Sådan er du en god flypassager: Her er de kabineansattes bedste tip

Som flypassager kan du gøre en række ting, for at din flyrejse forløber så glat som muligt. Fagbladet Luftfart har samlet 10 tips fra de kabineansatte, der fortæller, hvad du kan gøre, for at alle får den bedst mulige rejsedag og arbejdsdag.

1. Sig hej og smil, når du kommer ombord

Når passagererne kommer ind uden at sige hej, kan det give indtrykket af en negativ attitude, mens et smil omvendt kan række langt, når det kommer til en god start på rejsen.  

”Et smil er en lille, men meget vigtig ting, som betyder enormt meget for os. Når du kommer ind og siger hej til os, betyder det meget, fordi det viser en gensidig respekt,” siger Kristoffer Michelsen, der er kabineansat i SAS Connect.

2. Husk, at boarding skal foregå så hurtigt som muligt

Det er vigtigt, at alle passagerer finder deres plads hurtigt, så flyet kan flyve til tiden. En lille forsinkelse kan betyde, at flyet ikke når at flyve til det planlagte tidspunkt, og det kan betyde, at det skal vente på en ny starttilladelse. En lille forsinkelse risikerer dermed at blive til en stor forsinkelse.

”Vi kan godt lide, at boarding foregår så hurtigt som muligt uden unødvendige forsinkelser. Vi har som regel kort tid, så lad være med at overfylde håndbagagen, så den ikke overholder standardmålene og ikke kan være i bagagehylderne. Det forsinker boarding-processen, når passagererne skal til at pakke om i midtergangen,” siger Ingelise Hansen, kabineansat i Xfly.

3. Træd ind til siden, når du har fundet din siddeplads

Når du træder ind til siden ved din plads, kan andre passagerer komme forbi dig under boardingen. Det gør boardingprocessen langt mere glat for både personale og passagerer.

4. Hvis ikke du kan lukke bagagehylden, kan personalet som regel heller ikke

De kabineansatte skal passe på dem selv, og det er ikke altid hensigtsmæssigt for deres rygge at skulle bakse rundt med mange kufferter og tasker i løbet af en arbejdsdag. Find plads til din håndbagage enten under sædet eller i en bagagehylde med mere plads, hvis din bagage ikke kan være i hylden over dit sæde

5. Bliv siddende i din stol, når safety on board demonstreres

Hvis du står op for at flytte rundt på en taske i bagagehylden eller bytte plads med din ven, så skygger du for andre passagerers udsyn til information om flyets sikkerhedsprocedurer. Sørg for at blive siddende – det er ikke alle passagerer, der kan proceduren udenad.

6. Tag dine øretelefoner ud, når vi taler til dig

Når du har noget i ørene, kan du ikke høre de beskeder eller spørgsmål, som de kabineansatte har brug for at give eller stille dig.

”Vi har ofte kort flyvetid på en ATR (mindre flytype, der servicerer regionale ruter, red.), så hvis vi skal nå at servicere alle, har vi ikke tid til at spørge, hvad du skal have at drikke tre gange,” siger Ingelise Hansen, der er kabineansat i Xfly.

7. Husk, at galleyen er de kabineansattes arbejdsplads og pauserum

Galleyen er det lille område foran og bag i flyet, hvor kabinepersonalet både udfører en stor del af deres arbejde, og hvor de har mulighed for at holde pause på en lang arbejdsdag i luften.

”Undgå at trække galley-gardinet til side for at kigge på, at personalet spiser mad eller drikker kaffe. Og selvom din baby er nuttet og dejlig, så giver det ikke adgangsbillet til ophold i kabinepersonalets galleys, hvor personalet har sit “helle.” Nogle kabineansatte elsker babyer. Andre vil helst være fri. Ble-skifte bør heller ikke foretages her, men på toilettet,” siger Julia Lundsteen, kabineansat i DAT.

8. Undgå gymnastik/udstrækningsøvelser eller ophold i midtergangen under servering

Nogle gange har personalet ikke særligt meget tid i luften til servering, og hvis midtergangen konstant er blokeret, så bliver det sværere for personalet at nå at servere for alle passagerer

9. Efterlad AL din håndbagage, hvis flyet skal evakueres

Det sker heldigvis yderst sjældent, men ved flere evakueringer de seneste år, er passagerer blevet set tage deres håndbagage med, selvom der har været røgudvikling på flyet. Bagage kan blokere nødudgangene, og hvis der er røg, kan det være svært at se bagagen. Bagagen kan også skade flyets evakuerings-slides. Kabinepersonale er trænet til at håndtere disse situationer, og det er deres opgave at evakuere flyet hurtigst muligt. Så lyt til dem og efterlad al din bagage – den er ikke mere værd end dit, dine medpassagerers og flypersonalets liv.

10. Aflever dit affald når waste-bin rulles igennem kabinen

En del af nogle kabineansattes opgaver består i at rydde let op i kabinen, når et fly gennemfører flere flyvninger på en dag. Derfor er det en kæmpe hjælp, at passagerer afleverer affald undervejs. Husk også at tjek dit sæde og lommen foran dig for, så du ikke glemmer øretelefoner, tablets og bøger, når du er ankommet til destinationen.  

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev