Senator: Stewardesse talte Trump til at stoppe nedlukning af USA

USA’s mest magtfulde kabinemedarbejder. Sådan omtaler det anerkendte The New York Times stewardesse og fagforeningsformand, Sara Nelson.

Sara Nelson er kabinemedarbejder, ansat ved United Airlines, og formand for 50.000 kollegaers faglige fællesskab i Association of Flight Attendants på tværs af 20 luftfartsselskaber. Og så holdt hun for nylig en tale, der affødte reaktioner, som ifølge senator og præsidentkandidat Bernie Sanders fik Trump-administrationen til afvikle den 35 dage rekord lange nedlukning af det amerikanske statsapparat.

Præsident Donald Trumps nedlukning havde blandt andet den konsekvens, at personale i nøglefunktioner for sikkerheden i de amerikanske lufthavne skulle gå på arbejde uden at få en eneste dollar i løn. Den situation var ifølge Sara Nelson både uholdbar for den enkelte og skabte store sikkerhedsmæssige udfordringer for alle.

Hun var som ikke-offentlig ansat uskadt af de økonomiske konsekvenser, som nedlukningen skabte for tusinder af offentligt ansatte i lufthavnene. Men det spillede inden rolle for den 45-årige kabinemedarbejder:

»Vores land kører ikke rundt uden de offentligt ansatte, og der er ingen industri, hvor det er mere åbenlyst end i luftfart, hvor private luftfartsselskaber fungerer i tandem med offentlige institutioner. Den ene fungerer ikke uden den anden,« har hun efterfølgende forklaret til magasinet Slate.

Talte for mobilisering mod nedlukning

Gennem sociale medier og tv-optræden har hun ad flere omgange advaret højlydt og effektivt om konsekvenserne ved at lade offentligt ansatte gå på arbejde uden løn. Nelson advokerede i den forbindelse for et aggressivt modsvar i form af generalstrejke.

24. januar 2019, dagen før det, der skulle blive til afslutningen på den over måned lange nedlukning, trådte Sara Nelson frem iført uniform i Reagan National Airport,
Washington DC, og talte til støtte for statsansatte lufthavnsmedarbejdere:

»Vi er her i dag, fordi vi er bekymrede for vores sikkerhed og vores økonomiske stabilitet – vores jobs,« sagde hun og og fremhævede flyveledere og sikkerhedspersonale, som gik på job uden løn.

»Mange af disse mennesker kæmper for vores land lige nu, og vi betaler dem ikke,« tilføjede Nelson med bævende stemme og fastslog, at det ultimativt var en trussel mod alle amerikaneres sikkerhed:

»De er bekymrede for deres familiers sikkerhed, når de kommer på arbejde hver dag for at opretholde sikkerheden for os alle.«

Klippet med Sara Nelsons tale – som kan ses her – gik efterfølgende viralt (artikel fortsætter nedenfor):

Dagen efter Nelsons tale vægrede flyveledere sig mod at gå på arbejde, imens United Airlines for første gang i 22 år varslede strejke. Det fik kortvarigt flytrafikken til at holde stille i New York. Få timer senere, annoncerede præsident Trump en aftale om at genåbne statsapparatet.

»Mellem du og jeg, var det det, som bragte en ende på denne nedlukning, at du ved det. Da det så ud til, at flyene ikke ville lette,« citerer The New York Times senator Sanders for at have sagt til Sara Nelson, da hun efterfølgende var inviteret forbi til et møde på hans kontor.

Sara Nelson siger hun er overbevist om, at selvom en brøkdel af amerikanerne er medlem af en fagforening, er mange mættede og klar til at se anderledes på kulturen med at stå alene overfor sin chef.

Den amerikanske nedlukning var et resultat af, at den amerikanske præsident Donald Trump ikke kan nå til enighed med Demokraterne, som har flertallet i Repræsentanternes Hus, om den nye finanslov, hvor stridens kerne handle om finansieringen af en mur på grænsen til Mexico.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev