Populært jetfly lanceres i en ny 50-sæders-variant

Canadiske Bombardier har offentliggjort en ny model af flyproducentens regionale jetfly: Bombardier CRJ550.

Flytypen bygges på platformen af Bombardiers 70-sæders CRJ700. Dette giver ifølge flyproducenten plads til 50 sæder fordelt på tre klasser ombord på CRJ550, fordelt med 10 på første klasse, 20 på premium økonomi og 20 på økonomiklasse.

»Den nye CRJ550 er det eneste bud på en afløser til den eksisterende flåde af aldrende 50-sæders fly i Nordamerika – et marked på over 700 fly,« siger Fred Cromer, administrerende direktør for Bombardier Commercial Aircraft i en meddelelse.

Masser af plads

Foto: Bombardier/PR

Ifølge Bombardier vil den nye flytype give en forbedret passageroplevelse. Blandt andet med rigelig plads til håndbagage.

Men flyet skal også indrettes med en selvbetjent drikke- og snack-bar og mere benplads end på konkurrerende 50-sæders-fly, hedder det ifølge den canadiske flyproducent.

Flyproducenten nævner imidlertid intet om forbedringer af eksempelvis vinger eller motorer, der skal gøre noget ved flyets brændstofforbrug.

CRJ700, som CRJ550 bygges op omkring, har i forvejen et brændstofforbrug, der ligger i en høje ende med over fem liter per 100 sæde-kilometer. Netop brændstofforbruget har i de seneste år sendt især de mindste regionale jetfly ud i kulden til fordel for større regionale jetfly med flere sæder.

Dette får dog ikke United Airlines til at ryste på hånden. Luftfartselskabet skal være lancerings-kunde på den nye fly-model, og har foreløbigt bestilt 50 eksemplarer.

Populært fly

Til gengæld fremhæver Bombardier at cockpittet forbliver det samme som på de øvrige CRJ-fly, hvilket sparer penge til omskoling for selskaberne.

Bombardiers portefølje af CRJ-fly er i dag produceret i mere end 1800 eksemplarer med netop 50-sæders varianterne CRJ100 og CRJ200 værende de bedst sælgende med 935 solgte. Begge fly har dog ikke været produceret siden 2006, hvor det i dag er de større 90-sæders CRJ900, som fylder ordrebøgerne.

Her hjemme kendes Bombardiers CRJ-fly fra SAS-flåden, hvor underleverandøren CityJet opererer 24 fly af typen CRJ900 – der er en forlænget udgave af CRJ700. SAS-flyene er som mange andre europæiske varianter af flytypen indrettet i et rent økonomiklasse-layout, hvilket i CRJ900 giver plads til 90 sæder.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev