Vrede medarbejdere koster Ryanair 190 aflysninger fredag

30.000 Ryanair-passagerer bliver fredag mindet om, at den billet de står med i hånden, er købt hos et selskab, der fortsat har meget svært ved at håndtere sine ansatte krav om bedre løn- og arbejdsvilkår.

190 Ryanair-fly bliver fredag aflyst, fordi ansatte i Belgien, Holland, Italien, Portugal og Spanien nedlægger arbejdet i 24 timer. Personalet her har krævet lokale løn- og arbejdsvilkår i stedet for de irske kontrakter, som Ryanair gennem årtier har brugt til at fjerne basale rettigheder for både kabineansatte og piloter.

Indtil Ryanair-ledelsen imødekommer de ansatte, vil de strejke hver måned med fredagens strejke som den første i rækken.

Det irske selskab har ellers i dag, tirsdag, kunnet meddele, at der angiveligt skal være faldet overenskomstaftaler på plads med tre italienske kabineforeninger. Selskabet har derimod nægtet at forhandle med resten, som nu går i strejke fredag.

Bevæggrunden for fredagensstrejker bliver endvidere udpenslet i denne video, som initiativtagerne bag Facebook-gruppen Ryanair MUST Change har delt:

Forvirringen er total

Ryanair gør sig stor umage med at fremhæve samtlige fremskridt, selskabet opnår efter godt et års konflikt med personalet. Således er der med dagens annoncerende overenskomstaftaler tale om “betydelige lønforbedringer og andre fordele for det italienske kabinepersonale”, lyder det ifølge personaledirektør Eddie Wilson, der ifølge en pressemeddelelse udsendt til dansk presse også påstår, at der tidligere på året er indgået overenskomster med kabinepersonalet i både Irland og Storbritannien.

Sidstnævnte er imidlertid lodret forkert. Redaktionen erfarer, at der her er tale om anerkendelsesaftaler med lokale fagforeninger, dog uden det betyder forbedringer af de ansattes vilkår. Ikke desto mindre er den slags udmeldinger med til at skabe total forvirring omkring Ryanairs vilje til at forhandle overenskomst.

I sidste uge blev de ansatte imidlertid mindet om, at der nok endnu er lang vej igen. Ryanair obstruerede med et fingerknips en nystartet fagforening i Polen, og tvang de ansatte til at underskrive kontrakter som selvstændige uden rettigheder som lønmodtagere.

Dertil kritiseres selskabet for at omtale overenskomstaftaler, hvori selskabet lover at overholde lokal lovgivning som forbedringer for de ansatte. “Det er ikke forbedringer – det er loven”, skriver initiativtagerne bag Facebook-gruppen Ryanair MUST Change.

Strejkerne begynder nu langsomt at tære på Ryanairs image. En talsperson for selskabet siger ifølge Reuters, at de mange strejker er begyndt at sætte sit præg på bookingerne, og det kan få konsekvenser for den spåede vækst på op til syv procent i vinteren 2019.

Ryanair har 11 ruter til Danmark, fra de lande, som berøres af strejke. Hvor mange af disse som eventuelt rammes af aflysninger, har selskabet ikke oplyst.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev