Efter halvandet år, klager og genudbud: Kontrakten er nu underskrevet for akutlægehelikopteren

De danske regioner har nu underskrevet kontrakten for den danske akutlægehelikoptertjeneste. Det bliver Norsk Luftambulanse, der i forvejen driver tjenesten i Danmark, der indtil mindst 2035 skal operere i Danmark.

Torsdag denne uge underskrev de fem regionsdirektører en ny aftale med Norsk Luftambulanse om de fire
akutlægehelikoptere i Danmark.

Den endelige underskrift kommer efter en langvarig på proces, der har været påvirket af klager og genudbud.

Piloter og HCM-reddere på akutlægehelikopteren er medlemmer af FPU, og det glæder FPUs formand, at der nu er kommet en endelig afklaring.

“Jeg er rigtig glad for, at mine medlemmer nu ved, hvem deres arbejdsgiver bliver fra 2025. Vi ved, at regionerne i udbudsmaterialet har lagt vægt på, at der skulle være ordentlige arbejdsvilkår, uanset hvem der vandt udbuddet. Vi har haft god erfaring med Norsk Luftambulanse, og vi ser frem til at samarbejde med dem fremover for at sikre de bedst mulige arbejdsvilkår for vores medlemmer,” siger Thilde Waast.

Klager, genudbud og flere klager

Det var oprindeligt det franske helikopterfirma SAF, der i december 2021 vandt udbuddet om at drive akutlægehelikoptertjeneste i Danmark. Derefter valgte Norsk Luftambulanse at klage over udbudsprocessen og fik siden medhold.

Det betød, at tjenesten skulle i genudbud – et genudbud, som Norsk Luftambulanse i januar 2023 vandt. Den beslutning klagede de andre budgivere, herunder SAF, dog over. Et klagenævn har vurderet, at de ikke vil kunne få medhold i deres klager, og nu er fristen for at komme med nye påstande overskredet.

Faktaboks

Prisen for den nye kontrakt er 131 mio. kr. årligt, hvilket er på niveau med den nuværende kontrakt.

Kontrakten træder i kraft sommeren 2025 og løber i ti år med mulighed for yderligere
forlængelse i op til fire år.

Efter sommerferien 2023 påbegynder regionerne implementeringen af kontrakten frem mod sommeren 2025 i samarbejde med Norsk Luftambulanse.

Valget på Norsk Luftambulanse faldt ifølge Regionerne på Norsk Luftambulanse, blandt andet fordi det sikrede mulighed for videreudvikling og en bedre løsning for samme pris.

”Vi har haft fokus på driftssikkerhed, kvalitet og fortsat udvikling, og nu får vi et mere robust helikopterberedskab i en periode på mindst ti år til samme pris som nu. Det kan vi kun være tilfredse med,” lød det i januar fra Stephanie Lose, der er næstformand i Danske Regioner.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev