Danish Air Transport sendte mandag i sidste uge første fly afsted til Aberdeen fra Esbjerg. Selskabet besluttede at genåbne ruten, efter britiske flybmi gik konkurs tidligere på måneden.
Dermed nåede Jesper Rungholm – administrerende direktør i DAT – at genetablere Aberdeen-ruten en uge før konkurrenten Logan Air byder sig til, når selskabet i dag sender første fly afsted. Logan Air var koncernforbundet med flybmi og var ligesom DAT hurtigt ude med nyheden om, at man ville etablere flyvninger mellem de to offshore-byer.
Men der bliver noget at kæmpe om. Ifølge Trafikstyrelsen rejste 12.436 passagerer sidste år med fly mellem Esbjerg og Storbritannien, hvis eneste fly-forbindelse er ruten til Aberdeen. Med 48 sæder ombord på DAT’s ATR 42-500 og 49 sæder på Airlongas Embraer-fly giver det med det nuværende ruteprogram et sæde udbud på henholdsvis 9.984 og 12.740 sæder. Det vil sige en overkapacitet på godt 82 procent.
Her er der ikke taget højde for, at DAT har annonceret, at man i sommeren vil sætte yderligere kapacitet ind på ruten.
Logan Air vil i modsætning til DAT flyve med jetfly, hvilket giver en markant kortere rejsetid. Men her stopper fordelene for de skotske konkurrenter også mener Jesper Rungholm:
»Vi ejer vores fly, og udnytter, vi i forvejen havde et fly stående i Esbjerg uden produktion. Vi er de mest grønne (bruger mindst brændstof red.), og vores litauiske setup gør det bestemt ikke dyrere,« siger Jesper Rungholm og fastslår:
»Det kan ikke gøres billigere.«
Litauere driver Esbjerg-fly
DAT-direktøren henviser til, at den ATR42-500, som DAT bruger på ruten, med et brændstofforbrug på bare 1.200 liter er Logan Airs jet overlegen.
At passagererne derimod vil få en længere flyvetid med DAT, udlignes af et cateringkoncept, der en businessclass værdig, påpeger Rungholm.
Det ”litauiske setup”, som direktøren omtaler, handler om, at det i praksis ikke er DAT, men derimod koncernens litauiske datterselskab DOT, der driver Esbjerg-ruten.
Personalet i DOT har vagt i lufthavnen i 14 dage ad gangen, hvor de bor i et crew-hus. Flyet, der anvendes på ruten, er således også på litauisk driftstilladelse, hvilket hidtil har betydet, at det udelukkende var besætning ansat via Litauen, som kunne bemande flyet.
“Esbjerg er ikke nogen base”
For nylig kunne Rungholm dog oplyse, at alt flyvende personale i DAT fra foråret skal omskoles til den litauiske driftstilladelse.
Dette åbner således ifølge direktøren for, at der kan sættes dansk besætning, som arbejder på dansk overenskomst, ind på Esbjerg-flyene. Men nogen garanti for, at det bliver praksis fremover, afviser han dog at give:
»Esbjerg er ikke en base – men en udestation på linje med Stord eller Helsinki. Vi vil derfor altid skulle bemande den med crew fra andre baser. I forhold til at bemande den med dansk crew er der dog så meget duty i vores Esbjerg-operation nu, at vores danske personale frivilligt vil skulle møde ind i Esbjerg i stedet for Karup, hvor vi har en base, for at det kan hænge sammen,« forklarer han og tilføjer:
»Men når det sagt, har vi dansk crew, så sætter vi også dansk crew ind på Esbjerg.«
Sparer på lønnen
Ifølge Rungholm er pilotlønningerne i Litauen på niveau med Danmark, hvorimod der på kabinesiden kan hentes helt op til to tredjedele på lønnen.
Loganair vil flyve Aberdeen – Esbjerg alle hverdage med en Embraer ERJ145 og tilbyder ombord gratis snacks og drikke. Det skotske selskab har base i Aberdeen, og dermed personale stationeret i lufthavnen, som ifølge redaktionens oplysninger arbejder på overenskomst.
DOT flyver for DAT på fra Esbjerg til Aberdeen og retur på mandage, onsdage, torsdage og fredage. I sommeren er det planen, der skal indsættes yderligere en afgang.
»Det er ikke ligefrem dejligt høre, hvordan Jesper Rungholm ser sit litauiske set-up som en forretningsfordel. Det er netop en fordel, fordi han sparer på medarbejderne, når han erstatter danske piloter på en dansk overenskomst med litauiske piloter på ruter ud af Danmark. Det er jo det, som vi normalt kendetegner som unfair konkurrence og social dumping,« siger Anders Mark Jensen, næstformand i de ansattes fagforening, Flyvebranchens Personale Union.