EU i opgør med social dumping: Dansk indsats fremhævet

(Bruxelles) For en måned siden kom EU-Kommissionen med en sjældent hørt erkendelse: Flyansatte har betalt prisen for unfair konkurrence. Torsdag blev der så taget det første skridt frem imod at gøre noget ved problemet, som omtales i kommissionens rapport.

Målet er at styrke den juridiske sikkerhed for flypersonale og identificere konkrete handlinger for en stærkere social agenda i luftfart på den korte bane.

Det var EU’s transportkommissær, Violeta Bulc, der således bød velkommen til Europa-Kommissionens High-Level Workshop under sloganet: »Arbejdet frem mod social ansvarlighed i luftfarten er et anliggende for os alle«.

»Glædeligt at skyde i gang denne workshop for den social dagsorden i luftfarten. At vedligeholde og promovere høje sociale standarder er vores fælles ansvar. Lad os fortsætte Lad os fortsætte succeshistorien, som europæisk luftfart er,« lød det fra transportkommissæren.

Dansk eksempel som forbillede

I et tætpakket konferencelokale på Hotel Sofitel i Bruxelles var over 100 aktører fra europæisk luftfart samlet. Her var repræsentanter fra både arbejdsgiverne, arbejdstagerne og myndighederne.

Fra Danmark var Flyvebranchens Personale Union, SAS og Trafikstyrelsen blandt repræsentanterne og til at tale, var Søren Wille, afdelingschef i det danske Transportministerium indbudt. For Danmark har nemlig vist nogle af de løsninger, som andre EU-lande efterlyser.

Søren Wille præsenterede, hvordan man i Danmark har en branche, der står sammen om at finde løsninger mod unfair konkurrence. Dette sker i regi af ”arbejdsgruppen for fair konkurrence”.

Transportministeriets talsmand fremhævede også Ryanair-sagen, hvor det lykkedes Flyvebranchens Personale Union at flytte en hegnspæl for arbejdstagernes rettigheder i EU.

Ryanair: Vi har forbedret os

Alt dette blev sagt, imens Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson, sad i fuldt påhør.

»Der er kun en ting, der er værre end at blive talt om, og det er at ikke blive talt om,« indledte Wilson sit oplæg med inspiration i et Oscar Wilde citat, i en slet skjult erkendelse af, at mange af de problemstillinger, der blev drøftet i salen, var møntet på Ryanair.

Personaledirektøren for Europas største lavprisselskab gjorde imidlertid en indsats for at fortælle, at Ryanair i dag ansætter på lokale vilkår, og følger lokal lovgivning.

Danmark, Danmark, Danmark…

At Danmark på mange fronter har slået et stort slag for luftfartansattes vilkår i EU – senest med transportminister Ole Birk Olesens (LA) indspark i EU-ministeråret – var et gennemgående tema i de efterfølgende workshops, fortæller Thilde Waast, formand for FPU. Danmark blev således nævnt adskillige gange i løbet af dagen i Bruxelles.

»Danmark har vist en branche, der står sammen. Det lægger man mærke til, og det er blevet et eksempel til inspiration for resten af Europa, oplevede vi i dag. Selvom om vi bestemt ikke er enige med arbejdsgiverne om alt, så har vi vist, at virksomheder, fagforeninger, ministerier og myndigheder kan finde ud af at stå sammen og skabe resultater og løsninger mod unfair konkurrence,« siger Thilde Waast.

FPU har brugt de seneste fem år på at påvirke EU-systemet og har blandt været med til at bringe fakta på bordet i regi af Kommissionens seneste rapport:

»Det er dejligt at se, hvordan vores budskab endelig er slået igennem på europæisk plan. Intet bliver løst i dag. Men lige nu presses selskaber og myndigheder i eksempelvis Irland og Østeuropa til at samarbejde og indføre de standarder, der er aftalt i EU,« påpeger Thilde Waast.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev