SAS Connect ansætter 63 nye kabineansatte: ”Vi er alle med til at bidrage til at starte noget nyt og godt.”

Det nystartede SAS-datterselskab Connect har ansat 63 nye kabineansatte. Én af dem er Karima Nathalie Larsen. Hun fortæller om en arbejdsplads med potentiale og en overenskomst, der stiller hende bedre, end hvis hun begyndte i SAS Scandinavia. Men hun fortæller også om et rodet rekrutteringsforløb.   

Karima Nathalie Larsen skulle være startet som kabineansat i SAS Scandinavia i april 2020, men nåede kun at få sin uniform, inden corona-krisen gjorde en ende på den mulighed.

”Jeg havde været otte år i luftfart. Det var hårdt at miste mit arbejde og min identitet,” siger Karima Nathalie Larsen, der inden corona-krisen havde været kabineansat hos Thomas Cook og Air Nostrum.

Selvom corona-krisen bølgede, lykkedes det Karima Nathalie Larsen at få job i først CityJet og siden SAS Connect, hvor hun for et par uger siden havde første flyvning som kabinechef.

”Det har været fantastisk at starte i SAS Connect. Der er super god stemning. Folk er positive og taknemmelige. Mange har ikke fløjet i to år og har ikke turdet tro på, at det blev til noget,” siger Karima Nathalie Larsen.  

Alvorlig situation i SAS

SAS annoncerede en dansk base for SAS Connect i foråret sidste år. Det mødte en del kritik fra både nogle nuværende og tidligere ansatte i SAS Scandinavia.

”Til dem har jeg kun en ting at sige,” siger Karima Nathalie Larsen.

”Jeg forstår jeres frustration, men vi bliver nødt til at komme videre. Vi må ikke tro, at markedet er som i 1990erne, da SAS Scandinavia havde det for sig selv. Situationen i SAS er alvorlig, og jeg ser SAS Connect og SAS Link som løsningen og redningen. Hvis SAS Connect ikke lykkes, ramler det hele. Vi har konkurrenter, og vi bliver nødt til at matche dem, men det betyder ikke, at vi er nødt til at underminere os selv. Overenskomsten er super positiv. Især for os, der ikke har fløjet i 10 plus år.”

Bedre vilkår end oplyst

SAS Connect er et helejet dansk SAS-selskab, men SAS har brugt en ekstern partner til at hjælpe med rekrutteringen.

Rekrutteringsprocessen var rodet, fortæller Karima Nathalie Larsen, og vilkårene i SAS Connect er bedre, end hvad hun fik at vide i rekrutteringsprocessen. Løn og arbejdsvilkår for de ansatte i SAS Connect er forhandlet på plads af Flyvebranchens Personale Union (FPU).

”Selvom jeg er fagforeningskvinde, gik jeg rundt med en følelse, at FPU havde solgt deres sjæl. Jeg havde ikke adgang til overenskomsten, og jeg troede på rygterne om den, fordi vi ikke fik de korrekte informationer,” siger Karima Nathalie Larsen.

Løn- og arbejdsvilkår for kabineansatte i SAS Connect

Løn på løntrin 1: 24.596 kr.
Løn på løntrin 5: 29.591 kr.
Kabinechef-tillæg: kr. 1.856 kr.
Pension 11 % firmabetalt
Weekendfri minimum 3 kalenderdage i træk
Mulighed for at vælge/fastlægge 3 fridage per måned (superfridage)
Ret til deltid for seniorer og medarbejdere med børn op til 12 år

Kilde: FPU

Positivt overrasket

Da Karima Nathalie Larsen blev ansat og fik overenskomsten, så hun, at lønnen var 20 procent højere, end hun var blevet oplyst.

”Det var slet ikke så galt, som jeg havde troet. Der er mange gode ting i overenskomsten, og den stiller mig i en bedre situation, end hvis jeg var startet hos SAS Scandinavia i 2020. Der er tale om den første overenskomst, og der kan derfor arbejdes på forbedringer,” siger Karima Nathalie Larsen.

Hun forklarer, at hun i SAS Scandinavia skulle starte på løntrin 1, selvom hun havde otte års erfaring. SAS Connect-overenskomsten giver mulighed for, at der bliver taget højde for de nyansattes erfaring. SAS Connect gør i opstartsfasen brug af dette, og Karima Nathalie Larsen starter derfor på løntrin 3. Det vil sige, at hun som kabinechef med erfaring får en startløn på cirka 29.000 kroner og derudover 11 procent i pension.

”Det er fantastisk, at alle med erfaring starter på samme niveau, og at der ikke er forskel på os på en nyopstartet base. Vi kommer alle ind på løntrin 3. Det skaber ro, at der ikke er et A- og B-hold,” siger Karima Nathalie Larsen.  

Piloter og kabineansatte planlægges på samme måde

Schedulerings-reglerne er ens for både piloter og kabineansatte i SAS Connect.  

”Vi bliver et ligeværdigt team. Det mærker vi, når vi flyver. I nogle selskaber kører piloterne solo, og som kabineansatte kan man føle sig lidt tilsidesat. Det styrker vores base, at vi bliver scheduleret på samme måde. Nu bliver piloterne ikke sendt hjem, mens kabinen skal blive. Det skaber en helt anden stemning på arbejdspladsen, og jeg tror, at samarbejdet bliver tættere,” siger Karima Larsen.

Karima Nathalie Larsen peger desuden på, at overenskomsten også sikrer, at de, der har børn under 12 år, kan gå på deltid, og at introkurset foregår med løn.

Stort potentiale hos SAS Connect

Karima Nathalie Larsen har en klar forventning om, at SAS Connect bliver en god arbejdsplads.

”Der er en kæmpe interesse i, at det skal lykkes. Ledelsen i SAS Connect er interesseret i vores mening, og der bliver holdt møder hver uge, hvor vi kan komme med input. Alle er indstillet på, at basen er ny, og at det går stærkt, men vi bakker hinanden op. Vi er alle med til at bidrage til at starte noget nyt og godt,” siger Karima Nathalie Larsen.  

”Det kan blive en rigtig god base, og vi har et kæmpe ansvar for at bidrage. Min appel er, at folk engagerer sig og viser interesse. Sammenhold sker ikke af sig selv. Man er nødt til at dyrke det,” siger Karima Nathalie Larsen, der er ved at finde kolleger til en eventgruppe, så de nyansatte kan møde hinanden på kryds og tværs.

”Luftfart er noget helt specielt. De folk, man flyver med, er ens familie nummer to. Det skal være en fed arbejdsplads med fed stemning.”

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev