Air Greenland-konflikt på vej: Nu indkalder Forligsinstitutionen til forhandlinger

Air Greenland og FPU skal i næste uge mødes i Forligsinstitutionen for at forsøge at nå til enighed om en overenskomst for selskabets kabineansatte. Lykkes det ikke, kan en strejke i december være på vej.

Forligsinstitutionen har indkaldt FPU og Air Greenland til forhandlinger om en overenskomst for selskabets kabineansatte på tirsdag i næste uge. Det sker, efter at FPU har sendt både første og andet konfliktvarsel til Air Greenland.

Overenskomstforhandlingerne for selskabets kabineansatte brød sammen tidligere denne måned, og en konflikt kan bryde ud fra 2. december.

”Jeg håber, at vi kan finde en løsning i Forligsinstitutionen, så vi kan undgå en konflikt i juletiden, men det kræver, at Air Greenland møder os med en ny indstilling. Det har hele tiden været vores ambition at komme i mål med forhandlingerne før jul, men vi kan ikke acceptere forringelser af vores medlemmers vilkår,” siger Anders Mark Jensen.

Forligsinstitutionen kan i første omgang udskyde en konflikt med 14 dage. Under særlige omstændigheder kan forligsmanden også udsætte konflikten i endnu to uger.

Air Greenland vil sælge billigere billetter

Overenskomsten for de kabineansatte i Air Greenland udløb 1. januar 2022. Parterne har teknisk set været i gang med forhandlinger siden oktober sidste år, men de indgik tidligere i år en fredspligt og udskød overenskomstforhandlingerne, der blev genoptaget i oktober i år.  

Air Greenland oplyser i en pressemeddelelse, at selskabet under forhandlingerne har fremlagt forskellige løsningsmodeller, som FPU og den lokale kabineforening har afvist.

”Vi er nødt til at være realistiske omkring den fremtid, vi også står overfor med nye landingsbaner og øget konkurrence,” siger Jacob Nitter Sørensen, CEO i Air Greenland.

”Vi skal fortsat kunne fastholde de generelt gode løn- og arbejdsforhold, vi har i Air Greenland, men det skal også være bæredygtigt på den lange bane. I den sammenhæng er det helt afgørende, at vi i de nuværende overenskomster skaber grundlaget for, at vi har økonomisk plads til også at tilbyde billigere billetter til kunderne i fremtiden,” siger Jacob Nitter Sørensen.

FPU: Vil ikke acceptere forringelser af arbejdsvilkår

Ifølge FPUs næstformand kunne FPU ikke acceptere de forslag, som Air Greenland fremlagde under forhandlingerne i oktober, da alle modellerne indebar forringelser af de kabineansattes arbejdsvilkår.

 ”Air Greenland vil forkorte hvileperioderne og antallet af sammenhængende fridage. Det kan vi som fagforening ikke acceptere. Vi kan ikke gå med til, at vores medlemmers arbejdsvilkår bliver forringet, fordi Air Greenland vil sælge billigere billetter,” siger Anders Mark Jensen.

”Selskabet har leveret rekordstore overskud, og vores medlemmer har været meget solidariske under corona-krisen. De fortjener i den grad at have ordentlige arbejdsforhold.”

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev