Skal du på ferie? Se her, om du flyver med et selskab, der har overenskomst for piloter og kabineansatte

Det kan være svært at gennemskue, hvilke flyselskaber der har aftaler om ordnede vilkår for piloter og kabineansatte. Luftfart.Nu har derfor lavet en oversigt over, hvilke danske og internationale flyselskaber der har overenskomst, så danskerne kan orientere sig, inden de flyver afsted.

“Luftfart er en branche med mange kreative flyselskaber, der gør brug af atypiske arbejdsforhold, rekrutteringsselskaber, udflagning og falske selvstændige. Vilkårene i luftfart er under pres, og derfor vil vi gerne gøre det let for de rejsende at danne sig et overblik over, hvilke selskaber der har overenskomstsikrede vilkår,” siger Anders Mark Jensen, nærstformand i Flyvebranchens Personale Union (FPU).

Listen er udarbejdet af Flyvebranchens Personale Union (FPU) i samarbejde med European Transport Workers’ Federation (ETF) og European Cockpit Association (ECA), der har overblikket over internationale selskaber.

“Med denne liste kan forbrugeren få et overblik over, hvem der har overenskomst. En overenskomst betyder, at der er ordnede regler for løn, pension, barsel, arbejdsvilkår, ferie og en række andre ting som juridisk beskyttelse og medindflydelse. Vi har desværre set mange eksempler på selskaber, der presser vilkårene eller nægter at tegne overenskomst. Fagforeninger kæmper hårdt for at sikre overenskomster, og derfor vil vi gerne gøre de rejsende opmærksomme på, hvordan situation i luftfart er,” siger Anders Mark Jensen.

Selskaber med og uden overenskomst

Internationale flyselskaberOverenskomst
AeroflotJA
Air BalticJA
Air CanadaJA
Air ChinaJA
Air FranceJA
Air GreenlandJA
Air SerbiaJA
Atlantic AirwaysJA
Austrian AirlinesJA
British Airways JA
Brussels Airlines JA
Croatia Airlines JA
Czech AirlinesJA
EasyJet JA
Egypt AirJA
Emirates NEJ
EurowingsJA
FinnairJA
Iberia Express JA
IcelandairJA
KLMJA
LOT Polish Airlines JA
LufthansaJA
Norwegian JA
NovairJA
PegasusNEJ
Qatar Airways NEJ
Ryanair JA/NEJ*
Singapore Airlines JA
Sun Express NEJ
SwissJA
TAP PortugalJA
TUI AirwaysJA
TUIfly NordicJA
Thai AirwaysJA
Turkish AirlinesJA
Ukraine International AirlinesJA
VuelingJA
WiderøeJA
Wizz AirNEJ
*Ryanair har i en række lande overenskomst for de piloter og kabineansatte, der er ansat i moderselskabet, men en stor del af Ryanairs piloter og kabineansatte er ikke ansat i moderselskabet, men gennem rekrutteringsselskaber og datterselskaber, som ikke har overenskomster
Danske flyselskaberOverenskomst med den danske fagbevægelse
Alsie ExpressNEJ
Air SevenNEJ
DATJA
Great Dane AirlinesJA
Global Reach AviationNEJ
Jet TimeJA
Nordic SeaplanesNEJ
SASJA
SUN AirJA
Sunclass AirlinesJA

Coronakrisen kan lægge pres på overenskomster

Næstformanden i FPU håber ikke, at coronakrisen giver anledning til, at selskaber presser ansatte til at arbejde uden overenskomst.

“Folk tror, at dansk lovgivning redder dem, når tingene brænder på. Men dansk lovgivning er ikke altid til de ansattes fordel i disse tilfælde. Netop derfor har vi overenskomster i Danmark, så selskaber ikke kan presse de ansattes vilkår for at holde omkostningerne nede. Vi oplever desværre ofte, at manglende overenskomst er ensbetydende med ringere løn- og arbejdsvilkår, fordi virksomheden udnytter, at hver enkelt ansat skal forhandle sine egne vilkår og kan blive spillet ud mod hinanden,” siger Anders Mark Jensen.

”Også i Danmark ser vi selskaber, der ønsker at udnytte coronakrisen og de mange arbejdsløse kabineansatte og piloter. Det er vigtigt for os at pointere, at en overenskomst skaber fair konkurrence, så selskaberne ikke konkurrerer på, hvor lavt de kan sætte barren for de ansættes lønninger,” siger Anders Mark Jensen.

Har du kommentarer eller feedback til den ovenstående liste? Så send gerne en mail til journalist Kristine Nødgaard-Nielsen på knn@flyvebranchen.dk

Læs mere

FPU sikrer dansk overenskomst, når SAS’ irske datterselskab opretter base i København

Ryanair annoncerer base i Billund uden at have en dansk overenskomst klar

FPU-tillidsrepræsentanter: Overenskomster er vores eneste våben mod social dumping – også i SAS

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev