Ryanair-chef opgiver direktørpost for ny toppost i lavprisimperie

Øverste chef og medejer af den irske lavpriskæmpe Ryanair, Michael O’Leary, træder ud af spotlyset fra den daglige ledelse af luftfartselskabet og takker af på posten som administrerende direktør.

I stedet for skal den åbenmundede irer stå i spidsen for et nyt holdingselskab, der omfatter hele Ryanairs lavprisimperie.

Ryanair vil over de næste 12 måneder ændre struktur til at minde om eksempelvis International Airline Group, der omfatter flere luftfartsselskaber (i IAG’s tilfælde blandt andre British Airways og Iberia) samlet i et holdingselskab.

I Ryanairs tilfælde bliver der tale om fire luftfartsselskaber i det nye holdingselskab: Ryanair Holdings Plc.: Ryanair DAC, Laudamotion, Ryanair Sun og Ryanair UK.

Bestyrelsesformand træder af efter kritik

I forbindelse med ændringerne er det også annonceret at bestyrelsesformand David Bonderman, der har bestredet posten siden 1996, vil forlade selskabet næste år.

Det sker efter adskillige opråb om en ændring i den måde Ryanair forvaltes i kølvandet på den faldende indtjening.

Ryanair har netop i dag fremlagt resultaterne for tredje kvartal:

Her har selskabet slået et hul i jorden på 19,6 millioner euros, sammenlignet med sidste års overskud 105,6 millioner euro i samme periode. Ledelsen forklarer udviklingen i at faldende billetpriser, højere brændstofpriser og medarbejderudgifter.

Manglende fremskridt i fagforenings-kampe

Gennem mere end et år har Ryanair ligget i åben strid med fagforeninger over hele Europa, og langt hovedparten af kampene har endnu ikke ført til en aftale.

De manglende fremskridt har ført til adskillige forslag om en ”overhaling” af den øverste ledelse inklusive Michael O’Leary og David Bonderman. Bestyrelsesformanden blev ved den seneste generalforsamling foreslået afsat, og mistede i den forbindelse opbakning, sammenlignet med tidligere valg.

Michael O’Leary forlader dog ikke Ryanair. Tværtimod.

For fra posten som administrerende direktør for luftfartsselskabet Ryanair, hvor der nu skal findes en arvtager, skal den 57-årige irer i foreløbigt fem år lede Ryanair-koncernen som øverste chef for det nye holdingselskab.

Er gradvist trådt i kulissen

Her har selskabet indgået en femårig aftale med O’Leary, om forvaltning af kapital, besparelser, flyordrer og overtagelser. Ryanair har senest overtaget den fulde aktiepost i det østrigske lavprisselskab Lauda Motion.

Michael O’Leary har siden 1990’erne været kendt som den åbenmundede direktør for Ryanair. For et par år siden trådte han dog delvist i baggrunden, da selskabet indledte en charmeoffensiv.

Siden har også overdraget ansvaret for driften til med udpegelsen af Peter Bellew som driftsdirektør, for så nu – efter 25 år på posten som administrerende direktør helt at træde væk fra den daglige ledelse af luftfartsselskabet Ryanair.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev