Hvad er en blokade? Derfor må FPU-medlemmer ikke arbejde hos North Flying

FPU har igangsat en blokade mod det nordjyske flyselskab North Flying. En blokade betyder, at FPU-medlemmer ikke må tage job i selskabet. Bliv klogere på, hvad en blokade er her.

Da FPU i sidste måned varslede konflikt mod det nordjyske flyselskab North Flying, varslede FPU samtidig en blokade mod selskabet.

Ved en blokade pålægger en fagforening sine medlemmer at undlade at tage arbejde på den konfliktramte virksomhed. Det betyder, at da konflikten gik i gang, trådte det samtidig i kraft, at FPU-medlemmer ikke må tage arbejde hos North Flying.

North Flying, der efter en uges konflikt frasagde sig overenskomsten, er efter FPUs vurdering fortsat ramt af konflikt og blokade, og det betyder, at FPU-medlemmer stadig ikke må arbejde hos virksomheden.

Kollektive kampskridt

Blokaden er sammen med strejke og sympatiaktioner de former for kollektive kampskridt, som en fagforening kan iværksætte.

Arbejdsgiverorganisationerne har på tilsvarende måde som de faglige organisationer mulighed for at iværksætte faglige kampskridt.

Arbejdsgiverne kan etablere lockout og boykot, der modsvarer strejke og blokade.

Blokade fortsætter så længe det er nødvendigt

Da North Flying frasagde sig overenskomsten med FPU, betød det de facto, at ni strejkende piloter blev fyret. Selskabet har siden da indsat jobannoncer, hvor de søger efter nye kaptajner. Men det er jobs, som medlemmer i FPU, der er Danmarks største fagforening for piloter og kabineansatte, ikke må tage.

Hvis man tager konfliktramt arbejde som FPU-medlem, kan man blive ekskluderet. Det står i FPUs vedtægter.

En konflikt og en blokade fortsætter så længe, at FPU vurderer, at det er nødvendigt.  

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev