker. 

Der vil være aflysninger i følgende lufthavne: Frankfurt, München, Stuttgart, Hamborg, Dortmund, Hannover og Bremen

Verdi oplyser, at de kæmper for bedre løn til deres medlemmer. Foreningen mener, at det kaos, som opstod i lufthavne over hele Europa sidste sommer på grund af personalemangel, kan gentage sig denne sommer.

“Selskaberne øgede ikke deres personale nok efter corona-krisen. For de kolleger, der blev, betød det, at de blev konfronteret med vrede passagerer på daglig basis og ugers overarbejde. For mange af dem var lønnen lige over mindstelønnen. Disse scenarier kan gentages til sommer, fordi der stadig ikke er nok kolleger. Mange er migreret til sektorer, hvor lønnen er bedre. Kun med en god løn vil disse mennesker vende tilbage til deres gamle job,” skriver Verdi i en opdatering på sin Facebook-side.

Ifølge Verdi har arbejdsgiverne tilbudt en lønstigning på 4,1 % fra 1. oktober 2023 med en løbetid på 27 måneder, mens Verdi kræver 10,5 procent mere i løn til de luftfartsansatte.

Parterne mødes til en tredje forhandlingsrunde den 7. marts 2023.

Globalt IT-nedbrud i Lufthansa: Massive forsinkelser

En IT-fejl i Lufthansa-gruppen har forårsaget store forsinkelser og aflysninger for flyselskabet over hele verden. Det skriver Reuters. Lufthansa-gruppen tæller også flyselskaberne SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines og Eurowing.

Lufthansa arbejder på at finde årsagen til fejlen.

Ifølge Reuters har passagererne i nogle tilfælde skulle bruge papir og kuglepen for at boarde, mens flyselskaberne ikke har kunnet tjekke passagerernes bagage ind digitalt.

Fagforening annoncerer kæmpe strejke om to dage i tyske lufthavne

Den tyske fagforening Verdi har annonceret, at bagageportører og ansatte i sikkerhedskontrollen i lufthavne i hele Tyskland strejker fredag d. 17. februar. Det betyder, at lufthavnene i bl.a. Frankfurt, München og Hamborg vil blive lammet. Det skriver Deutsche Welle.

Strejken vil vare én dag, og Verdi advarer, at den vil føre til mange aflysninger og forsinkelser.

“Arbejderne lægger i fællesskab pres på deres respektive arbejdsgivere, fordi forhandlingerne hidtil ikke har givet resultater,” siger Christine  Behle, næstformand i Verdi, i en erklæring.

Hun peger blandt andet på, at bagageportørerne “har brug for en attraktiv lønstigning” for at imødegå den “katastrofale mangel på arbejdskraft,” der er opstået efter pandemien. Hun siger også, at arbejdsgiverne har nægtet at give ansatte i sikkerhedskontrollen den stigning i bonusser, som de har ret til som en del af deres kollektive overenskomst.

 

SAS udsat for cyberangreb

SAS’ hjemmeside har i flere timer i dag, tirsdag, været nede. Det skyldes, at flyselskabet har været udsat for et cyberangreb. Det skriver BT.

“Vi var under et cyberangreb tidligere i dag, men nu er hjemmesiden oppe at køre igen,” siger Anna Sandell, pressechef i SAS, til BT.

Pressechefen oplyser også, at de ikke ved, hvem der står bag angrebet. I skrivende stund (19.22, red.) er SAS’ hjemmeside igen oppe at køre.

United-fly dykkede 1400 fod kort efter takeoff

En Boeing 777-200 fra United Airlines dykkede fra 2.200 fod (670 meter) til 775 fod (236 meter), kort efter at det var lettet. Flyet var på vej fra Maui, Hawaii mod San Francisco og lettede i kraftigt uvejr. Det skriver The Air Current.

Episoden fandt sted 18. december 2022, men er først kommet frem i lyset nu. En lignende episode fandt sted, da en Boeing 787 fra Qatar Airways på vej mod København dykkede ca. 1000 fod på 24 sekunder, kort efter at det lettede.

Det lykkedes piloterne at få kontrol over flyet, og det landede sikkert i San Francisco. Piloterne, der til sammen havde 25.000 flyvetimer, udfyldte herefter en intern sikkerhedsrapport, og de rapporterede hændelsen til den amerikanske luftfartsmyndighed FAA, der har et program, hvor piloter frivilligt kan rapportere sikkerhedshændelser. United oplyser til The Air Current, at der ikke var nogen fejl på flyet, og at piloterne efterfølgende har modtaget ekstra træning.

Episoden er en af en række mere alvorlige hændelser i amerikansk luftfart de seneste måneder. Både fly i JFK-lufthavnen i New York og i lufthavnen i Austin, Texas har været tæt på at kollidere.

Spies: Har aldrig før omsat for så mange penge i vinterferien

Spies kan melde udsolgt for rejser i vinterferien, og charterselskabet har aldrig før omsat for så mange penge for vinterferien isoleret set. Det skriver TV2.

“Vi tolker det som om, at nu er vi ude af coronaen. Men vi lever også i en virkelighed med inflation og en masse andre dårlige nyheder hele tiden. Så det er blevet vigtigere for danskerne at forkæle sig selv,” siger Jan Vendelboe, administrerende direktør i Spies til TV2.

Spies kunne allerede i januar melde, at de oplevede stigninger på 103 procent i rejsesalget sammenlignet med samme periode inden coronapandemien.

Ifølge Spies går efterspørgslen primært på de kanariske øer.  Derudover er Thailand, Maldiverne og Kap Verde også populære destinationer.

Voldsomt vejr: SAS-fly måtte nødlande og Norwegian-fly ramt af lyn

Nordnorge har været ramt af et voldsomt uvejr, som også har påvirket flytrafikken.

Et SAS-fly måtte foretage en kontrolleret nødlanding i Tromsø Lufthavn søndag aften på grund af hård vind og is i luften. Flyet havde inden da afbrudt et landingsforsøg. Flyet landede sikkert kl. 21.37. Det skriver NRK.

Søndag eftermiddag blev tre andre fly ramt af lyn, da de skulle lande i Tromsø. Det drejede sig om to fly fra Widerøe og et Norwegian-fly fra Oslo.

Uvejret har været skyld i, at mindst 28 fly er blevet forsinket, og at 14 er blevet aflyst, skriver NRK.

Danskerne bruger lige så mange penge på rejser nu som før corona-krisen

Inflationen har tilsyneladende ikke stoppet danskerne fra at tage på ferie. Tal fra Danske Bank viser, at danskerne har købt rejser for 13 procent mere i januar i år, end de gjorde i samme periode i 2019. Når man indregner inflationen, betyder det, at vi bruger cirka det samme beløb på rejser, som vi gjorde i 2019, inden corona-krisen ramte. Det skriver TV2.

“Rejser er noget, vi danskere prioriterer rigtig højt. Mange er villige til at tage nogle billigere varer ned fra hylderne i supermarkederne for at få råd til at tage ud og rejse,” siger chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm.

På sin Twitter-profil forklarer Louise Aggerstrøm, at det bl.a. er de let faldende energipriser, der gør, at danskerne tør booke ferie.

Incident på Qatar Airways-fly mod København: Dykkede til 800 fod over havet

Et Qatar Airways-fly på vej fra Doha mod København faldt 1000 fod, kort efter at det lettede. Flyet faldt fra 1800 fod til 850 fod på 24 sekunder. Det skriver The Aviation Herald.

Styrmanden fløj flyet manuelt, men mistede situationsbevidstheden. Herefter overtog kaptajnen styringen og genoprettede kontrollen 850 fod (ca. 250 meter) over vandet.

Flyet, en Boeing 787-8, landede efterfølgende sikkert i København.

Episoden fandt sted 10. januar 2023, men blev ifølge Aviation Herald ikke rapporteret til myndighederne med det samme. Qatar Airways oplyser, at de er klar over episoden, og at de har igangsat en intern undersøgelse og rapporteret episoden til myndighederne.

Firma undersøger om dansk museumshelikopter kan bruges i Ukraine-krig

En sovjetisk Mil Mi-24P kamphelikopter i Danmark er blevet genstand for interesse fra et tjekkisk firma, der køber ubrugt krigsmateriel. Firmaet klargør indkøbt krigsmateriel og sender det til fronten i Ukraine. Den sovjetiske helikopter er en del af museet Panzermuseum Easts i Slagelse, der har den største private samling af krigsmateriel fra Warszava-pagten i Skandinavien. Det skriver sn.dk.

Det tjekkiske firma har sendt fire ingeniører til Danmark for at kigge nærmere på helikopteren, der er fra 1989.

“Jeg købte den i Holland for tre år siden, og den er demilitariseret efter tyske regler, så den kan ikke bare sendes i krig. Den skal gøres klar igen, før den overhovedet kan bruges til noget, men det er en type helikopter, som rent faktisk bliver brugt i krigen mellem Ukraine og Rusland. Det er en type, som de ukrainske piloter er vant til at flyve,” siger Allan Pedersen, indehaver af Panzermuseum East.

Læs hele historien her

Pilotelever i FPU kan komme til gratis kursus i at søge pilotjob

Pilotelever og nyuddannede piloter, som er medlemmer af FPU, kan komme til gratis kursus i jobansøgning hos FPU.

På kurset vil FPUs forbundssekretær, Kasper Svendsen, undervise i at skrive ansøgninger, CV og gå til jobinterview. På kurset vil også en jobkonsulent fra Min A-kasse deltage.

”Når man er 1 ud af 4.000 ansøgere, har man brug for at skrive et CV og en ansøgning, der brænder igennem. Det vil FPU gerne hjælpe med. Jeg har samlet gode erfaringer fra branchen, og jeg kender forskellene på den gode ansøgning til eksempelvis et dansk og et britisk luftfartsselskab. Vi skal dykke ned i de bedste erfaringer og stadig formå at skrive unikke ansøgninger. Alt sammen for at man kan lande sit drømmejob i cockpittet,” siger Kasper Svendsen.

Kurset finder sted 9. februar fra kl. 13-18 i FPUs lokaler på Søndermarksvej 16, 2500 Valby.

Læs mere om kurset og tilmeld dig her

Norwegian leaser yderligere seks Boeing 737 Max 8

Foto: Norwegian

Norwegian har underskrevet en hensigtsaftale med leasingselskabet Air Lease Corporation (ALC) om at lease yderligere seks Boeing 737 Max 8. Norwegian har tidligere lavet en aftale om at lease tre fly af samme type fra ALC, hvoraf et er blevet leveret.

Norwegian forventer, at de nye fly vil blive leveret, inden sommersæsonen går i gang.

“Tilføjelsen af disse moderne og brændstofeffektive fly passer godt med vores flådestrategi. Det vil også være med til at modvirke forsinkelser fra Boeing for andre fly, der skulle leveres til Norwegian i foråret,” siger Geir Karlsen, administrerende direktør i Norwegian.

Sunclass indgår aftale om at købe grønt brændstof med norsk firma

Foto: Sunclass

Sunclass Airlines har indgået et partnerskab med det norske selskab Nordic Electrofuel, der vil producere syntetisk flybrændstof (e-fuel). Sunclass Airlines vil aftage brændstoffet, der skal produceres ved brug af vedvarende energi, vand og CO2, så snart det er på markedet i 2025.

”Som nordisk flyselskab har Sunclass Airlines stor interesse i at reducere sin klimabelastning ved at reducere brugen af fossile brændstoffer. Vi er derfor glade for at have underskrevet en hensigtserklæring med Nordic Electrofuel,” siger Valdemar Warburg, administrerende direktør i Sunclass Airlines, i en pressemeddelelse.

Sunclass vil reducere CO2-udledningen med 25 procent per passagerkilometer inden 2030 ved at udskifte flyflåden til mere CO2-besparende Neo-modeller samt investere i mere bæredygtigt flybrændstof.

Nordic Electrofuel forbereder byggeriet af et industrielt anlæg, der skal producere e-fuel. Det skal opføres sydvest for Oslo og vil kunne producere 10 millioner liter syntetisk brændstof om året.

Nordic Electrofuel sigter mod at producere kommercielt tilgængeligt e-brændstof inden 2025.

Norwegian: 78 procent flere passagerer i januar i år end sidste år

Norwegian havde mere end 1,1 millioner passagerer i januar måned. Det er en stigning på 78 procent i forhold til samme måned i 2022.

Selskabet havde i gennemsnit 62 fly i drift og en belægningsgrad på 78 procent.

“Folk rejser traditionelt mindre i januar, og bruger i stedet tiden til at bestille fremtidige flyrejser. Alligevel har vi haft mange fulde fly specielt på ruterne til varmere himmelstrøg. Ved vores nytårsudsalg solgte vi over en million sæder, hvilket vi er godt tilfredse med. Vi kan se, at den positive bookingtrend fortsætter, også efter udsalget. Mange planlægger nu rejser i skolernes ferier og i de lange weekender i maj,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian, i en pressemeddelelse.

Boeing har leveret den sidste 747

Boeing leverede tirsdag sin sidste Boeing 747 til det amerikanske cargoselskab Atlas Air. Det skete ved en ceremoni i Everett, Washington, hvor Boeing har en af sine fabrikker.

Ved ceremonien deltog blandt andet Lufthansas direktør, Carsten Spohr, skuespiller og pilot John Travolta og John Dietrich, direktør i Atlas Air. Desuden deltog familierne til grundlæggeren af Boeing, Bill Boeing, og ingeniøren Joe Sutter, der stod i spidsen for udviklingen af 747’eren.

Boeing annoncerede i juli 2020, at selskabet ville stoppe produktionen af jumbojetten. Der er i øjeblikket 44 Boeing 747, der er i brug som passagerfly, mens der er 314 i brug som cargofly. Det skriver CNN.

Læs mere om Boeing 747 her.

407 ansatte i det norske flyselskab Flyr mister arbejdet efter konkurs

Foto: WikiCommons/NewYard25

Det norske flyselskab Flyr har onsdag morgen begæret sig selv konkurs. Alle selskabets flyvninger er indstillet, og billetsalget er standset. Det oplyser Flyr på sin hjemmeside.

407 ansatte mister dermed deres arbejde.

Flyr blev grundlagt af Erik Braathen i 2020 og havde sine første flyvninger i juni 2021.

“Vi gjorde det, vi kunne, og af og til er det ikke godt nok,” siger Erik Braathen til NRK. 

“Det er vanskeligt at starte en ny virksomhed. Det er en hård branche. Vi fik vel lidt for mange ting mod os undervejs. Både delta og omikron for dem, som husker, at vi var gennem en pandemi. Og så var der det finansielle, som til slut ikke rækte. Vi prøvede at hente mere kapital, og da sagde markedet nej tak.”

Flyr har en gæld på 2,4 mia. norske kroner.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev