Kabineansatte i Braathens etablerer kabineforening: Oplever positiv opbakning fra bemandingsbureauet

De kabineansatte i Braathens blev mødt med åbenhed af bemandingsbureauet AAP, da de ville etablere en forening. Det fortæller næstformand Bjørn Jespersen Saul.

De danskansatte kabineansatte i det nystartede charterselskab Braathens International Airways har stiftet en kabineforening, der får navnet Braathens Cabin Union Denmark (BCUD).

De kabineansatte i Braathens er ansat i bemandingsbureauet AAP, som FPU har tegnet en overenskomst med, og ifølge foreningens nye næstformand Bjørn Jespersen Saul har AAP været positive over for etableringen af den nye forening, som blev stiftet i slutningen af maj.

”Da vi sagde til AAP, at vi ville etablere foreningen, var ledelsen imødekommende. Jeg kunne have frygtet, at de havde stået på bagbenene og havde forbehold, men attituden i deres kommunikation og på vores Teams-møder er, at de bakker op om, at vi organiserer os,” siger Bjørn Jespersen Saul.

Han blev ansat i Braathens i marts og er en del af det første hold kabineansatte på selskabets danske base. Han fortæller, at det indtil videre har været en overraskende god oplevelse at være ansat i et bemandingsbureau.  

”Jeg er meget tilfreds med AAP. Jeg havde ellers svoret, at jeg aldrig ville arbejde for et bemandingsbureau, men dialogen med den daglige ledelse er positiv, og der har ikke været fejl på lønsedler, i tillæggene eller på FTL-reglerne,” siger Bjørn Jespersen Saul.  

Ikke noget ’plejer’ i nystiftet selskab

Efter planen skal Braathens International Airways have fem fly, men i øjeblikket har selskabet kun to Airbus A319. De må derfor leje ACMI-kapacitet fra blandt andet bulgarske Fly2Sky.

Fordi Braathens er et nystartet selskab, betyder det også, at der en del ting endnu ikke er helt på plads. Derfor har det været vigtigt for de kabineansatte at starte en forening, fortæller Bjørn Jespersen Saul, der tidligere har været ansat i Jet Time.

”Indtil nu har jeg været vant til at arbejde på rimelige vilkår, men også på en måde, hvor vi kunne arbejde ud fra det, som vi plejer. Der findes ikke ’plejer’ i Braathens, fordi det er et nyt selskab. Vi er nødt til at erkende, at der skal være nedskrevne aftaler om alt, så alle ved, hvad der er op og ned. Det er ikke på en negativ måde, men så vi ved, hvem der skal gøre hvad,” siger Bjørn Jespersen Saul. 

Ny overenskomst skal afspejle tiden efter corona

Den primære årsag til at etablere kabineforeningen nu er, at den nuværende overenskomst, der blev tegnet i 2021, udløber til oktober.

”Vi er blevet etableret for at kæmpe for medlemmernes rettigheder, men især fordi vi skal forhandle overenskomst til oktober, og det har været den primære drivkraft for mig. Der har været lønstigninger og nogle generelle vilkår i branchen, der er blevet forbedret efter corona-krisen. Det kunne vi godt tænke os at få afspejlet i vores overenskomst med AAP,” siger Bjørn Jespersen Saul.

Braathens International Airways flyver charterrejser fra Danmark, Sverige og Norge til klassiske middelhavsdestinationer som for eksempel Kreta og Mallorca. Fra Danmark flyver de både fra København, Billund og Aalborg.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev