Ros til DAT-ansatte for ekstraordinær indsats under uvejret på Folkemødet

Både i luftlagene over Østersøen og på de sociale medier udbrød der forrige lørdag eftermiddag og aften et regulært uvejr. Førstnævnte udløste store flyforsinkelser for de mange fly, som skulle flyve de mange folkemøde-gæster hjem, hvilket igen udløste en storm af kommentarer på blandt andet Twitter.

En skrev således: »Vores pilot i DAT-flyet (efter 5 en halv times ventetid i Rønne) sir.: “Velkommen om bord til vores 25 TIMERs flytur til København… åhh, undskyld som I kan høre, så er vi nogen i cockpittet, der har været længe oppe”.«

Kollegaerne hjalp hinanden, da regnen satte ind lørdag. Fire piloter sprang til og hjalp i CPH ved ankomsten.

Og netop lange dage var, hvad mange af de ansatte i DAT oplevede.

Redaktionen har set vagtplaner for flere ansatte, som vidner om, at de har fløjet helt til grænsen af, hvad de måtte, for at selskabets trafikprogram kunne hænge sammen om lørdagen, hvor vejret voldte store problemer.

Hos DMI oplyser vagthavende meteorolog Martin Lindberg, at ustabilt vejr med store byger og torden gled ind over landet fra sydvest lørdag eftermiddag. Det ramte først Københavns Lufthavn, hvorfra flyene skulle lette for at hente de mange folkemøde-gæster hjem, og siden Rønne, hvor flyene havde kurs mod.

Uvejret satte en effektiv stopper for trafikken i godt tre timer fra 17-tiden, hvor DMI udsendte en advarsel til flytrafikken.

Medarbejdere strandet i Rønne

Uvejret gjorde, at DAT måtte aflyse flere fly, imens andre blev adskillige timer forsinket.

Uvejret satte en effektiv stopper for trafikken i godt tre timer fra 17-tiden, hvor DMI udsendte en advarsel til flytrafikken. Foto: Lasse Nyberg

Situationen blev yderligere tilspidset af, at DAT-ledelsen havde valgt at vagtbytte skulle foregå i Rønne og ikke København, hvor hovedparten har hjemmebase. Det betød, at crew ikke kunne komme frem for at bemande fly, imens andre ikke kunne komme hjem efter afsluttet vagt, da uvejret rullede.

Flere medarbejdere sad derfor lørdag aften efter sidste vagt i Rønne strandet sammen med hundredvis af passagerer, da DAT i nogle timer måtte holde flyene på jorden grundet vejret.

Direktør takker sine ansatte

DAT-personalets indsat er i en kort mail fra øverste direktør i selskabet, Jesper Rungholm, hilst velkommen med en stor tak til de ansatte. Adspurgt om weekendens begivenheder fortæller direktøren til LUFTFART.nu:

»Vi oplevede ekstremt vejr samt et teknisk problem, men alle bakkede op og kæmpede. Vi oplevede på intet tidspunkt, at vores medarbejdere strittede imod. Folke strakte sig så langt, som man overhovedet kunne og så en millimeter mere. Det var en fornøjelse at opleve, når du sidder med den slags problemer,« siger Jesper Rungholm og tilføjer:

»Jeg har ikke hørt andet, end folk har leveret maksimalt.«

Direktøren oplyser, at der i en række tilfælde blev brugt såkaldt commander’s discretion for at få det uvejrsramte trafikprogram til at hænge sammen. Det betyder, at vagten forlænges til samlet op mod 12 timer. Han afviser dog, at der er nogen, som har fløjet mere, end det flyvehviletidsreglerne foreskriver.

»Det er helt udelukket.«

Første år med litauisk planlægning

DAT havde i perioder fly stående i Rønne uden besætning til at flyve passagererne hjem. Det skyldes, man er gået over til at foretage vagtskifte på klippeøen, selvom hovedparten af personalet ikke bor på øen. De flyves derfor til og fra arbejde, men med uvejret hængende over Østersøen, kunne personalet ikke komme frem til de ventende fly og passagerer.

»Det giver gigantiske udfordringer, når det fly, som skal flyve besætningen til Rønne, ikke kan komme afsted, fordi personalet står i København. Men grunden til, at vi gjorde det på den måde, er, at der mangler overnatning på Bornholm under Folkemødet, og det løser vi rent vagtplansmæssigt ved at lave vagtskifte på Bornholm, men lade folk sove hjemme,« forklarer Jesper Rungholm, der selv ejer overnatningsfaciliteter nær Rønne Lufthavn.

Det er første år, hvor DAT har kunnet drage nytte af sit nye ”one airline-koncept”, fremhæver Rungholm. Koncernens litauiske datterselskab stod således for driften af Folkemøde-ruten mellem Esbjerg og Rønne, ligesom i år var første gang, at den nye operationsafdeling i Litauen stod for planlægningen af trafikprogrammet.

Fagforening: Fortjent ros til medarbejdere

Redaktionen har været i kontakt med tillidsrepræsentanterne for de berørte medarbejdere, som dog henviser til FPU. Hos FPU, som de DAT-ansattes medarbejderforening hører hjemme under, beundrer man det engagement, som medlemmerne har lagt i Folkemøde-flyvningerne.

»Vi ved, at medarbejderne i DAT igen er gået langt for at hjælpe selskabet. Det er godt gået og fortjener ros. Uvejret komplicerede situationen, og vi minder i den forbindelse folk om, at det er vigtigt at rapportere, hvis der mod forventning måtte være nogen, som oplevede at overskride deres flight time limitation,« siger Thilde Waast, formand i FPU.

DAT havde et oplæg på 186 afgange under Folkemødet, hvilket involverede store dele af medarbejderstaben samt syv af selskabets fly.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev