Piloter advares mod tankeløs brug af sociale medier

Ansatte i flyvebranchen har nogle af de mest Instagram, Facebook og Snapshat-værdige arbejdspladser.

Et spændende arbejdsliv, med gode kollegaer og fascinerende mekanik for slet ikke at tale om de ofte storslåede udsigter af landskaber og solnedgange, får de sociale medier til at flyde over med billeder og videoer.

Eksempelvis florerer der over 2,2 millioner billeder med hashtagget #pilotlife på Instagram, imens #crewlife er anvendt dobbelt så flittigt.

Opfordring til at tænke sig om

Som oftest er den store aktivitet på de sociale medier til gavn for branchen, fordi det viser alle de positive sider ved et job i luftfart.

Men hos det internationale pilotforbund, IFALPA, har den omfattende brug af sociale medier givet anledning til et opråb om, at medlemmerne og deres kollegaer bør tænke sig godt om:

»At gå på de sociale medier og bidrage til dem, kan nemt sluge opmærksomheden og derved skabe en betydelig forstyrrelse fra pligterne på flight deck,« skriver IFALPA i en opfordring, der går ud til de over 100.000 piloter, der via deres fagforening er medlem af organisationen.

Kamera skabte uheldig situation

Alvoren bliver understreget med eksempler på situationer, hvor enheder brugt til at fotografere eller filme har bragt flyvesikkerheden i fare.

»Der har været adskillige hændelser, hvor enheder har påvirket flyvesikkerheden. Ved en hændelse blev mange passagerer såret, efter at pilotens personlige kamera skubbede til side-sticket, da han rykkede sit sæde frem. Det resulterede i, at flyet dykkede hastigt,« skriver IFALPA.

I et andet tilfælde skal et kamera have jammet flyets thrust lever (gashåndtag red.).

Kan bruges mod ansatte

Et andet perspektiv, som IFALPA gør opmærksom på, er adgangen til de data, som deles via sociale medier. I modsætning til kommunikationsredskaberne på et fly, er der ingen beskyttelse af de oplysninger, der deles via sociale medier.

»I yderste konsekvens kan eksempelvis billeder taget af piloter, potentielt bruges som bevis i disciplinærsager,« advarer IFALPA.

Senest i september 2018 blev et medlem af en af IFALPA’s medlemsorganisationer suspenderet for en kommentar i et, hvad, han troede, var et beskyttet forum. Kommentaren var efterfølgende blevet hevet ud af kontekst af et lokalt nyhedsmedie.

Opfordringen lyder derfor fra det internationale pilotforbund, at alle tænker sig godt om, og holder sig opdateret på de gældende regler for sociale medier på arbejdspladsen.

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev