DAT opretter cypriotisk rekrutteringsselskab: ”Skråplan for branchen”

Nye piloter, der skal flyve for DAT, bliver self-employed contractors ansat via et cypriotisk rekrutteringsselskab.

DAT søger i øjeblikket nye piloter til deres ATR- og Airbus-produktion, men piloterne vil ikke blive ansat i DAT. De vil i stedet for få en kontrakt som self-employed contractors med et cypriotisk rekrutteringsselskab.

Selskabet hedder Nordic Crew Supply og blev oprettet sidste år.

Direktøren i selskabet er en tidligere DAT-ansat, Kristian Hvass.

FPU: Skråplan for branchen

De piloter, der er ansat i DAT i dag og arbejder på dansk overenskomst, er medlemmer i Flyvebranchens Personale Union (FPU). Den seneste overenskomstaftale blev indgået i august 2023. Her lykkedes det at blive enige om lønvilkårene, men parterne kunne ikke blive enige om, hvordan piloternes arbejdstid fremover skal planlægges og kom frem til, at det skulle aftales senere.

”DAT har slet ikke benyttet muligheden for at indgå en ny aftale om piloternes arbejdstid. De har ikke engang forsøgt,” siger FPUs formand, Thilde Waast, der mener, at rekrutteringsbureauet er et forsøg på at omgå den overenskomst, der blev indgået.

”Jeg er dybt bekymret over det, som DAT har gang i. Som self-employed contractor har man ingen arbejdstagerrettigheder. Det er en ladeport til social dumping. Man skal selv stå for at betale skat, og der er intet net, der fanger én, hvis der opstår konflikter om løn, vilkår og arbejdsforhold. Det er et skråplan for branchen, og det ligner mest af alt en måde at omgå den overenskomst, som beskytter de rettigheder, som piloterne i DAT har,” siger Thilde Waast. 

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev