Det flyvende personales arbejdstid skal planlægges bedre, og så skal flyselskaberne forhindre fatigue hos de flyvende. Det var nogle af de punkter, der blev diskuteret, da FPU i denne uge var til møde i Trafikstyrelsen.
FPU og en række interessenter fra luftfartsbranchen var i denne uge inviteret til møde i Trafikstyrelsen for at blive opdateret på og komme med feedback til de seneste udviklinger i dansk og europæisk luftfart.
Trafikstyrelsen præsenterede blandt andet et forslag fra EASA om, at flyselskabernes scheduleringscrew skal have en særlig uddannelse i planlægning af arbejdstid.
”FPU mener, at det er et godt og rigtig fornuftigt initiativ. Det skal ud over dørtrinnet med det samme. Piloter og kabineansatte oplever ofte, at scheduleringscrew ikke forstår reglerne. De er kommet igennem kursus og oplæring i selskaberne, men vi ser desværre flere gange, at de har misforstået eller glemt noget,” siger Kasper Svendsen, faglig konsulent i FPU.
Trafikstyrelsen kunne ikke komme nærmere ind på en specifik tidshorisont, og hvordan EASA vil implementere en uddannelse, men det er Kasper Svendsens indtryk, at EASA vil standardisere uddannelsen for alle medlemslande.
”Det er enormt frustrerende for crew at skulle bruge tid og energi på at ringe til crew control og bede dem om at lave ting om, fordi de ikke følger reglerne. Mange gange udmønter det sig i diskussioner, fordi parterne forstår tingene forskelligt. Det vil være en lettelse for vores medlemmer, at de ikke skal sidde og kontrollere schedule og kontakte crew control, fordi reglerne ikke bliver overholdt.”
Risiko for fatigue efter corona
På mødet blev det også diskuteret, at EASA i juli måned udsendte en sikkerhedsbulletin. EASA påpegede, at flyselskaberne skal være opmærksomme på, at der kan være forhøjet risiko for fatigue blandt flyvende.
”EASA understreger, at operatørerne har et særligt ansvar for ikke at overschedulere crew, så der ikke opstår fatigue,” siger Kasper Svendsen og giver som eksempel den travlhed, som de flyvende har oplevet denne sommer.
”Der har været kaotiske scener i lufthavnen i Amsterdam, hvor passagerer ikke har kunnet komme igennem sikkerhedskontrollen. Det skaber forsinkelser på flyafgangen, og det betyder, at crew bliver forsinket på deres næste flyvninger den pågældende dag. I længden opstår der risiko for, at der opbygger sig fatigue. Derfor skal operatørerne tage højde for, at der kan kommer de her forsinkelser, når de schedulerer deres crew.”
FPU foreslår begrænsning på mødetider
FPU forslog på mødet, at der bør laves en begrænsning på, hvor ofte selskaber kan ændre de flyvendes mødetider fra tidlig til sen check in i løbet af en arbejdsperiode.
”Det ødelægger folks døgnrytme, når de i løbet af en arbejdsperiode skifter mellem at møde tidligt og møde sent. Kroppen får ikke mulighed for at få en ordentlig døgnrytme. På papiret er man udhvilet ifølge EASA-reglementet, men i virkeligheden er man fuldstændig færdig efter tre-fire dage, hvis man bytter om på døgnrytmen på den måde. Det er disruptive scheduling, og FPU så gerne, at der kom en begrænsning på, hvordan selskaberne kan planlægge det,” siger Kasper Svendsen.
Udover Kasper Svendsen var FPU på mødet med Trafikstyrelsen også repræsenteret af Brian Rasmussen, der er formand for pilotforeningen i Jettime, og Naduk Themotheussen, der er formand for kabineforeningen i Air Greenland.
Mødet mellem Trafikstyrelsen og luftfartens interessenter foregår cirka en gang om året, og det glæder Kasper Svendsen, at han havde to lokalformænd fra FPU med.
”Det er virkelig vigtigt at have vores folk med, for på den måde får vi så mange nuancer på problematikkerne som muligt med. FPU kan give nogle meget nuancerede pointer til Trafikstyrelsen, når vi kommer med både en charterpilot, en kabineansat og mig selv, der har fløjet regionalflyvning. På den måde bliver Trafikstyrelsen godt klædt på til at tage problemstillingerne op med EASA,” siger Kasper Svendsen.