Reportage: Spænding og travlhed på første DAT-fly til Aberdeen

Åbningen af en ny flyrute er som oftest noget særligt for passagererne, der får nye rejsemuligheder. Men også for medarbejderne, der sørger for at passagererne kommer godt og sikkert frem, er en nye rute noget særligt.

Det var med spænding og smil, at Maren,
kabinemedarbejder på første tur til Aberdeen, bød velkommen ombord.

Det var det således også mandag morgen for medarbejderne ombord på Danish Air Transports første afgang fra Esbjerg til Aberdeen.

»Det er meget spændende i dag. Vi har næsten fuldt hus samtidig med, at vi er blevet forberedt på, at det godt kan gå hen at blive en lille smule kaotisk,« fortæller Maren, stewardesse på den første tur til Aberdeen.

På den knap to timer lange flyvning skal hun udover passagerens sikkerhed sørge for serveringen af drinks, højtbelagt smørrebrød, dessert, samt kaffe, the og chokolade.

Den nye rute er kørt i stilling på bare en uge, efter britiske flybmi i forrige uge måtte dreje nøglen om, og dermed opgav ruten mellem Esbjerg og Aberdeen. Siden har man løbet stærkt hos DAT, der i forvejen driver en rute fra Esbjerg til Stavanger, for at overtage ruten.

Begge ruters primære kundegruppe er olie- og offshore-industrien og omtales således i folkemunde som ”olieruterne”, hvor DAT har drevet forbindelsen til Stavanger i 19 år.

»Når en ny rute startes op, går der mange forberedelser forud, men først når første fly er lettet, finder vi ud af, om alt det, vi troede, også kan lade sig gøre,« forklarer Jolanta, kabinemedarbejder på første fly til Aberdeen.

Ene stewardesse til 46 passagerer

Normalt vil Maren eller en af hendes kollegaer være alene om at servicere de op til 46 passagerer, som ATR42-flyet på Aberdeen-ruten har plads til. Mandag fik hun dog hjælp af sin kollega Jolanta, der har fløjet for DAT’s litauiske afdeling DOT i mere end ti år.Det er DOT, som driver DAT’s ruter ud af Esbjerg:

»Du kan flyve i mange år, hvor alt er efterprøvet og velkendt. Når en ny rute startes op, går der mange forberedelser forud, men først når første fly er lettet, finder vi ud af, om alt det vi troede, også kan lade sig gøre,« forklarer hun.

Eksempelvis har det stor betydning for den planlagte servering om der i gennemsnit er 15 eller 40 passagerer ombord, da flere passagerer, betyder mindre tid til servering og siden afrydning per passager.

»I dag har vi også musik med ombord – det gør nok, at vi får svært ved at nå en ekstra drink-servering, selvom det var planen,« forklarer den erfarne kabinemedarbejder.

Tåge gav startvanskeligheder

Mandag formiddag lå tågen tungt over Esbjerg Lufthavn.

Men før Aberdeen-ruten overhovedet kunne begive sig ud på sin jomfruflyvning mandag formiddag, skulle man først have passagererne ombord. Flyet befandt sig imidlertid i Billund Lufthavn, hvor det havde været nødsaget til at lande på grund af tåge:

En tæt tåge havde lagt sig over startbanerne i Esbjerg og sigtbarheden umuliggjorde en landing.

Ventetiden i Esbjerg for de 15 passagerer og et dusin indbudte gæster og pressen, blev ihærdigt forsøgt fordrevet af det til lejligheden indbudte sækkepibeorkester, der serverede en ægte omgang skotsk sækkepibe-musik.

Boarding i Billund Lufthavn.

Tågen kunne de imidlertid ikke puste væk, og til tonerne af ”Amazing Grace” måtte administrerende direktør af DAT, Jesper Rungholm, erkende, at hvis ikke flyet kunne komme til passagererne, så måtte passagererne komme til flyet:

En bus blev bestilt og godt to timer efter planlagt afgang fra Esbjerg kunne Maren og Jolanta byde de rejsende velkommen ombord på flyet i Billund.

Et skridt foran hele tiden

»Velkommen ombord«

Forinden havde de taget imod catering og sikret, at der var styr på alt fra is til glas, vine, likører samt ikke mindst smørrebrød og varmt vand til kaffen.

»Du skal have styr på dit galley (flykøkken red.). Ingen tvivl om det samtidig med, at du sørger for, at alt er sikret (i tilfælde af turbulens red.),« forklarer Jolanta, da skiltet med sikkerhedsbælter er slukket, og forberedelserne til første servering kan begynde i galleyet, der ligger bagerst i flyet.

»Det gælder om hele tiden at tænke et skridt frem, så du ikke står i en situation og tænker; ”hvad nu”, det har du simpelthen ikke tid til,« tilføjer Maren, inden hun bevæger sig op gennem flyet med en bugnende trolley.

Menuen ombord er smørrebrød og et bredt udvalg af drinks foruden dessert og kaffe. Ifølge direktøren for selskabet er konceptet en businessclass værdigt.

I løbet af de næste godt 60-70 minutter, skal der først serveres drinks – herefter smørrebrød, dernæst isdessert, inden der ryddes af til kaffe og likør. Med 40 passagerer svar det til cirka 1 minut og 45 sekunder per passager fordelt ud over seks-syv ture med en trolleyvogn ned gennem kabinen.

Det meste af det, som serveres er med på køl hjemmefra, da eksempelvis smørrebrød ikke er at skaffe i Aberdeen. Desuden er der også noget praktik, som skal gå op, når besætningen ifølge tidtabellen har 30 minutter fra flyet lander, til dørene skal lukkes igen.

DOT er DAT’s litauiske datterselskab, står for driften af ruten Esbjerg-Aberdeen.

Første solotur skabte spænding

Imens Maren som ny på DAT’s ATR-fly, og derfor endnu har sin første solo-tur til gode, er solojobbet i kabinen derimod noget, som Jolanta har prøvet ofte:

»Jeg har fløjet mange ture på Saab’en fra Esbjerg til Stavanger og tilbage igen,« fortæller hun.

Saab’en, var en mindre flytype, som blev brugt ud af Esbjerg ind til den blev solgt sidste år. Også her var man som kabinemedarbejder ene om jobbet:

»Det gælder om hele tiden at tænke et skridt frem, så du ikke står i en situation og tænker; ”hvad nu”, det har du simpelthen ikke tid til,« siger Maren (tv).

»Det kræver en særlig forberedelse, men snart sidder det på rygraden. Jeg husker tydeligt min første alene-tur. Det var til Stavanger i 2009,« fortæller Jolanta og tilføjer:

»Jeg tjekkede alting måske ti gange. Jeg var bange for at glemme noget, så det var ganske stressende. Men passagererne, de var så søde og jokede hele vejen, så stressen forsvandt. Efter ti år er den rute stadig min favorit.«

Hun er ligesom sine kollegaer i cockpittet i Esbjerg i 14 dage ad gangen, hvor de flyver for DAT. Dernæst har de fri i 14 dage, inden en ny vagtturnus venter i enten Esbjerg eller på andre af DOT’s operationer for DAT.

Kaptajn Petr Korinek forestod sammen med styrmand Vaidas Vinslovas den første flyvning til Aberdeen.

Flyver langt på literen

Forrest i flyet – bag døren forenden af midtergangen og på den modsatte side af lastrummet – styrer kaptajn Petr Korinek, og styrmand Vaidas Vinslovas ATR-maskinen sikkert mod den skotske østkyst og Aberdeen.

I løbet af den knap to timer lange flyvning, som turen over Nordsøen tager, når flyet en flyvehøjde på 24.000 fod, svarende til 7.315 meter, fortæller Petr Korinek.

Propel virker måske gammeldags – men sammenlignet med jetmotorer er der store besparelser på brændstoffet.

Det samlede brændstofforbrug på den 690 kilometer lange flyvning beløber sig til omkring 1.200 liter.

ATR42-500-flyet konsumerer således i omegnen af 40 procent mindre brændstof end et jetfly med samme antal sæder. Til gengæld er cruisehastigheden også 33 procent lavere, hvilket i sidste ende forlænger rejsetiden med omkring en halv time på turen fra Esbjerg til Aberdeen.

Den længere rejsetid udlignes dog med et cateringkoncept der er en businessclass-værdigt, påpeger administrerende direktør, Jesper Rungholm.

»Jeg bryder mig om, at vi giver en god service uden ekstra betaling. Passagererne får hvad de ønsker, og et giver en god stemning ombord,« fortæller Maren, kabinemedarbejder i DAT.

Rart at give god service

Mere servering betyder således mere arbejde, men ifølge personalet i kabinen er det koncept klart at foretrække:

»Jeg bryder mig om, at vi giver en god service uden ekstra betaling. Passagererne får, hvad de ønsker, og et giver en god stemning ombord,« fortæller Maren.

Kaffen er serveret, og inden der igen skal ryddes af, når hun og Jolanta en kort spisepause ved klapbordet i galleyet, som udgør et spartansk køkkenbord.

Ved landingen tilbage i Esbjerg bød lufthavnens brandværn velkommen.

Inde i kabinen har sækkepibeorkesteret – der er med ombord – taget opstilling til endnu et blæs i piberne, og snart overdøves flyets monotone brummen af nok en omgang skots folkemusik.

Kort efter anmoder Petr Korinek kabinen om at forberede landingen, og efter 10 minutters anflyvning er genåbningen af Esbjergs skotske ”olierute” en realitet.


Sækkepibeorkesteret Sønderborg Pipes and Drums gav koncert i både Esbjerg Lufthavn, i luften højt over Nordsøen og igen i Aberdeen Airport.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev