Ryanair forsøger at ryste fagforeninger af med nyt selskab

Irske Ryanair er med den ene hånd i gang med at indgå overenskomster over det meste af Europa. Imens er den anden hånd i gang med at ekspandere forretningen med et østeuropæisk datterselskab.

Det med overenskomsterne har selskabet pralet højt med. Projektet med et østeuropæisk datterselskab er derimod foregået mere i det skjulte.

Navnet er Ryanair Sun. Selskabet blev egentlig etableret under påskud af et charterselskab i 2017, men nu skal Sun imidlertid bruges til langt mere lyssky aktiviteter.

Designet til at holde fagforeninger væk

En central del af planen har været at tvinge polske medarbejdere over på kontrakter hos Ryanair Sun som selvstændige, erfarer Reuters. Som selvstændige er medarbejderne ansat på nul-timekontrakter frataget arbejdstagerrettigheder som eksempelvis løn under sygdom.

Manøvren skal dog først og fremmest forhindre fagforeningernes indblanding, da man som selvstændig i Polen ikke kan være medlem af en fagforening.

»Med den ene hånd har Ryanair travlt med at række ud til fagforeninger og vise hvor ansvarlige de er,« siger Philip von Schöppenthau generalsekretær for European Cockpit Association og tilføjer:

»Men på samme tid har Ryanair travlt med at arbejde i den modsatte retning med opbygningen af et potentielt fagforeningsfrit – designet fagforeningsfrit – Ryanair Sun.«

Ryanairs planer kan gå i vasken

Sagen bliver imidlertid efterforsket af de polske myndigheder, der med en lovændring vil tillade såkaldte selvstændige at være medlem af fagforeninger. Dette vil potentielt kunne føre til lovlige strejker mod Ryanairs polske datterselskab, erfarer Reuters.

Men ind til da tyder meget på, at Ryanair forsøger at drage fordel, af at lovgivningen i flere østeuropæiske lande ikke beskytter arbejdstagerne i nært samme omfang, som resten af Europa.

Ryanair Sun er på nuværende tidspunkt alene aktiv i Polen, men forretningen vil via det indre marked i Europa kunne udvides til andre lande.

Konkurrer om laveste personale-omkostninger

I Østeuropa konkurrer Ryanair med det ligeledes fagforeningssky Wizz Air.

Selskaberne har tidligere konkurrent om, hvem der har de laveste personaleomkostninger, ifølge Ryanair er Wizz Air i front med blot fem euro per passager.

Kenny Jakobs, marketingchef i Ryanair påstår på vegne af selskabet af de nye kontakter i Polen er til større fordel for de ansatte.

»Det er ikke nødvendigvis den bedste model for medlemsfremgang i fagforeningerne, så jeg forventer fagforeningerne vil sige negative ting. Men, det er måden det polske marked fungerer på,« siger Jakobs.

Investorer straffer Ryanair

Nyheden kommer et år efter, at Ryanair foretog en historisk ko-vending og valgte at imødekomme fagforeninger. Siden har selskabet over 12 måneder mistet en tredjedel af sin markedsværdi på børsen.

På den ene side har investorerne frygtet prisen for ordentlige arbejdsvilkår. På den anden side lægger investorer pres på Ryanair om at rette ind og anerkende basale arbejdsrettigheder.

Ryanairs øverste chef og medejer Michael O’Leary sagde i oktober, at Ryanair Sun sammen med det østrigske datterselskab Laudamotion vil drive meget af den vækst, som Ryanair forventer at skabe med leverancen af 200 nye fly over de næste fem år.

Laudamotion har i modsætning til Ryanair Sun indgået overenskomst.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev