Er det en arbejdsskade? Her er hvad du skal vide om den efterfølgende proces

Dokumentation og anmeldelse af arbejdsskader er afgørende for at sikre erstatning. FPUs arbejdsskadebehandler Mikael Kristensen svarer her på nogle af de spørgsmål, der melder sig, når man har været ude for en arbejdsskade.

Hvordan ved man, om man har fået en arbejdsskade?

”Hvis der er sket en ulykke, er det ret klart. For eksempel at man falder og brækker benet. Hvis det handler om erhvervssygdom, kan det være ens læge, der siger, at det kan have forbindelse med ens arbejde. Læger og tandlæger er forpligtet til at anmelde formodede erhvervssygdomme. En ulykke anmelder man selv til sin arbejdsgiver, og så skal arbejdsgiver anmelde det til sit forsikringsselskab.”

Hvordan ved man, om man har fået en psykisk arbejdsskade?

”Jeg vil altid bede folk om at blive henvist af deres læge til Arbejdsmedicinsk Klinik. Min erfaring siger mig, at lægen skriver traumatiske oplevelser og PTSD, og det er ikke ret meget. Arbejdsmedicinsk Klinik ser på medlemmet i to-tre timer og laver en mere fyldestgørende anmeldelse. Det giver os en bedre start på sagen.”

Mikael Kristensen er ansat i brancheorganisationen Luftfart og Jernbane, der består af FPU og Dansk Jernbaneforbund. Han har siden 1991 beskæftiget sig med arbejdsskader. Først på vegne af togpersonale og sidenhen også på vegne af flypersonale.

Hvad er processen, hvis man mistænker, at man har fået en arbejdsskade?

”Man skal selv anmelde skaden til sin arbejdsgiver. Arbejdsgiveren modtager anmeldelsen og kvitterer, men hvis ikke man inden for en kort periode hører fra arbejdsgiverens forsikring, vil arbejdsskaden ikke være anmeldt. Hvis der går mere end et år, vil anmeldelsen være for sent indgivet. Man skal være efter arbejdsgiver og vide, at de har anmeldt den. Jeg vil meget gerne have kopi af alle anmeldelser af arbejdsskader, og så kontakter jeg medlemmet, hvis der er behov for det.”

Hvor hurtigt skal man anmelde arbejdsskaden?

”Anmeld den med det samme! Deadline er et år fra ulykkesdagen, men der er mulighed fra dispensation. Ved erhvervssygdomme er der i princippet ingen forældelse, for det kræver, at man ved, at man er syg. Det kan for eksempel være udsættelse for passiv rygning. Der må maksimalt gået et år, fra man bliver orienteret af læge, og til man anmelder det.”

Hvordan dokumenterer man det?

”Hvis der er vidner til arbejdsskaden, så sikr dig, at du får deres kontaktoplysninger. Vi har alle en telefon, så hvis man er faldet, eller noget er faldet ned fra hattehylden, så tag fotos. Man skal også lave en præcis beskrivelse af ulykken. Det er vigtigt, at en person, der ikke ved, hvad luftfart handler om, skal kunne finde ud af, hvad og hvor det er sket. Man skal huske at bruge ganske almindelige ord.”

Hvad er arbejdsmiljørepræsentantens rolle, hvis en kollega får en arbejdsskade?

”Arbejdsmiljørepræsentanten skal sammen med arbejdsgiveren undersøge ulykken. Det skal de med henblik på, at samme ulykke ikke sker igen. Som arbejdsmiljørepræsentant kan du også hjælpe din kollega og arbejdsgiver med at huske at anmelde skaden.”

Hvilke typer erstatninger findes der?

”Hvis din arbejdsskade er en arbejdsulykke, er det arbejdsgiverens forsikringsselskab, der udbetaler erstatningen. Hvis arbejdsskaden er en erhvervssygdom, eller man har haft en arbejdsulykke, mens man var ansat i staten, udbetaler Arbejdsmarkedets Erhvervssikring erstatningen. Udover arbejdsskadesikringsloven kan man få erstatning fra erstatningsansvarsloven. Man kan få erstatning efter begge love, hvis arbejdsgiver eller anden er ansvarlig for en ulykke, der sker på arbejdet. De to lovgivninger beregner erstatning forskelligt, og man kan ofte få større erstatning fra erstatningsansvarsloven.”

Er vold også en arbejdsskade?

”Hvis man er udsat for vold, har man mulighed for at få erstatning fra Voldsoffernævnet, hvis ikke man finder gerningsmanden, eller hvis gerningsmanden er ubemidlet. Man skal anmelde det til politiet inden for 72 timer og husk at få lægelig dokumentation. Det er en benhård deadline, og der er ingen undskyldning, medmindre man ligger i koma på hospitalet. Vold er for eksempel et skub eller en spytklat i ansigtet, men ikke spytklat på uniformen.”

Hvor lang tid tager det at få en sag behandlet?

”Ifølge lovgivningen skal du have din sag behandlet inden for to år, men i virkeligheden har jeg sager, hvor folk, der er kommet til skade i 2009, ikke har fået deres sag endeligt afklaret endnu. Selve méngraden bliver afgjort inden for to år, men vurderingen af tab af erhvervsevne kan trække ud, fordi man skal hjælpes videre, og nogle går fra den ene jobprøvning til den næste. Så længe erhvervsevnetabet ikke er afklaret, kan man ikke få en endelig afgørelse.”

Hvor stor en erstatning kan man få?

”Hvis det handler om svie og smerte, kan det ofte være småpenge på 3.000-5.000 kr. En sag med godtgørelse for mén og erstatning for tab af erhvervsevne kan også være på millioner, men så er man virkelig kommet til skade. En pilot, der ikke længere kan være pilot på grund af en arbejdsskade, vil have et stort tab af indtægt, og det vil blive erstattet. Den erstatning bliver givet som en løbende ydelse, der er skattepligtig, men man kan få udbetalt 50 procent på en gang.”

Hvordan kan du som arbejdsskadebehandler hjælpe?

”Jeg vil gerne involveres så tidligt som muligt i forløbet, så jeg kan være med hele vejen. Man skal kontakte mig hurtigst muligt, efter skaden er sket, og så kan jeg hjælpe vedkommende videre. De fleste sager, jeg har, er det ikke mig og selskabet, der taler sammen. Selskabet har betalt sig fra det, så jeg har kontakt til selskabets forsikring. Jeg kan også hjælpe med at anke en afgørelse, og jeg kan hjælpe folk til at forstå, hvorfor de ikke kan få erstatning, for det er ikke altid nemt at forstå en afgørelse. Jeg kan ikke sikre nogen en erstatning, som de ikke har ret til, men jeg kan måske finde lige præcist det, der gør, at de kan slæbe sig ind på erstatning.”

Mikael Kristensen kan kontaktes på 3613 2514/mk@djf.dk, og du kan læse mere om arbejdsskader her

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev