Rejsevejledninger: ”Det skriger til himlen, at man ikke kan se, at der er brug for regionale modeller.”

I går frarådede Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser til Frankrig og Kroatien, og rejsebranchen måtte endnu engang kigge langt efter regionsopdelte rejsevejledninger. Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen frygter det værste for rejsebranchen og vil tage regionsopdeling op i Det Udenrigspolitiske Nævn.  

Spanien, Frankrig og Kroatien er nu alle på listen over de lande, som Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til. Det kan få alvorlige konsekvenser for den danske rejsebranche, hvis ikke Udenrigsministeriet begynder at regionsopdele deres rejsevejledning, lyder det fra Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører i venstre og næstformand for Det Udenrigspolitiske Nævn.  

”Det er en meget forkert beslutning ikke at regionsopdele. Jeg er 100 procent enig i, at danskerne skal rådgives om, hvor det er sikkert at rejse hen, men vi er nødt til at gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at vi har en rejsebranche i fremtiden,” siger Michael Aastrup Jensen.

Alle ikke-nødvendige rejser frarådes til hele Spanien: Det kan få langvarige konsekvenser for luftfarten

Han har løbende i august måned stillet de såkaldte §20-spørgsmål til udenrigsminister Jeppe Kofod for at få svar på, om regeringen vil begynde at regionsopdele rejsevejledningerne.

”Hele Spanien blev lukket ned, selvom De Kanariske Øer ligger 2000 kilometer fra fastlandet. Det er et af de største rejsemål for danskere i efteråret, og det skriger til himlen, at man ikke kan se, at der er brug for regionale modeller, ligesom Tyskland gør det,” siger Michael Aastrup Jensen.

Start med at regionsopdele de store rejsedestinationer

Michael Aastrup Poulsen har ud over at stille §20-spørgsmål taget sagen op i Det Udenrigspolitiske Nævn, og han har skriftligt og mundtligt bragt det på bane over for Udenrigsministeriet.

”Jeg er meget nervøs for, at rejsebranchen, som står to centimeter fra afgrunden, får det sidste skub, hvis ikke vi gør noget i forhold til efterårsferien, som mange har udskudt deres rejser fra sommeren til.”

Han er ikke tilfreds med de skriftlige svar, som udenrigsminister Jeppe Kofod har givet på hans §20-spørgsmål. Udenrigsministeren skriver i svarene, at en rejseopdeling kræver valide data, men det kalder Michael Aastrup Jensen for en dårlig undskyldning. Han foreslår, at man til at starte med kan begynde at regionsopdele de store rejsedestinationer, hvor man har valid data.

”Når andre lande kan, kan vi også. Jeg er villig til at lave en totrinsraket. Det kan godt være, at nogle lande ikke har de mest udviklede sundhedssystemer og valide data, men vi taler om store rejsedestinationer som Spanien, Frankrig og Italien for den sags skyld, og så kan vi starte med dem først. Det ville være positivt, for lige nu bliver der ingen skridt taget.”

Hvorfor skal du ansætte en pilot?

Forespørgselsdebat eller samråd

Han anerkender, at danskerne ikke skal rejse hen, hvor det er farligt, men påpeger, at rejsedestinationer med så store geografiske forskelle som Spanien eller Frankrig bør kunne regionsopdeles. Han vil derfor fortsætte med at lægge pres på regeringen.  

”Vi tager det op på næste møde i Udenrigspolitisk Nævn, og det bliver vi ved med at gøre, indtil regeringen forstår det. Vi vil også gå i dialog med de andre partier, for som jeg forstår det, er der noget, der minder om et flertal for at regionsopdele. Hvis ikke regeringen vil selv, må vi tage en forespørgselsdebat eller et samråd, som er nogle af de Christiansborg-redskaber, vi har til at presse regeringen,” siger Michael Aastrup Jensen.

”Udenrigsministeren har uddybet over for mig, at han ikke er afvisende, men problemet er, at tiden går, og det er nu, at man begynder at tænke på at booke rejser til de varme lande i efteråret og vinteren. Så nytter det ikke at afvente. Hver dag, der går, er livsnødvendig for branchen, så jeg presser på alt, hvad jeg kan for, at Udenrigsministeriet kommer op i gear.”

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev