Fyrede ansatte og solgte fly: Nu vil DAT alligevel flyve charter

Danish Air Transport har siden efteråret været igennem en trimning af forretningen, som skal sikre økonomisk bæredygtighed.

I den forbindelse blev charterforretningen – der er et af selskabets tre forretningsområder – dømt definitivt til afvikling, og to fly er blevet afhændet. Men nu har selskabet imidlertid valgt at bebude ”comeback” på chartermarkedet:

»Vi har meddelt vores charterkunder i vinteren 2019-2020, at vi er interesseret i at flyve ud af både Billund og København,« siger Jesper Rungholm til Luftfart.nu, der oplyser, at man er i aktuelle forhandlinger om kontrakter på både ski- og solskins-destinationer til næste års vintersæson.

DAT flyver aktuelt i denne vinter-skicharter for Danski og Nordlander.

Fyrede personale efter charterlukning

Reduktionen i flyflåden som følge af den annoncerede afvikling af charterforretningen, førte kort før jul til, at DAT opsagde en række medarbejdere. Selskabet lukker i den forbindelse sin base for Airbus-fly i København.

Luftfartsselskabet har hidtil i fløjet klassisk feriecharter både sommer og vinter for blandt andet Apollo og Primo Tours. Når disse aftaler er tilendebragt i 2020, vil det dansk-litauiske luftfartsselskab fylde trafikprogrammet op med ACMI-kontrakter – det vil sige udleje af fly, besætning, vedligehold og forsikring til andre selskaber.

At DAT har valgt at skære heftigt ned på charterflyvningerne trækker en lige linje til de kompensationsrettigheder, som EU tildeler flyrejsende. EU261 – som ordningen hedder – kan hurtigt spise en hel sommers økonomiske overskud, forklarer Jesper Rungholm.

»Det skal ikke være en strandet Airbus i Sydeuropa, der betyder, at de 548 medarbejdere, som knokler på ATR – og som øvrigt leverer overskud – skal miste deres job,« siger DAT-direktøren med alvor i stemmen.

Ledig kapacitet skal flyve vinter-charter

ACMI-flyvninger er ikke forbundet med samme økonomiske risiko, der i praksis kan betyde, at DAT skal betale hver eneste passager på et 180-sæders fly en kompensation på op til 4.478 kroner.

Efterspørgslen på ACMI-flyvninger koncentrerer sig imidlertid om sommermånederne, og derfor skal den ledige kapacitet i vinteren nu sættes ind på charter, forklarer Rungholm.

Der bliver dog ikke tale om et fuldt program. To tredjedele af kapaciteten skal sælges, imens resten skal være backup – blandt andet i forbindelse med vedligehold.

Argumentet, for at charterflyvninger alligevel kan være en del af DAT’s fremtid trods EU261-udfordringerne, er, at DAT vil koncentrere charter-produktionen omkring baserne i Billund og København. Før har man også fløjet fra Aalborg og Aarhus.

På den måde imødegår selskabet situationer med manglende fly eller crew, der kan træde til, hvis et fly bliver forhindret i at komme afsted. Trods nedskæringerne i flåden vil selskabet nemlig opretholde en besætningsbase i København med blandt andet piloter på Airbus, oplyser Rungholm.

Flåde på vej til Litauen

DAT-flåden tæller i dag tre Airbus-fly, der bruges til charter. I januar blev OY-RUS solgt og OY-LHD er lige nu ved at blive gjort klar til salg, oplyser DAT-direktøren.

Tilbage i flåden er dermed OY-RUU, OY-JRK og OY-RUZ – af hvilke sidstnævnte blev anskaffet i maj 2018 som erstatning for OY-JRZ – der blev solgt i oktober 2018.

Af disse tilbageværende fly i flåden er OY-RUU hjemmehørende på driftstilladelsen hos koncernens litauiske datterselskab, DOT. Her skal de øvrige Airbus-fly også overføres til som et led i DAT’s manøvre med at samle alt flyvende personale på den litauiske driftstilladelse (læs mere om den sag her).

Netop OY-RUU har således fløjet flittigt for DAT ud af Billund siden november – senest med mixed crew fra Litauen og Danmark, hvor de danske besætninger er i gang med at blive omskolet (linetræning) til den litauiske driftstilladelse. Aktuelt er flyet dog sendt en tur til Sofia i Bulgarien for vedligehold Derudover tæller flåden to MD80’ere og 17 ATR-fly, der bruges blandt andet på dansk indenrigs, imens andre aktuelt flyver på kontrakt i Italien samt for det delvist DAT-ejede Norra for Finnair.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev