Danish Air Transport, DAT, er på nippet til at vinde en anseelig kontrakt i Italien.
Det erfarer CHECK-IN.dk.
Opgaven består i at betjene en række statssubsidierede ruter i den italienske provins, hvor passagergrundlaget er spinkelt.
Det drejer sig om ruter fra Lampedusa til Catania og Palermo samt ruter fra Pantelleria til Palermo og Trapani.
Til formålet skal to ATR-fly fra DAT’s litauiske afdeling stationeres i Italien med base i Lampedusa (LMP) og Pantelleria (PNL), mens et tredje ATR-fly fra Danmark skal hjælpe til i sommerhalvåret, fortæller administrerende direktør Jesper Rungholm til Luftfart.nu.
Lokale ansatte op overenskomst
De italienske myndigheder kræver imidlertid, at mindst en af de kabineansatte taler italiensk. Det kræver ifølge Rungholm en række nyansættelser i Italien.
Her vil kabinepersonel blive ansat i et nyt italiensk datterselskab med navnet DAT Italia. Ansættelserne kommer til at ske på lokale vilkår med social sikring i Italien.
»Det er 100 procent klokkeklart, vi ønsker at følge reglerne, det tror vi, er den bedste fremgangsmåde,« siger Jesper Rungholm til Luftfart.nu og tilføjer:
»Og hvis de ansatte ønsker at få en overenskomst, så er vi naturligvis klar på at forhandle en sådan med dem. Det er helt ubetinget.«
Flyene skal foruden de italienske kabineansatte bemandes med personel fra henholdsvis Litauen på de to litauiske fly og dansk personel på det danske fly om sommeren.
»Vi vil gerne give vores ansatte i Danmark en mulighed for at opleve noget andet end at flyve frem og tilbage på de danske indenrigsruter,« siger Rungholm, der ikke undlader at påpege, at den disposition bestemt ikke er truffet af økonomiske hensyn.
Klar på at overenskomstdække hele DAT
Danish Air Transport har siden 2014 haft overenskomst med sine danske ansatte. I løbet af det seneste år har selskabet dog ekspanderet kraftigt i Litauen. Her har selskabet endnu til gode at indgå overenskomst med sine medarbejdere.
Rungholm har tidligere ytret til DR Radioprogrammet “Følg Pengene”, at det litauiske kabineansatte ikke er nogen skidt forretning for DAT. De litauiske ansatte går nemlig ifølge DAT-direktøren gladelig til en tredjedel af den løn, deres danske kollegaer får.
Tilbuddet til italienerne om overenskomst gælder dog også for de litauiske kabineansatte, forsikrer Rungholm:
»Det vil være nøjagtigt det samme. Hvis de ansatte i Litauen selv kommer og beder om at få en overenskomst, er vi naturligvis rede på at indgå dette,« siger han.
Ifølge Jesper Rungholm forventer DAT med de nye Italien-ruter at transportere godt 200.000 passagerer yderligere om året, sammenlignet med 400.000 passagerer på de danske indenrigsruter i dag.