Transportkommissær kørt af sporet før afgang

Rovana Plumb, den kommende transportkommissær for EU-Kommissionen har end ikke sat sig i stolen for sit nye embede, før den er blevet hevet væk under hende.

Europa-Parlamentets retsudvalg har her til formiddag vendt tommelfingeren nedad til den rumænske kommissærkandidat på grund af hendes personlige økonomiske forhold, skriver DR.

Den rumænske socialdemokrat, der står til at blive EU’s næste transportkommissær, var blevet bedt om at redegøre for en række økonomiske forhold, der kunne komme til at udgøre en interessekonflikt i den nye rolle.

Seks millioner kunne ikke forklares

Ifølge rumænsk presse drejer det sig om et lån til valgkampen på 800.000 euro, knap seks millioner kroner, som hun ikke har redegjort ordentligt for over for Europa-Parlamentet.

Og i dag har et flertal i retsudvalget så besluttet, at de ikke kan bakke op om hende som EU’s kommende transportkommissær.

I forbindelse med at det i sidste uge blev kendt, at Rovana Plumb var indstillet til transportkommissærposten, blev der allerede stillet spørgsmål til hendes troværdighed.

Krydsforhør i parlamentet aflyst

I spalterne hos Politico.eu havde man i en jovial gennemgang af de ny kommissærer primært valgt at recitere de mindre glamourøse sider af Rovana Plumbs fortid:

»Loyal overfor den tidligere socialdemokratiske-leder Liviu Dragnea, der nu er i fængsel over en sag om oprettelsen af falske job for to partikollegaer«, ligesom det også nævnes, at hun senest i 2017 var under mistanke for korruption – en anklage hun siden blev frikendt for.

I næste uge skulle Europa-Parlamentet havde haft kommissæren i den varme stol forud for en endelig indstilling, men parlamentet har allerede orienteret Ursula von der Leyen om, at hun skal finde en anden kandidat, siger DR’s EU-korrespondent,« Ole Ryborg.

»Når man fra parlamentets side har konstateret, at de økonomiske forhold ikke er i orden, så har man heller ikke tænkt sig at holde en høring med kommissæren. Og så må man gå ud fra, at Europa-Parlamentet heller ikke vil godkende kommissionen, siger han.

Foruden transportkommissærkandidaten blev også den ungarske kommissær for Naboskabspolitik og Udvidelse, László Trócsányi, afvist på grund af forhold vedrørende det advokatkontor han oprettede forud for sit tiltræde som Ungarns udenrigsminister. I sin egenskab af ungarsk udenrigsminister har Trócsányi medvirket i at vedtage love, der i Bruxelles er blevet opfattet som at undergrave ungarske retsstatsprincipper, beretter Euractiv.

Det er første gang at Europa-Parlamentet afviser kommissærkandidater forud for høringerne tirsdag og onsdag (hhv. 1. og 2. oktober 2019) i næste uge.

Både Rumænien og Ungarn har nu meget kort tid til at finde to nye kommissærkandidater.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev