Spanske Ryanairansatte afblæser strejke og får aftale i hus

Spanske fagforeninger afblæser nu to varslede strejker.

I stedet er en rammeaftale netop kommet på plads mellem fagforeningerne og Ryanair.

1.800 spanske kabineansatte i Ryanair tager hermed et vigtigt skridt mod en overenskomst med det irske selskab. De ansatte repræsenteres af de to fagforeninger, Sitcpla og USO, som havde varslet to ”én-dags”-strejker mod selskabet – henholdsvis den 10. og 13. janaur. 

Ryanair kom til forhandlingsbordet

Efter flere måneders forhandlinger var det ikke lykkedes at få Ryanair til at flytte sig. Men ifølge en pressemeddelelse fra Sitcpla og USO lykkedes det i sidste ende at nå til enighed efter 19 timers maratonforhandlinger.

Derfor besluttede de to fagforeninger at aflyse de to strejker, der var planlagt den 10. og 13. januar. Men de to fagforeninger gør det også klart, at aftalen nu skal til afstemning blandt kabinebesætningen, før den træder i kraft.

Ikke en overenskomst

Ifølge redaktionens oplysninger er der ikke tale om en overenskomst. I stedet skal den ses som en rammeaftale, der har til formål at sikre nogle grundlæggende principper for forhandlinger om de egentlige løn- og arbejdsvilkår for Ryanairs kabinebesætning i Spanien. Det er næste skridt.

De spanske fagforeninger siger i pressemeddelelsen, at aftalen “garanterer jobtryghed og forbedrer arbejdsvilkårene”. Herudover opfylder aftalen også fagforeningernes og de ansattes vigtigste krav, nemlig at kabinebesætningen i Spanien skal ansættes under spansk arbejdsmarkedslovgivning i stedet for irsk, som det ellers er tilfældet for mange af de ansatte i Ryanair.

Netop spørgsmålet om lokale vilkår – i stedet for dikterede irske vilkår – har været et af den europæiske fagbevægelses hovedkrav siden medarbejderoprøret begyndte tilbage i 2017. Gnisten til oprøret var en dom fra EU-domstolen, der sagde, at det bør være lokale vilkår, der gælder, når flybesætning bor og arbejder ud fra en given base i et EU-land.

Læse mere her: EU-smæk til Ryanair i sag om kreative kontrakter

Fra Ryanair-vilkår til forhandlede vilkår

Ryanair er det seneste halve år blevet ramt af en række strejker i hele Europa. Det er selskabets egne ansatte, der har sagt fra og ønsker forandring.

I juli 2018 afbrød strejker fra piloter og kabinepersonale 600 fly i Belgien, Irland, Italien, Portugal og Spanien. I alt 100.000 ryanair-passagerer blev ramt.

Derefter gik kabinebesætningen den 28. september igen i Tyskland, Belgien, Italien, Holland, Portugal og Spanien –  og i nogle land pilotforeninger – også i strejke.

I november meddelte spanske myndigheder, at de havde fundet Ryanair skyldige i at forhindre de ansatte i at strejke, idet ledelsen havde kontaktet ansatte med henblik på at få dem i arbejde. Herudover er lavprisselskabet også blevet kritiseret for at obstruere det spanske arbejdstilsyns arbejde.

Den spanske aftale er en blandt flere succeser for den europæiske fagbevægelse, der nu har formået at få enten rammeaftaler eller konkrete aftaler i hus i Storbritannien, Tyskland, Portugal, Italien og nu Spanien

Spanien er Ryanairs tredje største marked. Flyselskabet har 13 af sine 89 baser der.

tent

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev