Primera hyrer underbetalte rumænere til danske flyvninger

Rumænsk kabinepersonale ansættes via et lettisk søsterselskab i Sverige. Herfra bliver de kørt til Danmark, hvor de arbejder for Primera Air til løn- og arbejdsvilkår langt under danske standarder.

For to år siden drejede Ryanair nøglen om i Danmark. En strid om overenskomst og ordentlige løn- og arbejdsvilkår fik selskabet til at lukke sine baser i landet, men snart stod et nyt luftfartsselskab klar til at tage over, hvor Ryanair ville slippe.

Lavprisselskabet Primera Air åbnede stribevis af ruter fra både Billund og Københavns lufthavne med billige flybilletter til varme himmelstrøg i Sydeuropa. Selskabet lovede samtidig, at hos dem havde de ansatte ordnede vilkår – og at alt var »lige efter bogen«.

Tre år senere står det dog klart, at det med overenskomst i Primera Air kun er den halve sandhed.

En stor gruppe af de kabineansatte, som arbejder for selskabet, får nemlig løn- og arbejdsvilkår, som ligger langt fra danske standarder.

(artiklen fortsætter under grafikken)

Daglejere med meget ringe jobsikkerhed

Ansættelseskontrakter og vagtplaner vidner om, at kabinemedarbejdere fra hovedsageligt Østeuropa ansættes til blot 850 euro, eller hvad der svarer til 6.375 kroner, per måned i grundløn for at arbejde ombord på fly, der betjener Primera Air-ruter fra danske lufthavne.

Selvom de ansatte også får en række tillæg, er den samlede løn under halvdelen af startlønnen for en dansk kabinemedarbejder på overenskomst.

Medarbejderen har ifølge kontrakten få rettigheder herunder ingen ret til pension, begrænset løn under sygdom og ingen løn under ferie.

»Generelt er der tale om en kontrakt, hvor der er meget langt op til de løn-, arbejdsvilkår og beskyttelse, som gør sig gældende for en normal-ansættelse omfattet af en overenskomst,« siger Christian Højer Schjøler, adjunkt ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, som har set kontrakten.

»Kontrakten udnævner personen til at være selvstændig fremfor lønmodtager. Selskabet slipper derigennem for at skulle give den beskyttelse og de rettigheder, personen ifølge EU-retten ville have som lønmodtager, som fx er krav til arbejdsmiljø, arbejdstid, ligebehandling og ferie. På den måde bliver personalet ifølge kontrakten gjort til en form for daglejere med meget ringe jobsikkerhed,« tilføjer Schjøler.

Lettisk selskab bruges til usikre ansættelser

På trods af de underbetalte kabinemedarbejdere arbejder for Primera Air på ruter fra Danmark, er det dog ikke her, de er ansat.

Primera Air består nemlig af to søsterselskaber: Danske Primera Air Scandinavia og lettiske Primera Air Nordic. Og netop Primera Air Nordic i Letland spiller en central rolle i Primera Airs brug af underbetalt arbejdskraft.

Primera Air Nordic står for at rekruttere og ansætte kabinemedarbejdere. Rekrutteringen sker blandt andet gennem annoncer i Rumænien, hvor der bliver lovet job med ansættelse i et skandinavisk luftfartsselskab.

Den virkelighed, der møder kabinemedarbejderne, er dog en anden. For i praksis sker ansættelserne i lettiske Primera Air Nordic via bemandingsbureauer på Guernsey og Malta uden fast base. Primera Air Nordic udlejer herefter personalet til at arbejde ombord på flyvninger for Primera Air Scandinavia ud af Danmark.

At der er tale om en såkaldt udleje af fly og personale fra Primera Air Nordic til Primera Air Scandinavia, også kaldet ACMI-flyvning, bekræftes af en intern mail.

I taxa fra Malmø til København

Ifølge vagtplanerne har de underbetalte kabineansatte base i Malmø, Sverige, hvor de bor – en kort køretur fra København. Herfra bliver personalet kørt i taxa til København for at arbejde ombord på flyvninger for Primera Air fra den danske hovedstadslufthavn.

Konstruktionen med at Primera Air Nordic flytter de ansatte rundt mellem baser i to lande, vidner ifølge Jan Gloggengieser Gam, advokat i Brancheorganisationen Luftfart og Jernbane, om, at Primera Air Nordic har gjort sig store anstrengelser for at undgå danske vilkår for de ansatte:

»Primera Air Nordic er gået meget langt for at undgå, at deres ansatte skal have overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår. Det er et setup, vi end ikke har været vidner til i Ryanair,« siger han.

Netop personalets base er afgørende for, i hvilket land de ansatte har ret til en overenskomst:

»Der er tale om et aldeles kreativ setup. Men der er, efter vores overbevisning, klart tale om arbejde udført ud af en dansk base, der bør foregå på dansk overenskomst,« siger Jan Gloggengieser Gam.

FPU har varslet konflikt

I Danmark har de ansatte og deres fagforening, Flyvebranchens Personale Union, FPU, længe forsøgt at overbevise Primera Air Nordic om, at de ansatte skal have en overenskomst, når deres faktiske arbejde udføres i Danmark. Men nu er tålmodigheden sluppet op.

»Vi vil ikke acceptere, at danske arbejdspladser på rimelige arbejdsvilkår bliver underbudt ved at hive en underleverandør ind, hvor de ansatte ikke har danske løn- og arbejdsvilkår. Det er både uretfærdigt overfor de ansatte i Primera Air Nordic, men presser også vilkårene på eksisterende danske jobs,« siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.

FPU har derfor i sidste uge varslet konflikt mod Primera Air Nordic. Sagens komplekse karakter gør dog, at FPU indledningsvist har bedt Arbejdsretten godkende konflikten, inden FPU iværksætter den.

Primera Air Nordic afviser kritik

I et skriftligt svar til redaktionen hævder Primera Air Nordic, at selskabet ikke selv har operationer fra Danmark, og at man derfor ikke er forpligtiget til at indgå nogen overenskomst med FPU.

Dette udsagn strider imidlertid med de vagtplaner, Primera Air Nordic selv har udstukket til sine ansatte på Malmø-basen.

Selskabet har ikke ønsket at gå i detaljer om de ansattes vilkår.

Besætninger, der opererer fra Malmø, er ansat som selvstændige gennem et vikarbureau uden forbindelse til Danmark. Derfor kan man ikke sammenligne deres vilkår med danske vilkår, skriver selskabet.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev