FPU sender konfliktvarsel til Air Greenland

Forhandlingerne mellem Air Greenland og selskabets kabineansatte er brudt sammen, og FPU varsler konflikt på vegne af de kabineansatte.

Overenskomstforhandlingerne mellem Air Greenland og selskabets kabineansatte er brudt sammen. Derfor har FPU afsendt første konfliktvarsel.

”Vi har desværre oplevet, at Air Greenland kun vil rykke sig marginalt i forhold til de ønsker, som de kabineansatte i Air Greenland har. Samtidig har selskabet holdt fast i nogle krav, der ville være en klar forringelse af vores medlemmers arbejdstid. Derfor har FPU har sendt det første konfliktvarsel til selskabet,” siger Kasper Svendsen, forbundssekretær i FPU.

Det første konfliktvarsel er første skridt på vej mod en eventuel strejke. Herefter sendes andet konfliktvarsel, og en konflikt kan gå i gang syv dage senere, medmindre forligsinstitutionen udskyder konflikten med 14 dage i første omgang.    

Konflikt kan bryde ud i midten af december

Overenskomsten for de kabineansatte i Air Greenland udløb 1. januar 2022. Parterne har teknisk set været i gang med forhandlinger siden oktober sidste år, men de indgik tidligere i år en fredspligt og udskød overenskomstforhandlingerne, som blev genoptaget i sidste måned.  

”Vores medlemmer havde set frem til at forhandle, og de havde en række input til, hvordan deres arbejdsvilkår kunne forbedres. De har desværre mødt meget lidt respons fra deres arbejdsgiver. Vores medlemmer har selvfølgelig nogle krav, men de har også været villige til at skære ned på dem for at nå frem til et kompromis,” siger Kasper Svendsen.

Kasper Svendsen vurderer, at en konflikt vil kunne bryde ud i midten af december.

Air Greenland har haft stort overskud

Det er ikke første gang, at overenskomstforhandlinger mellem Air Greenland og de kabineansatte bryder sammen. Parterne var i 2019 kun to dage fra, at en strejke brød ud, da det lykkedes at få en overenskomst på plads.

Kasper Svendsen håber, at parterne vil kunne finde en løsning, inden en konflikt bryder ud, og han henviser til, at Air Greenland for året 2021 leverede et overskud på 153,6 millioner kroner før skat.  

”De kabineansatte i Air Greenland har været yderst solidariske over for firmaet under corona-krisen, hvor de gik fem procent ned i løn. Samtidig leverede selskabet et rekordstort overskud. Derfor fortjener vores medlemmer i den grad, at firmaet kommer dem i møde. Nu håber vi, at selskabet vil komme tilbage til forhandlingsbordet, så vi får en god dialog i gang uden at skulle ud i en konflikt,” siger Kasper Svendsen.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev