Ryanair taber pusten i Københavns Lufthavn

Efter at være stormet frem i Københavns Lufthavn har Ryanair i 2018 tilsyneladende tabt pusten. Siden selskabets første rute i 2015 har hvert eneste år budt på vækst. Men sidste år vendte udviklingen.

Selskabet havde 4,3 procent færre rejsende fra den danske hovedstadslufthavn svarende til 85.535 færre passagerer på selskabets 28 københavner-ruter.

Blandt de 20 største selskaber leverer Ryanair dermed den absolut ringeste udvikling i 2018, fremgår det af en liste fra Københavns Lufthavne.

Selskaber rangeret efter vækst i CPH i 2018

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Kilde: Københavns Lufthavne

Manglende base svækker Ryanair

Analysechef i Sydbank Jacob Pedersen følger luftfartsindustrien nøje. Han peger på, at årsagen til Ryanairs ”vækst-puster” blandt andet skal findes forklaret i selskabets uoverensstemmelser med personalet i 2018.

»Selskabet har i 2018 haft vanskeligheder med at holde flyene i luften. Mange afbrydelser og forsinkelser har haft noget at sige,« forklarer han og tilføjer:

»Selvfølgelig springer det i øjnene, at Ryanair har tilbagegang. Men selskabet er også vokset meget på kort tid, så en puster er ikke unaturlig. Men lige så sikkert er det, at selskabet også er hæmmet vækstmæssigt af ikke at have en base i København.«

Han forudser at en aftale med fagforeningerne i Danmark vil kunne bane vej for betydelig vækst fra Ryanairs side, fordi selskabet dermed vil kunne åbne danske baser.

Ind til det sker, er selskabet henvist til at beflyve København og andre danske lufthavne med fly fra andre europæiske baser, hvilket især hæmmer adgangen til de attraktive morgenflyvninger.

Voldsom vækst for EasyJet

Irerne trækker dermed ned i en ellers flot fremgang på 3,8 procent i Københavns Lufthavn, hvor 2018 blev det første år nogensinde med over 30 millioner rejsende – helt præcist 30.298.531 passagerer.

Væksten hives til gengæld frem af blandt andet EasyJet, som triumferer med en fremgang 17,6 procent, hvilket gør selskabet til den absolutte højdespringer i 2018, vel at mærke efter at være gået tilbage med godt 13 procent i 2017.

Fremgangen er der dog ikke nok for EasyJet til at genindtage positionen fra Ryanair som lufthavnens tredjestørste selskab. Imens EasyJet havde 1,61 million passagerer svarende til en markedsandel i København på 5,3 procent i 2018, bød Ryanair velkommen til 1,88 millioner passagerer svarende til en markedsandel i København på 6,2 procent.

Ryanair er med andre ord et pænt stykke under et tidligere erklæret mål om 2,5 millioner rejsende i København allerede i 2017.

EasyJet’s vækstridt efterfølges af Turkish Airlines (13,8 procent), Qatar Airways (11,4 procent) Finnair (11,2 procent) og KLM (9 procent). Alle er selskaber, der servicerer store hub-lufthavne – en position som Københavns Lufthavn også arbejder for at opretholde og styrke.

SAS-konkurrenter stormer frem

Københavns Lufthavnen er hub for SAS, Norwegian og DAT, der hver især tegnede sig for 33,6, 18,9 og 1,6 procent af lufthavnens rejsende i 2018.

Vækstmæssigt havde Norwegian af de tre det bedste år i front med en fremgang på 7,6 procent til 5,73 millioner passagerer, efterfulgt af DAT med 3,4 procents fremgang til 496.737 passagerer og slutteligt SAS med 0,9 procents vækst procent til 10,17 millioner passagerer.

Selvom SAS dermed stadig er absolut størst i lufthavnen, så noterer analysechefen fra Sydbank sig netop, at de selskaber, der vokser allermest, er nogle af SAS’ største konkurrenter:

»Fem af de syv selskaber, der vokser mest, er netværksselskaber. Og det betyder noget for SAS, som står næsten stille, når selskaber som Finnair, Turkish Airlines og KLM går frem, fordi de har et produkt, som er i direkte konkurrence med SAS, og de går efter samme kundegrupper,« siger Jacob Pedersen.

Norwegian accelerer – måske godt for SAS

I rene passagerantal er væksten hos netværksselskaberne dog lavprisselskaberne underlegne:

Væksten domineres suverænt af lavprisvækst hos Norwegian, som i 2018 med godt 400.000 hentede flest nye rejsende til lufthavnen, hvilket er langt flere rejsende end alle netværksselskabernes vækst til sammen.

»For SAS er den største udfordring, at Norwegian vokser så hurtigt, som de gør. Dog kan netop Norwegians fremgang også være med til at stække både EasyJet og Ryanairs lyst til at ekspandere i Københavns Lufthavn,« påpeger analysechefen.

Ryanair er ikke vendt tilbage på redaktionens henvendelse. Københavns Lufthavn ønsker ikke at kommentere på de enkelte selskabers præstationer i lufthavnen.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev