Sannah kom til skade på sit arbejde i kabinen: FPU hjalp hende til at få erstatning

Da Sannah Torp forvred sit knæ i kabinen, nægtede hendes arbejdsgivers arbejdsskadeforsikring i begyndelsen at anerkende det som arbejdsskade. Først da FPU gik ind i sagen, begyndte forsikringen at rykke på sig.  

Sannah Torp er kabineansat i Air Greenland, da hun i 2016 på en flyvning mellem København og Grønland bakker ned gennem kabinen med madvognen. Hun ser ikke, at en mand med store vandresko sidder med benene ude i midtergangen.

Hun snubler over hans ben, og selvom det lykkedes hende at holde fast i stolesæderne, så hun ikke falder, får hun et stræk i knæet.

”Mit ben begynder at hæve op, og da vi lander om aftenen, kan man næsten ikke se, at jeg har et knæ. Jeg kan næsten ikke gå. Jeg kommer på skadestuen i København, men mit knæ er for hævet til, at man kan se noget. Det ender med, at jeg får en MR-scanning, og jeg bliver sendt til operation. Der kan de se, at jeg er flækket fire steder inde i knæet,” siger Sannah Torp.

Må kæmpe med forsikring for at få erstatning

Da skaden sker, er Sannah Torp klar over, at hun skal sikre, at det bliver dokumenteret.

”Jeg noterer i kabinerapporten, at jeg på dagens flyvning er kommet til skade, og jeg laver også en intern rapport til virksomheden og registrerer det som en arbejdsskade. Vi ved, at hvis der sker noget, skal man anmelde det som arbejdsskade,” siger Sannah Torp.

Efterfølgende går arbejdsskadeprocessen i gang, men mens hun oplever sin arbejdsgiver som forstående og hjælpsom, må hun kæmpe med arbejdsgiverens arbejdsskadeforsikring for at få erstatning.

”Forsikringen prøvede at sige, at det var en gammel skade. De prøvede på alle måder at undgå at give mig en erstatning. De sagde, at jeg som badmintonspiller har slitage i knæet.”

Finder ud af at FPU kan hjælpe

Sannah Torp skal have en knæskinne på i otte uger, og derefter skal hun i gang med genoptræningen. I mere end ni måneder er hun fraværende fra sit arbejde på grund af knæskaden. Hun er i et langt genoptræningsforløb, og det koster en del penge, men hun har stadig ikke fået erstatning.

En dag taler hun tilfældigt med FPUs formand, Thilde Waast, der gør hende opmærksom på, at FPU har en arbejdsskadebehandler, Mikael Kristensen, som kan hjælpe hende.

”Mikael begynder at grave i det og spørge om min forhistorie, og jeg fortæller, at jeg spiller badmintonturneringer, og at jeg dagen før skaden har løbet fem kilometer til DHL uden problemer på en rigtig fin tid. Michael siger, at det skal vi skrive til forsikringen. Med hans hjælp får vi vendt det rundt.”

Erstatning føles som en anerkendelse af skaden

Efter FPU kommer ind i sagen, accepterer arbejdsskadeforsikringen, at Sannah Torp har fået en invalidering på sit højre knæ, og hun får udbetalt 40.000 kroner i erstatning.

”Anerkendelsen betyder meget. Forsikringen havde jo afvist det, men FPU og Mikael hjalp mig med at sige, at der var noget galt. Fordi jeg kom i kontakt med Mikael, fandt jeg en, der troede på, at jeg kunne få hjælp,” siger Sannah Torp.

Hun er i dag tilbage i sit job som kabineansat i Air Greenland, men hendes aktive livsstil er blevet lavet om efter arbejdsskaden.

”Jeg kan ikke de ting, som jeg kunne før. Jeg har ikke nogen støddæmpere i mit højre knæ. Jeg kan ikke leve det aktive liv, som jeg havde før. De 40.000 kroner er et plaster på såret, og i forhold til slet ikke at få noget er jeg meget taknemmelig.”

Sådan er processen, hvis man mistænker, at man har fået en arbejdsskade

- Man skal selv anmelde skaden til sin arbejdsgiver
- Arbejdsgiveren modtager anmeldelsen og kvitterer, men hvis ikke man inden for en kort periode hører fra arbejdsgiverens forsikring, vil arbejdsskaden ikke være anmeldt. Hvis der går mere end et år, vil anmeldelsen være for sent indgivet 
- Anmeld skaden med det samme. Deadline er et år fra ulykkesdagen, men der er mulighed fra dispensation
- Ved erhvervssygdomme er der i princippet ingen forældelse, for det kræver, at man ved, at man er syg. Det kan for eksempel være udsættelse for passiv rygning, men der må maksimalt gå et år, fra man bliver orienteret af læge, og til man anmelder det
Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev