Piloterne i SAS Scandinavia har varslet konflikt mod SAS. Det handler tydeligvis ikke om arbejdsvilkår, men om at pilotforeningen ønsker at bestemme, hvem der må flyve i SAS-uniform, lyder det fra FPU.
Cirka 1.000 SAS-piloter har i dag varslet konflikt mod SAS, og ifølge Dansk Pilotforening handler striden om SAS’ to søsterselskaber SAS Connect og SAS Link.
Flyvebranchens Personale Union har tegnet overenskomster for både SAS Connect og SAS Link og repræsenterer piloter og kabineansatte i begge selskaber.
”Det er ufatteligt, at pilotforeningen vil skubbe SAS ud over skrænten for at kæmpe mod danske, overenskomstdækkede arbejdspladser. Dansk luftfart har i årevis været presset af udenlandske selskaber uden overenskomster, og vi har netop brug for at bevare danske, overenskomstdækkede arbejdspladser. Konfliktvarslet handler tydeligvis ikke om medlemmernes vilkår, men om at de ønsker at bestemme, hvem der må flyve i SAS-uniform,” siger Thilde Waast, formand for FPU.
FPU repræsenterer over 400 medlemmer, der flyver for SAS – heriblandt piloter og kabineansatte i SAS Connect og SAS Link samt piloter og kabineansatte hos SAS’ underleverandører.
Gidsler i årelang konflikt
Mange piloter i SAS Connect er piloter, der blev fyret fra SAS, kort efter corona-krisen ramte Danmark.
”Mere end halvdelen af de piloter, der har fået job i SAS Connect, er opsagte piloter fra SAS Scandinavia. De mistede jobbet, fordi der ikke kunne laves en aftale, hvor deres job blev bevaret. Connect-piloterne har valgt det her job, fordi de gerne vil være en del af løsningen på SAS’ problemer. Uanset hvor piloterne kommer fra, er det vigtigste for os, at de har en dansk arbejdsplads med en dansk overenskomst,” siger Thilde Waast.
Thilde Waast oplyser, at FPU nu er i gang med at undersøge, hvilke konsekvenser en eventuel konflikt vil få, og at FPU løbende vil være i kontakt med de medlemmer, som arbejder i SAS-uniform.
”SAS er i en dyb krise, og en konflikt vil true tusindvis af andre kollegers levebrød. Det gælder både SAS-ansatte, de mange ansatte i lufthavnen og ansatte i firmaer, der leverer en service til SAS. Over 400 af vores medlemmer arbejder som piloter og kabineansatte for SAS’ underleverandører og søsterselskaber. De kan nu se på, mens de bliver taget som gidsler i en konflikt, der har varet i årevis, og hvor der aldrig er blevet fundet en egentlig løsning.”