Flyveledere: Vi er bekymrede over sommerferien

Mangel på flyveledere i Københavns Lufthavn skaber fortsat store forsinkelser, og det kan fortsætte helt ind i sommerferien. Samtidig kigger de danske flyveledere mod udlandet for at opnå mindre pressede vilkår.

Store forsinkelser i Københavns Lufthavn kostede i løbet af påsken flyselskaberne 3,4 millioner kroner om dagen, og fly må nu jævnligt vente med at lette fra andre lufthavne for ikke at skulle holde over Københavns Lufthavn.

Situationen skyldes mangel på flyveledere, og der er ikke noget, der tyder på, at forholdene bliver bedre til sommer. Det fortæller Kasper Berg, formand for flyveledernes fagforening, Trafikforbundet.

”Jeg er bekymret for sommerferien. Påsken var en smagsprøve på, hvad vi risikerer til sommer. Fra nu af stiger trafikken jævnt frem mod sommeren, hvor den peaker. I påsken var situationen kritisk med mange forsinkelser, og jeg frygter, at sommeren kommer op på samme niveau, hvis vi ikke finder en løsning,” siger Kasper Berg.

Der blev genereret for 4174 minutters forsinkelser i gennemsnit per dag i påsken.

”Vi har aldrig lavet forsinkelser på den måde før. Det er kun, hvis der har været systemnedbrud eller stormvejr. Vi har aldrig haft bemandingsproblemer, men nu har vi dage, hvor vi mangler 30 procent af besætningen. Det koster luftfartsselskaberne og er til gene for passagererne. Vi er meget ærgerlige over, at vi som kritisk infrastruktur ikke kan levere det produkt, vi er sat i verden til,” siger Kasper Berg.

Fly må vente på jorden

Der har i perioder været uddannelsesstop for uddannelse af flyveledere, og da corona-krisen ramte, fik 46 ud af 300 flyveledere frivillige fratrædelsespakker. Det mærker man konsekvensen af nu, fortæller Kasper Berg.

”Hver eneste dag i påsken har der været forsinkelser. Vi prøver typisk at bemande mere op om morgenen, men det har været stort set umuligt. Der er dage, hvor vi kun er tre mand i tårnet. Derfor bliver vi nødt til at skrue ned for antal af fly, der kan lande i timen, og så kommer forsinkelserne med det samme,” siger Kasper Berg.

Allerede i begyndelsen af året begyndte forsinkelserne at opstå, og flyene risikerede at skulle holde i op mod 40 minutter i luften over København, inden de fik lov at lande. Det fik flere flyselskaber til at medbringe ekstra brændstof.

”Vi har været underbemandede i 14 måneder, og det er efterhånden en daglig kendsgerning, at vi mangler flyveledere. Vores supervisor regulerer forsinkelserne, og vi er blevet lidt bedre til at sende reguleringer ud i tide. Derfor står flyene og venter i andre lufthavne. De får ikke lov at starte, før de kan flyve ind og lande i Københavns Lufthavn. Hvis vi ved, at vi er underbemandede på forhånd, bliver flyene på jorden, så de ikke skal brænde fuel af,” siger Kasper Berg.

Flygter til udlandet

Flyvelederne er ansat i det statsejede selskab Naviair, og Kasper Berg fortæller, at flyvelederne gør, hvad de kan for at undgå, at manglen opstår, ved at tage ekstravagter på fridage.

”Flyvelederne har i snit taget 10 vagter ekstra. Det er rigtig mange fridage at sælge, men ellers kan vi ikke dække hullet. Der blev gravet for dybt, da Naviairs spareplan blev sat i værk. Hver gang vi har fri, får vi en sms eller blive ringet op om en ny ekstravagt. Man bliver slidt, og det tager tid væk fra familie og venner. Derfor kigger mange flyveledere også mod udlandet,” siger Kasper Berg og fortæller, at det særligt er mere attraktive vilkår i Tyskland, Schweiz og Mellemøsten, der lokker.

De seneste 10 måneder har syv flyveledere sagt op. Seks af dem er taget til udlandet.

”Udlandet fisker helt vildt efter danske flyveledere. De tilbyder mere attraktive ansættelsesvilkår, men det handler ikke bare om løn. I udlandet er der mere frihed, mere ferie og mere forudsigelige vagtlister. Herhjemme oplever vi, at vi aldrig kan få ferieønsker opfyldt, at omsorgsdage til børnene bliver afvist, at vi bliver bedt om at sælge fridage, og at vi får overarbejde på dagen med forlængelse af vagter.”

Håber på løsninger

Oven i påskeforsinkelserne kom også nyheden om, at Naviairs direktør, Claus Baunkjær, træder tilbage. Claus Baunkjær havde kun været i stillingen siden 1. august 2022, og det var derfor en nyhed, der kom bag på flyvelederne.

”Vi er rigtig ærgerlige over, at han er trådt tilbage, for vi havde en god dialog med ham om løsninger på flyveledermanglen, og vi var chokerede, da vi fik det at vide. Det havde vi ikke set komme,” siger Kasper Berg.

Han håber nu, at flyvelederne og Naviairs ledelse kan finde nogle løsninger, der retter op på situationen i lufthavnen både hen mod sommerferien og mere langsigtet.

”Vi har en møderække med Naviair om at finde løsninger, men vi ved ikke, hvor det går henad nu. Vi synes, vi havde gode ting på vej med den tidligere direktør, og nu fortsætter vi dialogen med den konstituerede ledelse.”

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev