SAS’ udvidelse af rengøringsopgaver skaber bekymring: Kan gå ud over kabineansattes pause

SAS ønsker at udvide arbejdsopgaverne for deres kabineansatte, så de fremover skal gøre mere rent i arbejdstiden. Udmeldingen møder modstand fra de kabineansattes fagforening, FPU, der frygter, at det går ud over de kabineansattes arbejdsvilkår samt andre medarbejdergruppers job.

De kabineansatte i SAS har fået besked om, at de på flyvninger mellem de skandinaviske lande fremover vil få øget deres arbejdsopgaver, når det kommer til rengøring ombord på flyene.

Oprindeligt var SAS’ plan, at ændringen skulle indføres fra 1. juli for alle kabineansatte i SAS, men det er nu udskudt.

FPU, der er fagforening for de kabineansatte i SAS Connect og SAS Link, er blandt andet bekymret for, om det ekstra antal arbejdsopgaver kan gå ud over de kabineansattes andre arbejdsopgaver og deres pauser.

“Der er stort pres på de kabineansatte i forvejen, og dette tiltag fra SAS kan for eksempel gå ud over den korte “pause”, som de kabineansatte har ved et turnaround, hvor de lige får chancen for at få lidt frisk luft og noget at spise midt i en lang arbejdsdag,” siger Kasper Svendsen, forbundssekretær i FPU.

”Vi står midt i en højsæson, hvor de kabineansatte må løbe stærkere end nogensinde. Vi mener ikke, at det er klædeligt, at SAS samtidig forsøger at udvide arbejdsopgaverne for de kabineansatte. De gør i forvejen alt, hvad de kan for at få sommeren til at forløbe så glat som muligt både for passagerer og selskab.”

Frygter at det drejer sig om besparelser i anden medarbejdergruppe

De ekstra rengøringsopgaver på de inter-skandinaviske flyvninger tæller fx overfladerengøring på toiletter, bortfjernelse af efterladenskaber i kabinen, opfyldning af toiletpapir og servietter på toiletter.

Det er opgaver, som de kabineansatte i forvejen skal varetage på indenrigsflyvninger, men FPU er bekymret for, at udvidelsen af arbejdsopgaverne i virkeligheden er resultatet af en spareøvelse over for en anden medarbejdergruppe i SAS.

“Vi har indtil videre begrænsede oplysninger om de nye arbejdsopgaver. Noget tyder på, at SAS er i gang med at finde besparelser på maintenance crew, og at de gør det ved at få de kabineansatte til at varetage nogle af deres opgaver. Vi ønsker ikke, at vores medlemmer skal sættes i en situation, hvor de pålægges at udføre et arbejde, der kan føre til afskedigelser i en anden medarbejdergruppe,” siger Kasper Svendsen, der samtidig påpeger, at der er en grund til, at man bruger professionelle rengøringsfolk.

”De har det rette udstyr, både når det kommer til ikke at kompromittere eget helbred og til at bruge de korrekte rengøringsartikler til at sikre en ren kabine. Det her handler om, at både personalet ombord og flypassagererne skal opholde sig i et sundt miljø,” siger Kasper Svendsen.

Undersøger om der er tale om overenskomstbrud

FPU er nu i gang med at finde ud, hvad det vil betyde, hvis SAS ændrer arbejdsopgaverne til at inkludere yderligere rengøringsopgaver.

“Vi er i gang med at undersøge, om der er tale om et overenskomstbrud, fordi SAS udvider arbejdets omfang. En sådan udvidelse af overenskomstvilkårene skal ske efter aftale mellem overenskomstparterne,” siger Kasper Svendsen.

”Nu må vi se, hvad SAS vender tilbage med til deres medarbejdere, men vi er klar til at tage sagen derfra, så vi sikrer, at vores medlemmer ikke bliver presset urimeligt i løbet af deres arbejdsdag.”

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev