Se bagsiden af medaljen, når flybilletten koster 74,95 kroner

Over ti år har prisen på en gennemsnitlig flybillet været ude i et sandt dyk. I Danmark er priserne faldet med 22 procent.

Selvom det måske kan føles aldeles fantastisk at have fået fingrene en flyrejse til 74,95 kroner, så er bagsiden af medaljen på de ultra billige billetter ganske ubehagelig.

Og det handler hverken manglen på service, elendig sædeafstand eller ubehagelige gebyrer. Det handler derimod om de ansatte, fortæller den fælleseuropæiske pilotforening Eurocockpit Pilot Association, ECA, i en ny video.

Ifølge ECA går der nemlig en lige linje fra ultra billige billetter til et voksende pres på de ansattes arbejdsvilkår.

Artiklen fortsætter under videoen:

Eurocockpit Pilot Association peger på, at i dag er en ud af seks europæiske piloter “ansat” på aftaler, der effektivt har fjernet basale lønmodtager-rettigheder.

Typisk fordi piloten betragtes som “selvstændig” uden nogen garanti om et månedlig antal timer. En snedig konstruktion, der i praksis fjerner luftfartsselskabernes ansvar som arbejdsgivere med et enkelt pennestrøg.

I værste fald er der piloter, som betalter for at få lov til at arbejde.

Tilbage står piloten uden rettigheder som lønmodtager, uden pension, løn under sygdom, ferie, barsel eller forældreorlov for slet ikke at tale om jobsikkerhed.

Ordentlige arbejdsvilkår også et spørgsmål om sikkerhed

Luftfartsselskaberne sparer i sidste ende store penge på de usikre ansættelser. Besparelser som i sidste ende bruges til at gøre billetterne endnu billigere.

Og det til trods for, at usikre ansættelser af eksperter er blevet kædet sammen med spørgsmålet om sikkerhed i luften.

I 2015 gennemførte en række forskere ved Ghent Universitet et omfattende studie af såkaldte atypiske ansættelsesformer. Det vil sige ansættelsesformer, der på en ene eller anden måde gør medarbejderens ansættelsesvilkår usikre med få eller ingen rettigheder som lønmodtager.

»Atypiske former for beskæftigelse, som ikke giver jobsikkerhed, resulterer endvidere i, at piloter og kabinebesætningsmedlemmer udfører opgaver, trods mulige sygdomme, i modsætning til at tage krævet sygeorlov. Det er overflødigt at sige, at i betragtning af luftfartøjets særlige karakter kan sådanne fremgangsmåder også have en negativ indflydelse på sikkerheden, mens de er ombord under en flyvning,« står der i rapporten.

Tidligere har Luftfart.nu også afdækket, hvordan prækære ansættelser ikke kun bruges blandt piloter men også blandt kabineansatte.

Ignorerer advarsler

Advarslerne lader ikke til at bekymre arbejdsgiverne.

Ryanair, der efter eget udsagn beskæftiger 14.500 medarbejdere, har således ofte pralet med at selskabet flyver rundt med Europas ubestridt laveste personaleomkostninger skarpt forfulgt af Wizz Air.

Begge selskaber er kendt for at have et anstrengt forhold til arbejdstagerrettigheder. Senest har det været fremme, at Ryanair nægtede at betale hotel til en gruppe piloter og kabineansatte efter deres fly blev omdirigeret. Personalet endte med at vente flere timer over natten i et lille lokale i lufthavnen.

Wizz Air, der primært flyver fra Østeuropæiske destinationer, har ikke overenskomst med sit personale. Tvært imod blev de ansatte fyret, da de forsøgte at danne en fagforening.

Overenskomster beskytter rettigheder

Ryanair har derimod – under vedholdende pres fra de ansatte – påbegyndt drøftelser med fagforeninger i en række europæiske lande. Det er dog langt fra alle ansatte, der har fået deres vilkår sikret i en overenskomst.

Luftfart.nu har tidligere udgivet en liste over, hvilket selskaber, der har overenskomst med sine ansatte.

En overenskomst sikrer de ansatte en masse rettigheder, som ikke er skrevet ned ved lov. Uden disse rettigheder, vil selskabet kunne presse de ansattes vilkår for at holde omkostningerne nede.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev