Ryanair øger antal ruter fra Danmark til Spanien: ”Dansk Metals opførsel har givet Ryanair fred og ro til at udvide”

Ryanair åbner tre nye sommerruter fra Danmark til Spanien, selvom selskabets Billund-base endnu ikke er overenskomstdækket. De langtrukne overenskomstforhandlinger mellem Dansk Metal og Ryanair skader dansk luftfart, lyder det i kritik fra FPU.

Ryanair fortsætter med at udvide sit trafikprogram fra Danmark, selvom hverken piloter eller kabineansatte på basen i Billund er overenskomstdækket. Selskabet vil den kommende sommer flyve tre nye ruter fra Danmark til Spanien.

Udvidelsen får FPU til igen at rejse kritik af Dansk Metal, der gennem længere tid har forhandlet med Ryanair for at få en overenskomst på plads.

”Dansk Metals opførsel har givet Ryanair fred og ro til at udvide i Danmark. Vi er dybt bekymrede over at se, hvordan Ryanair ekspanderer i Danmark, samtidig med at selskabets piloter og kabineansatte i Billund endnu ikke er dækket af en overenskomst,” siger Thilde Waast, formand for FPU.

FPU: Ryanair konkurrerer på ulige vilkår

Ryanair får i alt fem ruter fra Københavns Lufthavn til Spanien den kommende sommer, mens selskabet får otte ruter fra Billund til Spanien.

Det irske lavprisselskab vil blandt andet flyve fra København til Barcelona på en rute, som både SAS og Norwegian flyver.

”De seneste ruteudvidelser fra Danmark viser, at Ryanair endnu engang går ind og konkurrerer direkte med de overenskomstdækkede selskaber, som vores medlemmer arbejder for. Det er dybt problematisk, at Ryanair ikke konkurrerer på lige vilkår,” siger Thilde Waast.

Udover den nye rute fra Københavns Lufthavn opretter Ryanair også en ny rute fra Billund til Valencia og en ny rute fra Aarhus Lufthavn til Mallorca.  

Uholdbart at der ikke er løsning

Ryanair har i over et år haft dansk base i Billund via datterselskabet Malta Air. I første omgang forsøgte FPU at forhandle overenskomster på plads for piloterne og de kabineansatte på basen, men de forhandlinger brød sammen i januar 2022.

FPU bad derefter fagbevægelsen om støtte til at igangsætte en strejke mod Ryanair. Det blev dog afvist af Dansk Metal, der selv gik i gang med at forhandle en overenskomst med Ryanair.

For to måneder siden lød det fra Ryanair, at parterne var tæt på en aftale, mens Dansk Metal var mere afholdende.

”Overenskomstforhandlinger kan selvfølgelig trække ud, men FPU er sat i verden for at kæmpe for ordentlige arbejdsvilkår til piloter og kabineansatte i Danmark. Jeg er grundlæggende i tvivl om, hvorvidt Dansk Metal har samme ambition,” siger Thilde Waast.

”Det ligner ikke, at Dansk Metal kerer sig synderligt om de piloter og kabineansatte, der arbejder i dansk luftfart. Dansk Metal har organiseret flyvende personale i mindre end et år, og indtil videre har de gjort mere skade end gavn, og det er helt uholdbart. Vi skal have en løsning, for det skader dansk luftfart, at de giver så stor en spiller som Ryanair et fripas.”

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev