Mariantonietta flyttede familien fra Italien til Danmark for at arbejde for Norwegian: ”Vi havde aldrig troet, at de ville lukke basen i København.”

Med en sæsonkontrakt i hånden flyttede italienske Mariantonietta Provenzano sin familie til Danmark fra Sicilien, da hun fik job som kabineansat i Norwegian. Glæden var stor, da hun blev fastansat, men fem måneder senere gik selskabet konkurs.

I april sidste år stod italienske Mariantonietta Provenzano udenfor med sine to børn på Vestamager, da hendes mand kom ud og spurgte, om hun havde fået en mail fra Norwegian. Hun og familien var i 2018 flyttet fra Sicilien til Danmark for at give deres børn en god fremtid. Børnene havde lært at tale dansk, hendes mand havde fundet et arbejde, og 39-årige Mariantonietta Provenzano elskede jobbet som kabineansat på Norwegians københavnerbase.

På hendes mands opfordring tjekkede hun sin mail og ganske rigtigt. Der var en mail fra Norwegian. Norwegians danske datterselskaber gik konkurs, og hun og ca. 600 andre Norwegian-ansatte fra basen i København mistede fra den ene dag til den anden deres job.

”Det var en meget trist dag. Jeg havde ofret alt og flyttet min familie til Danmark. Norwegian var en del af mig. Jeg var så stolt af at bære min uniform og hver dag at være en del af selskabet. Jeg var lige blevet fastansat og kunne endelig slappe af, og pludselig kom denne nyhed. Vi var chokerede. Norwegian var som en familie, og vi havde aldrig troet, at de ville lukke basen i København,” siger Mariantonietta Provenzano.  

”En Norwegian-base i København er nødvendig, hvis man skal have luftfart uden social dumping i Danmark.”

Da Mariantonietta Provenzano fik job hos Norwegian med base i København, tog hun og hendes mand først til Danmark, mens børnene blev på Sicilien. Nu går børnene i danske skoler og taler flydende dansk, og hendes mand har fundet et job i Danmark inden for luftfart.

Fantastisk miljø hos Norwegian

Det danske eventyr begyndte i 2018, da Mariantonietta Provenzano blev tilbudt en sæsonkontrakt hos Norwegian med base i København. Hun og hendes mand besluttede sig for at tage chancen og se, om de kunne etablere et nyt hjem i Danmark. De flyttede til København, og deres børn, der i dag er otte og 11 år, blev i fem måneder passet af deres bedstemor på Sicilien, indtil alt var klart, og familien igen kunne samles i deres nye hjem Vestamager. Børnene kom i danske skoler, og Mariantonietta Provenzanos sæsonkontrakt blev først forlænget, og i november sidste år blev hun fastansat.  

”Basen i København var helt speciel. De havde ansat de rigtige mennesker. Alle var venlige og hjalp hinanden. Vi var et rigtigt hold, og passagererne kunne mærke det fantastiske miljø. Vi var glade og havde gode ledere. Det var første gang i de 19 år, jeg har fløjet, at jeg oplevede sådan et miljø,” siger Mariantonietta Provenzano, der tidligere har arbejdet i italienske og spanske flyselskaber. 

Tidligere Norwegian-ansat håber på dansk base snart

Hun oplevede, at det var en stærk base i vækst, men da pandemien ramte, begyndte en hård periode, og usikkerheden nagede. Hun havde sin sidste flyvning den 21. marts 2020, og de sidste flyvninger handlede primært om at hente danskere hjem fra Sydeuropa. 

”Jeg tænkte, hvad gør jeg, hvis jeg får virussen, og hvem skal tage sig af mine børn, hvis jeg bliver syg. Men hvis mine forældre havde været ude at rejse, ville jeg også gerne have haft, at nogen fløj dem hjem. Det var en trist periode. Vi forstod, at der var noget galt, men konkursen var fuldstændig uventet, fordi basen i København var så stor.”

FPU efter Norwegian-møde: Vi arbejder på en hensigtserklæring

Håber Norwegian vender tilbage

Selvom det seneste år har været hårdt, tror hun, at familien bliver i Danmark. Hun anser Danmark for at være sit hjem, og hun kan se, at hendes børn er glade. Hun har arbejdet tre måneder som poder, og nu er hun på dagpenge.  

”Jeg håber, at Norwegian kalder os tilbage. Jeg savner mine kolleger og at flyve så meget. Når man mister sit job, mister man alt. Man tænker, jeg er kabineansat, hvad kan jeg nu lave? Det er svært at se andre stillinger, der passer. Jeg er så taknemmelig for mine kolleger, der havde fortalt mig om a-kassen, da jeg flyttede til Danmark, men det er også svært for mig at være derhjemme. Det er første gang i mit liv, at jeg ikke har et job,” siger Mariantonietta Provenzano.

”Det sidste år har været hårdt. Uden et arbejde spekulerer man meget, og jeg sov ikke i lang tid. At flyve er mit liv. Jeg elsker passagererne. At tage sig af dem er det vigtigste, og selv efter 19 år gik jeg stadig ud i kabinen og mødte dem med et smil. Jeg er virkelig glad for, at Norwegian stadig lever. Og jeg er optimistisk og tror, at de vender stærkere tilbage end før. Jeg håber, at en stor del af os får lov at vende tilbage.”

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev