Ryanair obstruerer nystartet polsk fagforening

»En leopard kan ikke ændre sine prikker.« Det gamle ordsprog blev sagt adskillige gange, da topchef i Ryanair, Michael O’Leary, i december måned sidste år sagde, at man nu ville anerkende fagforeninger.

Kritikerne troede med andre ord ikke på, at selskabet og øverste chef, Michael O’Leary, oprigtigt er i stand til at skille sig af med 30 års foragt for fagforeninger.

Og måske har kritikerne ret. Selvom det er blevet til en enkelt overenskomst med de italienske piloter og en række anerkendelsesaftaler, så har den entreprenante irer i sidste uge demonstreret, at der stadig gemmer sig en leopard bag facaden.

Tvinger ansatte på kontrakt som selvstændig

Kabineansatte hos Ryanair i Polen er gået sammen om at danne en fagforening, der skal repræsentere de ansatte på de fem baser, Ryanair har i landet.

Foreningen har fået navnet CWR Cabin Crew Union og er en afdeling under den polske fagforening NSZZ Solidarność (Solidaritet red.).

På et basemøde torsdag i sidste uge præsenterede de ansatte Ryanair-ledelsen for en anerkendelsesaftale med CWR Cabin Crew Union. Ryanair kvitterede imidlertid de ansattes anmodning ved at meddele samtlige kabineansatte, at de fra månedens udgang vil blive flyttet til kontrakter som selvstændige i Ryanairs charterselskab, Ryanair Sun.

Manøvren har sat fagforeningen så godt som skatmat, da man som selvstændig under polsk lov ikke har ret til fagforeningsrepræsentation.

Generalsekretær: Ryanair siger et men gør noget andet

Både det europæiske og internationale transportarbejderforbund (ETF og ITF) har fordømt Ryanairs aktioner i Polen.

»Efter at have sagt, at de ville anerkende fagforeninger, har Ryanair taget et stort skridt tilbage i Polen. Dette er et klart bevis på, at de fornægter de polske kabineansattes rettigheder om at være repræsenteret i en fagforening og forhandle vilkår kollektivt,« siger Stephen Cotton, generalsekretær i ITF.

Også herhjemme vækker Ryanairs aktioner vrede hos Flyvebranchens Personale Union, som repræsenterer det flyvende personale i Danmark:

»Ryanairs aktion mod de polske kabineansatte er helt utilstedelig. Forsamlingsfrihed er en fundamental ret ligesom de ansattes ønske om at være præsenteret i en fagforening, som kan forhandle deres vilkår,« siger Anders Mark Jensen, næstformand i Flyvebranchens Personale Union og tilføjer:

»I solidaritet med vores kollegaer, som arbejder for Ryanair i Polen, fordømmer vi Ryanairs fagforeningsfjendtlige handling mod de polske medarbejdere.«

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev