Tidligere Norwegian-ansat håber på dansk base snart

Som kabinechef og arbejdsmiljørepræsentant var danske Anders Kyhl helt tæt på processen i Norwegian, da coronakrisen ramte. Han ærgrer sig over den manglende politiske hjælp fra den danske regering, men håber, at det alligevel vil lykkes Norwegian at genoprette selskabets base i København.

Da coronakrisen ramte Norwegian, tænkte de fleste danske Norwegian-ansatte, at der nok ville komme en løsning. Den norske stat havde iværksat et initiativ, der reddede den norske del af selskabet, og på basen i København håbede de, at den danske regering ville skæve til de norske løsninger for at redde arbejdspladser i dansk luftfart. Det fortæller tidligere kabinechef i Norwegian Anders Kyhl.

Lad ikke Norwegians værdi for vores samfund forsvinde i tynd luft

”Vi elsker vores arbejde. Det er en livsstil at flyve, og vi kan ikke bare finde et andet kontorjob,” siger Anders Kyhl, der tidligere har været ansat i SAS og Emirates.

Men en måned efter den danske regerings udspil til hjælpepakker, gik Norwegian konkurs i Danmark og Sverige, og 600 danske kabineansatte og piloter stod uden arbejde.

”Jeg elskede mit job i Norwegian. Det var en rigtig god arbejdsplads, og vi så vores kollegaer som en lille familie.”

Håber på base i København snarest

Anders Kyhl begyndte i kabinen i Norwegian i 2013, og det var hans indtryk, at Norwegian var glade for den moral, som medarbejderne i København udviste over for selskabet.

”Der var en gensidig respekt mellem medarbejderne og firmaet. Vi havde ordentlige vilkår, og det giver værdi for firmaet, for vi var glade for at gå på arbejde og gøre noget ekstra, når der var brug for det.”

Anders Kyhl har mødtes med kolleger fra basen i København flere gange siden konkursen, og han oplever, at medarbejderne er realistiske, men også fortrøstningsfulde omkring fremtiden.   

Norwegian reddet – hvad betyder det for de ansatte?

”Folk har tiltro til, at Norwegian vil oprette en base i København igen. Med det opland, der er i Øresundsregionen, kan jeg ikke se, hvorfor Norwegian ikke skulle vælge at vende tilbage til København med en dansk base og dansk overenskomst.”

De kabineansatte var indtil konkursen organiseret i en norsk fagforening, men efter konkursen tror Anders Kyhl, at det kunne have været fordelagtigt at have været medlem af en dansk fagforening med dansk overenskomst.

”En dansk fagforening havde kunnet rådgive særligt om dansk lovgivning, og vi har set, hvordan Flyvebranchens Personale Union har sikret gode aftaler med dansk overenskomst for de danske Norwegian-piloter. Norwegian har de seneste år vist, at de ønsker ordentlige overenskomster, og Norwegian og FPUs arbejde er med til at sikre skandinaviske arbejdspladser på ordentlige vilkår, så vi undgår social dumping fra ultra-low-cost selskaber som Wizz Air og Ryan Air.”

Norwegian foran     

Anders Kyhl er generelt rigtig positivt stemt over for Norwegian, som han i de sidste måneder inden konkursen oplevede som meget samarbejdsvillige, da de skulle finde ud af, hvordan de bedst kunne sikre medarbejdere og passagerers sikkerhed i forhold til coronakrisen.

Allerede inden verden for alvor fik øjnene op for corona-virussen, oplevede Anders Kyhl, at Norwegian satte gang i initiativer for at forberede sig på den kommende krise. Som medarbejderrepræsentant var han fra januar og indtil konkursen med til næsten daglige møder med ledelsen.

”Det virkede, som om vi i Norwegian var foran. De tog det seriøst meget tidligt. Vi havde daglige møder med chefen for security, og vi var med i en masse beslutningsprocesser, hvor selskabet lyttede til, hvad vi i kabinen havde at sige,” siger Anders Kyhl, der blandt andet fik indført, at et af flyenes toiletter udelukkende blev brugt af crew.   

”Det var virkelig mærkeligt at være med i en proces fra begyndelsen, og indtil det ender med en konkurs. Norwegian gjorde, hvad de kunne, men de fleste kunne se, at det ikke gik uden hjælp fra Danmark.”

Norwegian var inden coronakrisen igennem en turnaround for at få selskabet på ret kurs, og Anders Kyhl kan ikke se, hvad selskabet kunne have gjort for at redde de ansatte i Danmark og Sverige. Han ærgrer sig derfor over, at regeringen havde større fokus på at redde danske virksomheder, end de havde på at sikre arbejdspladser i Danmark.

”Jeg mener ikke, at Norwegian havde andre muligheder end at lade det danske datterselskab gå konkurs. Ellers ville de få svært ved at opfylde kravene for støtte fra den norske stat. Jeg prøver at tænke på det som en investering i fremtiden. Norwegian overlevede, og jeg håber derfor, at de genopretter basen i København, og at vi kommer stærkt tilbage.”

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev