Flyvelederne bakker op om en mulig konflikt med North Flying

De danske flyveledere i fagforeningen DATCA bakker op om piloterne i North Flying, hvis der skulle udbryde konflikt mellem selskabet og piloternes fagforening FPU.

En mulig konflikt mellem flyselskabet North Flying og selskabets piloter er kommet et skridt nærmere. Det nordjyske flyselskab afbrød i denne uge forhandlingerne med piloternes fagforening FPU, og parterne er nu indkaldt til forligsinstitutionen.

Hvis forhandlingerne ender ud i en konflikt, møder piloterne allerede nu opbakning fra kollager i branchen. Støtteerklæringen kommer fra DATCA, flyveledernes fagforening.

”Flyvelederne bakker til fulde op om piloterne og deres ønske om bedre løn- og arbejdsvilkår,” siger Esben Blum, formand for DATCA, der repræsenterer alle danske flyveledere.

DATCA har i den seneste tid selv været gennem hårde forhandlinger med deres arbejdsgiver. Det endte aldrig i en reel konflikt for flyvelederne, men forhandlingerne handlede om underbemanding og lønninger, der ikke lever op til branchestandarden. En situation, der ligner den, som piloterne i North Flying står over for.

”Vi kender selv en hel del til, at fritiden og friheden bliver indskrænket, og jeg kan derfor kun udtrykke min fulde sympati med de piloter, der går igennem noget tilsvarende. Vi går ind for, at alle grene af dansk luftfart skal kunne få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen, og jeg håber virkelig, at det snart er tilfældet for piloterne i North Flying også,” siger Esben Blum.

Branchen løfter sammen

Overenskomsten for piloterne i North Flying udløb i sommeren 2020, men forhandlingerne har været udskudt på grund af corona-situationen. Derfor ønsker piloterne nu en lønstigning, der i højere grad lever op til standarden i resten af branchen.

Esben Blum fra DATCA udtrykker stor forståelse for netop det ønske:

”Når man tænker på prisudviklingen og inflationen gennem de sidste år, så er det helt naturligt, at piloterne nu forventer en mærkbar lønstigning,” siger Esben Blum og fortsætter:

”Vi har oplevet, hvad der sker, hvis lønningerne ikke matcher resten af branchen. Mange flyveledere har de seneste år taget arbejde i udlandet, og det satte vores arbejdsgiver i en presset situation.”

Når flyveledernes fagforening udtrykker opbakning til piloterne i North Flying, så skyldes det blandt andet en ambition om, at hele luftfartsbranchen skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår:

”Det har stor betydning for dansk luftfart, at alle grene af branchen følger med udviklingen. Som branche må vi stå sammen i den kamp, for hvis vi vil løfte de generelle arbejdsvilkår, skal vi især løfte i bunden. Derfor håber jeg, at FPU og piloterne i North Flying kommer igennem med deres ønsker til en ny overenskomst,” siger Esben Blum.

FPU oplyser, at de er i tæt dialog med Trafikforbundet, som DATCA er tilknyttet, og at de to forbund fortsat drøfter eventuelle støttetiltag i den varslede konflikt.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev