God præstation på dansk base sikrer Nordica flere SAS-fly

Nordica er et estisk luftfartsselskab, der via et datterselskab leverer flyvninger til SAS i København. Flyvningerne produceres af danske besætninger med base i København.

Personalet i Danmark har foreløbigt medvirket til at levere opgaven til SAS så tilfredsstillende, at SAS har vendt sig mod Nordica, da der skulle findes yderligere kapacitet.

»Vi må erkende, at det er hårde tider for mange selskaber i branchen. Men det går godt for os, og det ser lovende ud. Vi har fået flere kontrakter med SAS,« siger Jan Palmer, administrerende direktør for Regional Jet – den flyoperationelle afdeling af Nordica – til Luftfart.nu og tilføjer:

»Tak til den gode præstation, som vores danske setup leverer, er SAS glade for vores indsats, og det giver mulighed for mere produktion.«

Fra fire til seks-syv fly

Nordica har fløjet for SAS siden 2017. Nordicas operationer er samlet i datterselskabet Regional Jet OÜ, der i første omgang fik til opgave at producere med fire 70 sæders ATR 72-600 turbopropfly for SAS.

Siden er produktionen udvidet med først et og siden to 90 sæders CRJ900 jetfly.

»Vi har fået en standby-unit i Danmark, som gør et godt job. Det er en form for brandslukker, kan du sige. Det er et fly, SAS kan trække på efter behov. Det har været brugt meget og sparet selskabet mange penge i aflysninger,« siger Palmer.

Ordningen var først et eksperiment, men nu er den udvidet til et fly i både København og Stockholm.

Flyet i København har siden starten af december bistået SAS på 224 flyvninger, viser tal fra Flightradar 24.

Mange flere fly til SAS

Den samlede SAS-flåde i Nordica tæller derfor nu seks fly og yderligere et syvende ATR-fly hives ind i sommertrafikprogrammet. Men det er kun starten, forudser Jan Palmer:

»Vi vil se mange flere fly til SAS, tror jeg. Så længe vi leverer, som vi gør nu,« siger han.

Samtidig ser man også på andre potentielle kunder. Nordica er godt på vej til at manifestere sig som en betydelig spiller i det europæiske leverandør-marked, hvor man også finder aktører som CityJet og Air Nostrum.

På bare fem år er antallet af udliciterede fly i den regionale produktion i Europa vokset med 66 procent. Det er kommet blandt andre Nordica til gode, med kontrakter hos SAS, LOT og for den svenske stat:

»Vi er en ”capacity provider” af fly til andre selskaber. Hvad, vi har set, SAS gøre med ekstern produktion er en udvikling, som kun vil vokse. Den er kommet for at blive, og vi vil være en del af denne udvikling,« fastslår Jan Palmer.

Imødegår bekymringer ved udlicitering

Brugen af underleverandører, hvor produktionen splittes ud mellem en række af de såkaldte ”capacity providere”, er langt fremme i USA, imens den europæiske luftfartsbranche først de senere år har ladet sig inspirere.

Blandt piloter og kabinepersonale har udviklingen vakt bekymring. Erfaringer USA har nemlig vist, at konkurrencen mellem forskellige leverandører i sidste ende bliver en kamp om billigst mulige vilkår til de ansatte.

I Nordica har man imidlertid valgt at imødekomme fagforeningerne, hvad angår produktionen i Danmark og sikret ordnede vilkår til personalet. Senest har selskabet fornyet sin overenskomst med Flyvebranchens Personale Union, hvori der blev adresseret flere af de udfordringer i branchen, som personalet har udpeget – læs mere om den sag her.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev