Næsten tre års corona-krise har sat en midlertidig bremse for forbedringen af de kabineansattes vilkår. Men nu er det på tide, at de kabineansatte bliver belønnet, lyder det fra FPU-formand Thilde Waast, der opfordrer flyselskaberne til at øge lønnen og forbedre vilkårene.
Corona-krisen og dens effekt på dansk luftfart har betydet, at de kabineansattes løn og arbejdsvilkår i snart tre år har stået stille. Men nu vil FPU sætte fokus på at forbedre løn og arbejdsvilkår for de kabineansatte. Det fortæller FPU-formand Thilde Waast.
”Det skal blive mere attraktivt for de kabineansatte at gå på arbejde. I godt tre år har de kabineansatte bidraget til at hjælpe deres arbejdsgiver med at overleve. De har gjort en stor indsats og accepteret, at det gik ud over deres løn og arbejdsvilkår. Nu har vi haft en forrygende travl sommer i dansk luftfart, og det er derfor på tide, at vi går i gang med at forbedre de kabineansattes løn og arbejdsvilkår. Der er en hel del, der skal indhentes,” siger Thilde Waast.
”Vi har nogle dygtige kabineansatte, der bringer stor værdi til de selskaber, som de arbejder for. Det skal reflekteres i deres lønninger, der skal være højere. Og de skal have vilkår, der gør, at de kan have et liv ved siden af jobbet.”
Flyselskaberne skal fastholde de kabineansatte
Thilde Waast mener, at selskaberne risikerer at miste deres erfarne kabineansatte, og at de vil få sværere ved at tiltrække nye kabineansatte, hvis ikke lønnen og forholdene bliver mere attraktive.
”Selskaberne har en opgave med at fastholde de kabineansatte, de allerede har. Vi skal til at kigge på, hvordan vi forbedrer vilkårene. FPU vil prioritere bedre rammer for balancen mellem arbejdsliv og privatliv. Der skal være mere forudsigelighed og bedre planlægning af arbejdstid. Det kan være svært for de kabineansatte at planlægge deres privatliv, fordi deres job er så uforudsigeligt,” siger Thilde Waast.
Hun fortæller, at FPU vil gå til kommende overenskomstforhandlinger med et krav om, at kabineansatte honoreres for deres tilbageholdenhed under coronakrisen. Men Thilde Waast fortæller også, at FPU vil prioritere det politiske arbejde uden for forhandlingslokalet:
”Den politiske kamp for bedre rammer for uddannelse og mod social dumping er også vigtig. Via vores internationale projekter i blandt andet Rumænien har vi fået et indblik i de vilkår, der eksisterer i den hårde del af lavprisbranchen. Den unfair konkurrence og de dårlige vilkår lægger pres på danske overenskomstansatte, og det er også noget vi skal have sat en stopper for.”
Nye tider kalder på bedre vilkår
Fagbladet Luftfart har tidligere kunnet beskrive, hvordan mange kabineansatte har oplevet, at de mangler kolleger i kabinen, og Thilde Waast mener ikke, at flyselskaberne vil få nemmere ved at finde kabineansatte næste år, hvis ikke de forbedrer vilkårene.
”Vi er kommet igennem coronakrisen, vi har højkonjunktur, og vi oplever en kæmpe efterspørgsel på flyrejser. Men mange kolleger forlod branchen under coronakrisen. De begyndte på en uddannelse eller tog jobs i andre brancher og fandt ud af, at græsset faktisk var grønne andre steder. Vi kan også se, at en lang række flyselskaber har vanskeligt ved at rekruttere nyt kabinepersonale,” siger Thilde Waast.
”Flyselskaberne vil gøre klogt i at tilpasse vilkårene til den virkelighed, vi er i nu. Selskaberne skal anerkende, hvor stort et arbejde de kabineansatte gør, og hvilken værdi de skaber for virksomheden. Det skal afspejles i deres løn og arbejdsvilkår.”