Ekspert: Sådan bygger du bro mellem generationerne i cockpittet og kabinen

Unge er snotforkælede og de gamle er nogle stivstikkere. Sådan lyder nogle af fordommene, når forskellige generationer mødes på arbejdspladsen – også 10 kilometer oppe i luften. Bliv klogere på, hvordan du bygger bro til dine yngre eller ældre kollegaer i cockpit og kabine i dette interview med generationsekspert Karen Christina Spuur.

Generationer har ligget i konflikt med hinanden siden Antikkens Grækenland. Men aldrig før har der været så stor en kløft mellem de yngre og mere erfarne på arbejdspladsen.

Lige nu er der hele fire – snart fem – generationer, som skal finde ud af at arbejde sammen i cockpittet og kabinen: Baby Boomers, generation X, Y, Z og Alpha.

Og det er både en udfordring for ansatte og chefer, hvis ikke man bruger tid og energi på at tage hensyn til de forskellige aldersgrupper, mener generationsekspert og ledelseskonsulent Karen Christina Spuur.

”De ældre generationer er vant til en hård og hierarkisk omgangstone. Det er sådan, de er vokset op. De yngre derimod forventer at blive lyttet til og inddraget i alle beslutningsprocesser. Derfor kan de unge godt slå sig, når de kommer ud på arbejdsmarkedet, er lavest i hierarkiet og møder en tone fra enten kolleger eller chefer, som de ikke er vant til,” siger hun til Fagbladet Luftfart.

Unge har svært ved pytknappen – og er hurtige til at skifte job

Når de unge slår sig, går det hurtigt ud over arbejdsmiljø og arbejdsindsats, fortæller Karen Christina Spuur.

Unge har sværere ved at trykke på ”pytknappen”, og bliver lettere påvirket af reprimander fra chefen og ældre kollegers hård tone. De vil søge videre, hvis ikke de føler sig set, hørt og accepteret på arbejdspladsen.

”Modsat de mere erfarne generationer har de unge ikke samme loyalitetsfølelse overfor arbejdspladsen. Hvis de ikke kan lide at være der, skifter de job eller til et andet selskab,” siger hun.

Men mødes de med forståelse og nysgerrighed, øges arbejdsglæden – og det er både til gavn for selskaberne og kollegerne. Opgaveløsningen bliver bedre, der vil være mindre sygefravær og arbejdsglæden kan være med til at fastholde de yngre medarbejder, fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Ekspertens 3 råd om det gode kollegaskab på tværs af alder:

1. Vær nysgerrig på din kollega – uanset alder. Find ud af, hvem mennesket, du arbejder sammen med, er.
2. Fortæl om din intention. Hvis du skal snakke om noget svært, så fortæl om din intention. For eksempel hvis det drejer sig om en arbejdsopgave.
3. Fokuser på det, der samler jer fremfor det, der adskiller jer. I er fælles om arbejdsopgaverne, og det er faktisk vigtigere, end at I er fra forskellige generationer.

Særlig udfordring for piloter og kabineansatte

I luftfart er det som bekendt ikke altid de samme kollegaer, man flyver med. Det kan gå ud over den sociale lim, der binder normale arbejdspladser sammen.

På samme tid er effektiviteten i luftfart skruet så højt op, at det sociale samvær ikke længere er helt så tilgængeligt, mener Karen Christina Spuur.

”Det ville være en fordel, hvis man gav lidt mere luft til det sociale, også når man ender sin dag på udestation. Det fører til mindre stress blandt de ansatte og mere økonomisk gevinst for selskaberne.”

At man skruer effektiviteten bare en lille smule ned og begynder at prioritere det sociale sammenhold, er altså en win/win for både selskaber og ansatte.

De glemte midterbørn er de bedste brobyggere

Mellem baby boomere (født mellem 1946-1964) og generation Z (født mellem 1997-2012) står de lidt mere stille og delvist glemte midterbørn: Generation X og Y. Det er dem, som er født mellem 1965 og 1996, og de kan noget helt særligt på arbejdspladsen – bygge broer.

Fordi de typisk har forældre i boomer-generationen og/eller børn i Z-generationen, forstår de begge sider af aldersskellet, fortæller Karen Christina Spuur:

”De er vigtige at have med på arbejdspladsen, og det er ofte dem, som er med til at bringe synergien frem.”

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Ekspertens 3 råd til, hvordan du er en god chef for en generation Z-ansat:

1. Invester i relationen. Du skal sørge for at have et tilknyttende forhold til din yngre medarbejder. Ellers finder de hurtigt et nyt sted at arbejde.
2. Hjælp de unge til at forstå kulturen på arbejdspladsen. Vær grundig med at forklare mellemregningerne. De unge vil gerne vide hvorfor og hvordan man udfører arbejdsopgaver.
3. Vis anerkendelse og giv feedback. Når man ser ens yngre medarbejdere udvikle sig og blive bedre, så sig det til dem. Og hvis man gerne vil fortælle, at en arbejdsopgave skal udføres anderledes, er det vigtigt at give udviklende feedback i en god tone.

”Når synergien er på plads, kan en arbejdsplads virkeligt blive løftet. Udfordringen for luftfart er bare, at ens kollegaer skifter fra flyvning til flyvning, og at man i cockpittet og kabinen ikke er så mange. På det generelle arbejdsmarked, hvor man til dagligt møder de samme mennesker på et fælles kontor, er det lettere at få plads til alle generationer og etablere en synergi.”

Hvad kan man selv gøre?

Alt handler om at skabe en arbejdsplads, hvor de ansatte oplever en psykologisk tryghed. Derfor skal vi blive bedre til at forstå og lytte til hinanden, mener Karen Christina Spuur.

”For de yngre handler det om at lære den kultur, de kommer ind i, at kende. For de ældre generationer er det vigtigt at sætte sig ind i de unge. Den ledelse, man selv oplevede som ung, fungerer ikke længere. Ordrer skal give mening og forklares ordentligt,” siger hun og fremhæver, at de unge meget gerne vil suge viden til sig, men at det skal gøres på den rette måde.

”Lav nogle klare forventningsafstemninger om, hvornår man gør hvad. I nogle situationer skal man måske ikke stille spørgsmål til kaptajnen eller cabin supervisoren, mens det i andre tilfælde vil være helt i orden. Og husk altid at forklare årsagerne til, at en arbejdsopgave skal udføres på en bestemt måde.”

”Så selvom du synes, at din yngre kollega er lige lovlig sensitiv eller at din ældre kollega virker lidt kort for hovedet, skal du prøve at forstå det menneske, du arbejder sammen med.”

Blå bog

Karen Christina Spuur er selvstændig ledelseskonsulent og forfatter til bøgerne ”Ledelse af unge” og ”Ledelse på tværs”.

Hun laver kundetilpassede chef- og lederkurser samt oplæg til virksomheder om generationsbevidst ledelse.

Karen Christina Spuur har tidligere arbejdet som lektor i ledelse og kommunikation ved Cphbusiness, været ansvarlig for forskningsprojektet og arbejdet som chefkonsulent i politiet.

Derudover har hun udviklet sin egen AI, www.LeapingNow.com, til ledere.
Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev