Flyselskab fyrede ni piloter og frasagde sig overenskomst: Nu søger de kaptajner

Det nordjyske flyselskab North Flying leder efter nye kaptajner, efter at det for tre uger siden fyrede ni piloter under en lovlig strejke. Selskabet, der samtidig frasagde sig piloternes overenskomst, lover de nye kaptajner ’fleksibel arbejdstid’ og ’løn efter kvalifikationer.’

North Flying søger i øjeblikket kaptajner med tiltrædelse snarest. Det fremgår af en jobannonce fra selskabet, der den 24. august 2023 fyrede ni piloter, som var under lovlig strejke. Selskabet frasagde sig samtidig den overenskomst, som det havde tegnet med piloternes fagforening, FPU.

Ifølge piloternes fagforening viser jobannoncen, at North Flying opsagde overenskomsten, fordi selskabet ville have mulighed for at ansætte piloter på ringere vilkår.

”North Flying ville ud af vores overenskomst, så de kunne lave individuelle kontrakter på dårligere vilkår. Nu har de ingen overenskomst, og vi kan se, at de tilbyder kommende ansatte løn efter kvalifikationer, hvilket vi kun kan tolke som deres forsøg på at slippe af sted med at betale deres piloter et absolut minimum,” siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.

FPU: North Flying bryder samtlige normer

I jobannoncen fremgår det også, at North Flying tilbyder ’fuldtidsarbejde med fleksibel arbejdstid’. Netop piloternes fleksibilitet var et af stridspunkterne mellem FPU og selskabet.

Selskabet reklamerer på sin hjemmeside med at kunne stå til rådighed 24 timer i døgnet for deres kunder, og FPU ønskede, at piloternes privatliv skulle beskyttes bedre.  

”Vi laver overenskomster, fordi det giver den bedste beskyttelse af piloterne. Når der ikke er en overenskomst, er det det samme som at sige, at ledelsen bestemmer det hele. North Flying bryder samtlige normer i den danske model og mener tydeligvis, at de kan tage det fulde herredømme over arbejdsmarkedet,” siger Anders Mark Jensen.

FPU-medlemmer kan ikke tage job hos North Flying

FPU har varslet en blokade mod North Flying. Det vil sige, at medlemmer i FPU, der er Danmarks største fagforening for piloter og kabineansatte, ikke må tage job i selskabet.  

En blokade er et lovligt værktøj, som lønmodtagerorganisationer anvender over for en virksomhed, hvis den ikke vil indgå overenskomst. En blokade betyder, at lønmodtagere ikke må påtage sig arbejde i den blokerede virksomhed, og at der ikke må leveres varer og tjenester til virksomheden.

”Selskabet er helt sikkert overrasket over, at der ikke er større interesse for at vende tilbage til dem. Vi ved, at de har forsøgt at ringe rundt til nogle af de fyrede piloter for at spørge, om de vil tilbage. Selskabet troede, at de kunne sikre sig medarbejdernes tavshed ved at opsige overenskomsten, men nu har alle piloter i Danmark set, hvilke metoder selskabet bruger. Der er altid dårligere forhold, når man ikke har en overenskomst, og deres opførsel sender et klart signal om manglende beskyttelse, ringe vilkår og dårlig kultur på arbejdspladsen,” siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.  

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev