Sejr for FPUs rumænske afdeling: Ryanairs piloter og kabineansatte i Rumænien får nu overenskomst

FPU Romania og Ryanairs datterselskab Malta Air har underskrevet en overenskomstaftale, som medlemmerne nu har stemt igennem. ”Vi var inspireret af det danske system,” lyder det fra FPU Romanias generalsekretær.

FPUs rumænske afdeling har netop sikret, at piloter og kabineansatte på Ryanairs base i Bukarest fremover er dækket af en overenskomst. Aftalen er netop blevet stemt igennem af både piloter og kabineansatte.

Overenskomsten er den første overenskomstaftale, at der er blevet underskrevet for ansatte i udenlandske private flyselskaber i Rumænien.

”Vi startede FPU Romania tilbage i 2020 for at sikre bedre arbejdsvilkår for østeuropæiske kabineansatte. Jo bedre vilkår de har, jo bedre kan vi forhindre, at flyselskaber i andre lande udnytter deres arbejdskraft. Det her er en sejr både for de flyvende i Rumænien og for alle europæiske piloter og kabineansatte,” siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.

Inspireret af det danske system

Aftalen regulerer rettigheder og forpligtelser for både piloter og kabinepersonale ansat ved Ryanairs Malta Air-base i Bukarest.

”Vi blev inspireret af det danske forhandlingssystem, som er baseret på direkte deltagelse af de ansatte. Medlemmerne gav udtryk for stor tilfredshed med den længe ventede lønstigning,” siger Mircea Constantin, generalsekretær for FPU Romania.

Aftalen er gyldig i to år med mulighed for forlængelse for yderligere et år.

Variable elementer konverteret til fast løn

Mircea Constantin fortæller, at den nye kollektive arbejdsaftale introducerer betydelige forbedringer og sikrer forudsigelige lønstigninger de kommende år.

”Derudover er en betydelig del af de variable lønelementer blevet konverteret til fast løn, hvilket giver medarbejderne større økonomisk sikkerhed,” siger Mircea Constantin.

Overenskomsten er blevet implementeret og officielt registreret hos Arbejdstilsynet i Rumænien.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev