I en travl hverdag som kabineansat er det vigtigt at fastholde sunde spisevaner for at bevare energi og velvære. Anders Kyhl, der er kabineansat i Norwegian og en kandidatgrad i human ernæring, deler her 10 tips, som kan hjælpe kabineansatte med at optimere kost og sundhed under flyvninger.
1. Samarbejd med selskabet
Indled en dialog med din arbejdsgiver for at få oplysninger om ernæringsindholdet i den mad, du får tilbudt, og diskuter ændringer eller forbedringer, hvis det er nødvendigt. I Norwegian har de for eksempel indført køletasker, så maden holder sig kold længere.
2. Hold øje med tilsætningsstoffer
Vær opmærksom på E-numre og tilsætningsstoffer i den serverede mad. Ikke alle E-numre er dårlige, men det er vigtigt at kigge på indholdet for at træffe sundere valg.
3. Minimér sukker, salt og mættede fedtsyrer
Vælg mad, der har et lavt sukker-, salt- og mættet fedtindhold for at forbedre ernæringskvaliteten.
4. Prioriter kostfibre og proteiner
Sørg for at spise fødevarer, der er rige på kostfibre og proteiner, da de fremmer sund fordøjelse og mæthedsfornemmelse.
5. Drik rigeligt med vand
Der er større risiko for dehydrering i luften, så drik vand hyppigt. Overvej at tage en citron eller en anden smagsforstærker med for at tilføje smag, så du ikke lader dig friste af sodavand.
6. Bevar dine hjemmevaner
Prøv at opretholde nogle af de sunde spisevaner, du har derhjemme, når du er på arbejde som kabineansat. Drik for eksempel kun sodavand, hvis du også ville gøre det derhjemme.
7. Forbered sunde snacks
Medbring sunde snacks som frugt, grøntsagsstænger og nødder for at undgå at blive fristet af de usunde valg fra flyets snackvogn.
8. Undgå overspisning
Spis på de tidspunkter, du plejer, og undgå at spise for tidligt om morgenen, hvis du ikke normalt spiser der, da det kan føre til ekstra måltider
9. Underhold dig selv
Hvis du har natflyvninger, så medbring underholdning som kortspil, strikketøj eller magasiner for at mindske trangen til at snacke, når passagererne sover.
10. Spis efter Y-tallerkenen
Husk, at alles behov er forskellige, men en god tommelfingerregel er, at hvis man ikke er på kur, kan man spise efter det princip, man kalder y-tallerken. Her placeres fisk, fjerkræ eller kød i Y’ets top, mens kartofler, ris, pasta, brød lægges på den ene side af Y’ets ben og grøntsager på den anden side. Det er en sund måde at fordele maden på.