Stewardesse Maria om Primera-konkurs: Jeg bliver så vred

Ledelsen i Primera Air beklagede dybt nyheden om konkursen i en mail til de ansatte, da det 1. oktober 2018 stod klart, at selskabet ikke længere kunne svare enhver sit.

Beklagelserne giver stewardesse Maria Limkilde ikke meget for. Hun er med egen ord »pissed« over (meget vred red.), at de ansatte uden videre er blevet ladt i stikken af selskabets ledelse.

»Vi har fået smadret vores økonomi helt uventet. Det er meget hårdt og kom helt uventet for os. Personligt har jeg måttet sælge et værdifuldt smykke for at klare den økonomisk,« siger Maria Limkilde, der kort før konkursen flyttede fra Sydfyn til en lejlighed nær Billund Lufthavn for at komme tættere på arbejdspladsen, Primera Air.

Vred på vegne af kollegaer

Den unge kabinemedarbejder frabeder sig medlidenhed, for som hun siger – der er nogen, der har det endnu værre end hende:

»Jeg bliver så vred over, at selskabet bare har efterladt kollegaer fra Rumænien uden løn og en billet hjem. Jeg ved, nogle af dem har selv måttet betale for at komme hjem helt fra Nordfinland,« siger Maria Limkilde.

Primera Air havde gennem et vikarbureau ansat op mod 100 rumænere til løn og på vilkår langt under danske standarder. De blev med konkursen smidt ud af de hoteller, Primera Air havde indlogeret dem på i blandt andet England og Sverige.

»Ingen hoteller giver en skid for at din arbejdsgiver er konkurs, og du ikke selv kan betale. Det har meget store økonomiske konsekvenser for de mennesker,« siger Maria Limkilde, der har set flere mails og beskeder på de sociale medier, hvor kollegaerne udtrykker deres frustration.

Det vikarbureau, det primært rumænske personale var hyret igennem, gik konkurs sammen med Primera Air, og ingen har fået løn.

Ikke nyt fly-job uden overenskomst

»Det er ikke alle, der bare har en kæmpe opsparing, eller er heldig at kunne sælge noget, som jeg har gjort for at få økonomien til at hænge sammen,« tilføjer hun.

Maria Limkilde valgte hurtigt at søge nyt arbejde og har selv fundet nyt job med start i november. Det er udenfor luftfart, og det er ikke sikkert, hun vil tilbage dertil.

»Primera Air er det bedste job, jeg har haft. Det var sjovt at gå på arbejde samtidig med, at vi havde et stort ansvar. Men det er langt fra alle selskaber, som har en overenskomst med Flyvebranchens Personale Union, FPU, og jeg har ikke lyst til at udsætte mig for det præs og ansvar, der er i jobbet som kabinemedarbejder, hvis ikke jeg har nogle ordentlige vilkår.«

Alle ansatte har med konkursen i Primera Air mistet deres arbejde.

I Danmark kan man få dækket sit løntab af lønmodtagernes garantifond. Derefter er medarbejderne henvist til dagpenge eller kontanthjælp. Størrelsen på den sociale understøttelse afhænger af, hvor længe man har været medlem af en A-kasse.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev