Crew-mangel i CityJet: SAS må leje adskillige backup-fly

Ekstrafly fra ikke færre end seks forskellige luftfartsselskaber flyver – eller skal i nær fremtid flyve – for SAS. Årsagen er, at SAS’ faste leverandør af CRJ900-fly, CityJet, mangler personale.

Selskaberne, som SAS lejer kapacitet fra, tæller tyske WDL Aviation, færøske Atlantic Airways, estiske Regional Jet OÜ samt danske Danish Air Transport, Jet Time og Alsie Express.

»Det er almindeligt i vores branche at benytte os af ad hoc-partnere samtidig med, at vi har langsigtede strategiske partnere. Ad hoc-partnere bliver som regel hyret ind på grund af forskellige årsager som leverancer på fly, teknik, crew kapacitet mm.,« skriver Mariam Skovfoged, pressechef i SAS, i en mail til redaktionen og tilføjer:

»I løbet af efteråret anvender vi flere forskellige operatører indtil vores langsigtede partner CityJet har fået ansat det mandskab, de skal bruge.«

En tredjedel af piloterne er smuttet

For godt en måned siden blev personale-mangel i CityJet af The Irish Times kædet sammen med over 700 aflyste SAS-flyvninger på blot tre måneder.

I foråret kom det frem, at omkring en tredjedel af de danske piloter i CityJet havde valgt at sige deres stilling op.

»Mange har fået nok, fordi de har en følelse af, at CityJet hele tiden udfordrer vilkårene i vores overenskomst,« sagde en anonym pilot på daværende tidspunkt.

Siden har medarbejdernes fagforening, Flyvebranchens Personale Union, FPU, anklaget CityJet for ikke færre end otte brud på de ansattes overenskomst og hevet selskabet i Arbejdsretten.

Redaktionen har rettet henvendelse til CityJet, men selskabet har ikke ønsket at kommentere situationen med personalemangel.

Jet Time prioriterer assistance til SAS

Af de vikarer, som skal hjælpe SAS i de kommende måneder, finder man Regional Jet, der i forvejen flyver fast for SAS med ATR72-fly. Fra midt september og frem til udgangen af november skal selskabet også bistå med en CRJ900 på 52 ugentlige afgange til destinationer som Birmingham, Bologna, München, Bukarest, Geneve, Warszawa, Trondheim og Tallinn  – alle flyvninger på afgange som overvejende opereres af CityJet.

Fra danske Jet Time – der også fløj for SAS i foråret 2018 – består assistancen til SAS af en Boeing 737-700. Jet Time skal producere i alt 270 bloktimer for SAS over de næste tre måneder, oplyser Birthe Madsen, vicedirektør i Jet Time, til redaktionen.

»Det er en pæn opgave for et selskab af vores størrelse. Efter en travl sommer har vi nu igen ledig kapacitet til at flyve ACMI-opgaver (udleje af fly med mandskab, vedligehold og forsikring red.) og her står SAS selvfølgelig først i køen,« siger hun.

Jet Time skal flyve SAS-ruter fra København til blandt andet Bologna, Manchester, Bruxelles, Trondheim samt hjemmebasen for SAS’ irske datterselskab, London.

Netop SAS’ datterselskab, SAS Ireland, forkortet SAIL, har også haft haft visse udfordringer med levere som aftalt til moderselskabet i sommermånederne med 61 aflysninger i juli måned.

Fra de øvrige selskaber, som SAS har lejet kapacitet fra, består assistancen af et British Aerospace 146 (WDL Aviation), en Airbus A319 (Atlantic Airways), en Mcdonnell Douglas MD-82 (Danish Air Transport) samt ATR72-500 (Alsie Express).

Opdateret 7. september 2018 kl. 13:00 med svar fra CityJet.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev