Den britiske pilotforening BALPA har netop vundet en sag over lavprisflyselskabet Ryanair.
Det var ulovligt, da Ryanair i 2019 fjernede rejsefordele fra de piloter, der deltog i en strejke mod selskabet. Sådan lyder en dom, der netop er faldet ved den britiske appeldomstol.
”Dommen markerer ikke kun retfærdighed for Ryanair-piloter, men skaber også en vigtig præcedens for hele fagbevægelsen,” skriver den britiske pilotforening BALPA i pressemeddelelse.
Retssagen opstod, efter at BALPA i 2019 organiserede en lovlig strejke blandt Ryanair-piloter. Som modsvar truede Ryanair med at fratage de deltagende medarbejdere deres rejsefordele. Ryanair fjernede efterfølgende disse fordele i 12 måneder.
BALPA: Stor sejr for fagbevægelsen
Ifølge BALPA slår dommen fast, at Ryanair overtrådte reglerne om blacklisting, samtidig med at den understreger, at gengældelsesaktioner mod medarbejdere, der deltager i lovlige arbejdsnedlæggelser, er uacceptable og ulovlige.
”Det er en stor sejr for BALPA og fagbevægelsen generelt, som ikke kunne være opnået uden modet fra de involverede piloter og den brede støtte fra BALPA’s medlemmer,” siger Amy Leversidge, BALPA’s generalsekretær.
”Heldigvis vil dommen sætte en stopper for, at arbejdsgivere laver lister over strejkende medarbejdere med henblik på at straffe dem. Vi håber, at denne afgørelse vil få arbejdsgivere til at tænke sig om en ekstra gang, før de benytter andre skadelige metoder til at bryde strejker – både i luftfarten og andre sektorer.”
Ryanair vil anke dom
Ryanair oplyser til TravelWeekly, at de vil anke dommen.
“Ryanair fjernede, ikke uden grund, de diskretionære medarbejderrejsefordele i 12 måneder fra et lille antal piloter, der undlod at møde op til deres planlagte arbejdstidspunkter i 2019,” lyder det i udtalelse fra Ryanairs talsperson.
”Medarbejderrejsefordele er diskretionære, og ingen arbejdsgiver kan eller bør tvinges til at give dem til personer, der undlader at møde op til arbejde.”
Strejken løb over flere dage i august og september 2019. De britiske Ryanair-piloter ønskede samme slags aftaler, som der er i andre flyselskaber om fx pension, forsikring mod loss of license, barselsydelser, tillæg og løn.
Ryanair udtalte dengang, at strejken var meningsløs, og at den ikke havde ført til nogen flyaflysninger. Det skriver BBC. BALPA mente derimod, at strejken forstyrrede Ryanair betragteligt, fordi selskabet blev tvunget til at leje fly og tilkalde udenlandske besætninger.