Overblik – oprør i Ryanair: Her vil de ansatte gå i strejke

Efter en måned med omfattende arbejdsnedlæggelser blandt Ryanairs medarbejdere kan ledelsen i det irske lavprisflyselskab se frem til yderligere konfrontationer allerede i denne uge.

Piloter i både Irland, Sverige, Tyskland og Belgien varslet 24-timers strejker nu på fredag.

Derudover meddelte også de hollandske piloter sent onsdag, at de vil lade flyene stå på jorden fredag (læs mere her).

Få overblikket her:

Ryanair har baser i 17 europæiske lande (fremhævet), som indgår i selskabets netværk af over 1800 ruter mellem 37 lande – herunder Danmark, hvor selskabet flyver til Aalborg, Aarhus, Billund og København.

Klik på det enkelte land for seneste opdatering om varslede strejker (rød) og muligt varslede strejker eller andre kamskridt (gul). Det er kun i de lande, hvor Ryanair har baser, at selskabet har ansatte, og hvor der dermed er grundlag for strejker.

Den tyske pilotfagforening Vereinigung Cockpit skrev i en meddelelse i starten af sidste uge, at man havde givet Ryanair en frist til 6. august for at komme med et forhandlingstilbud.

Trods adskillige møder mener Vereinigung Cockpit ikke, at Ryanair er kommet op med brugbare forslag til dialog om en overenskomst.

Fagforeningen har onsdag meddelt, at medlemmerne er klar til at gå i strejke 24 timer fredag. Beslutningen om strejke er truffet på baggrund af en afstemning blandt de tyske Ryanair-piloter, hvor 96 procent har stemt for at strejke.

De ansatte i Ryanair kæmper for bedre vilkår i hvert enkelt land, hvor Ryanair har baser. De gennemgående temaer for de ansattes krav handler om, at man ikke vil finde sig i underbetaling, ansættelser som løsarbejdere og egenbetaling for ting som uniform og vand at drikke i arbejdstiden.

Endvidere ønsker piloter og kabineansatte rettigheder som løn under sygdom og ferie, indbetaling til pension og kompensation for ændrede vagtplaner med kort varsel.

Det er gennemgående for kravene, at de afspejler vilkår, man finder på tilsvarende arbejdspladser, har det Det Internationale Transportarbejder Forbund (ITF) tidligere pointeret.

Danske rejsende bliver ramt af strejker

Ifølge Ryanair koster de allerede varslede strejker nu på fredag selskabet 398 aflysninger, hvilket betyder tusindvis af annullerede flybilletter. Ifølge selskabets nordiske marketingchef, Chris Lundshøj, rammes også danske rejsende af strejkerne:

»På fredag den 10. august er vi desværre blevet nødsaget til at aflyse et returfly mellem København og Bruxelles ud af totalt 34 flyafgange på den dag,« skriver Lundshøj i en mail til Luftfart.nu.

På baggrund af Ryanairs egne oplysninger om antallet af solgte billetter per afgang vurderes op mod 69.000 Ryanair-passagerer fredag til at blive berørt de allerede varslede strejker.

Ifølge Ryanair har man dog allerede informeret og ombooket de rejsende eller tilbudt refusion. Efter at de tyske piloter har varslet strejke, onsdag, er også tur-returflyvningen mellem Köln og København blevet fjernet fra selskabets salgskanaler.

Et år med problemer for Ryanair

De varslede strejker er en foreløbig kulmination af et oprør blandt de Ryanair-ansatte, som i tre årtier har været ansat på usikre kontrakter uden gængse arbejdstagerrettigheder.

Ryanair har bygget en forretning op på at sælge flybilletter til lave priser ved blandt andet at holde personaleomkostningerne nede. Ind til sidste år lykkedes selskabet med at gennemføre denne strategi, men ny lovgivning i hjemlandet Irland svækkede Ryanairs jerngreb om de ansatte.

Irlands længe ventede implementering EU’s gældende regler om flyvetidsbegrænsning førte til, at Ryanair pludselig stod i en situation, hvor mange af selskabets piloter ikke havde flyvetimer nok til at gennemføre trafikprogrammet. Samtidig forlød det, at mange havde fået nok, og søgt arbejde hos andre selskaber.

Situationen førte til 2100 aflysninger, men blev også en mulighed for især piloterne til at stille krav til deres arbejdsgiver på betingelse af, at piloter med timer i overskud ville give en ekstra hånd.

Mindst 50.000 aflyste rejser i juli måned

I løbet af efteråret udviklede kravene fra de ansatte sig sig til deciderede overenskomstkrav og et opgør med usikre ansættelsesmodeller. Kravene blev fulgt op af varsel om strejke hen over julen.

Ryanairs øverste chef og medejer, Michael O’Leary, så ingen anden udvej end at anerkende eksistensen af de ansattes fagforeninger for at undgå strandede passagerer.

Med udsigten til seriøse drøftelser om overenskomster lod fagforeningerne våbnene sænke for en stund. Efter seks måneders forhandlinger hen over foråret 2018 uden resultater rakte de ansattes tålmodighed dog ikke længere, og denne gang blev Ryanair mødt af omfattende strejkevarsler.

50.000 passagerer måtte således se deres sommerferierejser aflyst, da en koordineret strejke blandt italienske, spanske og portugisiske kabineansatte fandt sted i slutningen af juli.

Hen over sommeren har også de irske piloter foreløbigt afholdt tre 24-timers strejker, hvor fredagens strejke bliver den fjerde i rækken. Situationen i Irland er for alvor spidset til, efter at ledelsen i Ryanair har meddelt, at man vil flytte fly og stillinger fra Irland til Polen i protest over de irske piloters krav.

Anders Mark Jensen, næstformand i Flyvebranchens Personale Union, FPU, vurderer, at strejkerne i Ryanair vil fortsætte, ind til ledelsen i selskabet anerkender de ansattes krav om ordnede vilkår og rettigheder.

»Strejkerne vil fortsætte så længe, Ryanair ikke på seriøs vis kommer de ansatte i møde,« siger næstformanden.

Opdateret 8. august 2018 kl. 12:45 og 14:20 samt 9. august 2018 kl. 08:15 om strejkerne i Tyskland og Holland.

Læs også:

Skriv en kommentar

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev